Berberin – ez meg micsoda?

Berberin – ez meg micsoda?

Nem vagyok dietetikus sorozatunk újabb része a berberinnel – ez a hatóanyag neve, amúgy borbolya a növény neve – foglalkozik. Miért lehet érdekes ez az alkaloid?

Nos, jó ideje létezik egy metformin nevű gyógyszer, melyet az orvosok közel 1958 óta alkalmaznak sikeresen. Hogyan lehet egy ilyen réginek tűnő gyógyszer most az úgynevezett anti aging mozgalom – örgedésgátlás – fókuszában? Ennek több oka is van.

1. A metformin csökkenti a glükoneogenézis hatékonyságát a májban, vagyis csökkenti a vércukor szintjét. Ez egy II-es típusú cukorbeteg részére nem kis nyereség.

2. Dipognesis és a  lipogenesis leszabályzása. Jól sejted, segít abban, hogy ne kerüljön rád extra testzsír. Nem rossz, igaz?

3. A tanulmányok kimutatták, hogy a metformin szignifikánsan csökkenti a testben a szabad zsírsav-, triglicerid- és oldható érrendszeri adhéziós molekula-1 (sVCAM-1) szintet, ami csökkenti a CVD kockázatát

4. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és segít a rákos sejtek elpusztításában. Az autofágia, a sejtek által használt, a sérült sejteket célzó eltávolítási folyamat, az életkorral csökken.  Bármi, ami általában növeli az autofágiát, az öregedésgátló. Az időszakos böjt a legismertebb módszer az autofágia fokozására, ami erõteljes öregedésgátló beavatkozássá teszi. Vagyis a metformin szedése kicsit olyan, mintha böjtölnél.

5. Edzés mimikri. Igen, olyan módon érinti az AMPK jelutat, mint ahogy a böjt és ahogy egy intervallumos edzés is tenné, vagyis kicsit úgy csinál, mintha edzenél. Nem váltja ki az edzést. Ezt a lusták miatt írom.

OK, mondhatod, ez mind remek, de nem vagyok cukorbeteg, és az orvosom bizonyosan nem írna fel nekem egy drága gyógyszert receptre, főképpen úgy, hogy a többség még nincs tisztában a metformin 2-5 pontban említett előnyeivel.

Semmi gond, itt jön képbe a berberin. Ami – figyelem -mindent tud, amit a metformin. És még olcsó is.

Napi dózis javaslat:

Napi háromszori 500 mg-os adag

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839379/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3660979/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18285556
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5400555/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531556504001299
  • https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-015-0450-z

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook