Törzs

Törzs

A törzs edzése manapság divatos irányzat, pedig nem is akkora butaság, mint amekkorának hangzik. A többség ott veszíti el a fonalat, hogy törzsre, mint vizuálisan jól körülhatárolható területre gondol, vagyis amire igazán fókuszál az nem más, mint a rectus abdominus, vagy az edzőtermekben almareszelő névvel elhíresült utal, és ezt is célozza meg az edzései során. Ez a izom persze fontos, ha nem lenne az, nem lenne ott – az emberi testben aligha történik bármi is cél és ok nélkül.

Ha tehát nem a kinézet felől közelítjük meg, találhatunk egy másik útvonalat, ez pedig az anatómiai megközelítés. Nem akarván lebecsülni ennek az iránynak a létjogosultságát, fontos megértenünk, önmagában ismerni ezt a területet nem ad választ a legfontosabb kérdésre – vagyis mi a törzs funkciója. Persze nem baj, ha me tudjuk fogalmazni, miből is álla törzs, és mettől meddig tart. Amit mindenképpen meg kell említenünk, hogy a törzs, az sokkal több, mint a a külső, jól látható izmok összessége, hiszen a rekeszizom, a medencefenék, TVA és multifidus vagy a belső ferde hasizom is része a képletnek.

Mi azt gondoljuk, hogy a törzs egyik funkciója a proximális stabilitás, amely létrehozza a disztális mobilitást. Na jó, ez így elég durván hangzik, akkor maradjunk annyiban, hogy a törzs feladata a végtagok által létrehozott erő átadása, egyfajta híd az alsó és a felsőtest között.  Egyik funkciója, de nem az elsődleges, mert légzés nélkül aligha ismerhető meg a törzshöz köthető összes funkció. És persze ne felejtsük el, a testtartás is a törzs kiemelt feladatai közé tartozik!

Amikor légzésről írok, nem egyszerűen arról van szó, hogy a hasi légzésről lenne szó, ez a légzés téves leegyszerűsítése lenne. A légzésről beszélve érintenünk kell ezeket a területeket is: Frekvencia, volumen, technika, orron van szájon át történik a légzés, biomechanika és végül biokémia, ez utóbbira a Buteyko légzés ad választ. Ebből is látható, hogy a légzés olyan nagy terület, amire egy írás aligha elegendő, és tervem szerint ebből egy külön képzést lenne érdemes tartani.

A törzs edzése tehát a testtartás vizsgálatával, a légzés megfigyelésével és ha szükséges, korrekciójával kezdődik. A gurulások segítenek felébreszteni a törzs izomzatának belső vagy alsó rétegeit, és csak ezekre építve kezdhetjük az edzés két külön kategóriájának fejlesztését – amit az FMS statikus és dinamikus stabilitás néven említ, és a törzs esetén megint csak az alsó és felsőtest közötti híd kiépítése a cél. Képes-e a törzs statikusan, vagyis aktív módon energiát átadni? Ha igen, a következő lépés és kérdés ez: képes-e a törzs mozgás közben energiát átadni, közvetíteni az alsótest és felsőtest között?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végsősoron nem mást állítunk, mint ezt – minden edzés a törzs edzése is, amely során a törzs azon képességét fejlesztjük, hogy minimális energiaveszteség mellett legyen képes átadni a generált erőt a végtagok között. Tolás, húzás, csípőhajlítás, guggolás, kitörés, járás, rotáció – ez mind arra ad lehetőséget, hogy törzs aktív és reaktív stabilitást fejleszthessük, ami végső soron a biztonságot és teljesítményt is fejleszti. Ha egy kulcs területet meg tudnék nevezni, az vélhetően a gerinc alsó szakaszának kontrollja lenne.

De ez már egy másik írás lesz…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook