Progresszió / regresszió

Progresszió / regresszió

A progresszió és regresszió az edző egyik leghatékonyabb fegyvere. Az edzés során rengeteg variációs lehetőséggel számolhatunk, de érteni kell, hogy a variáció célja aligha a szórakoztatás. A legtöbb edző gyakorlat és súly progressziókban gondolkodik, de érdemes érteni, hogy a minden amit az edzőteremben teszünk arra szolgál, hogy stressz alá fogjuk a szervezetet, vagyis a stressz az input, bemenő információ. Valóban a gyakorlat és a súly fontos része az egyenletnek, de aligha fontosabb, mint a többi komponens.

Omegawave filozófia alapján elsődlegesen az edzéstípus meghatározása a legfontosabb, vagyis nem csak az a kérdés, mi a célunk, hanem az. hogy ma milyen bejövő információt képes a szervezet fogadni, mihez képes a mai napon adaptálódni. Lehetnek nekem remek terveim a mai napra, ha a szervezet a mai napon ezt teljesen máshogy gondolja. Hiába a célom a robbanékonyság fejlesztése, ha ma központi idegrendszer nem áll készen ennek a kapacitásnak fejlesztére. Melyek ezek a típusok?

– Erő

– Robbanékonyság és gyorsaság

– Állóképesség

– Koordináció és készségfejlesztés

Azt is el kell döntenem, hogy a mai napon fejlesztünk, szintentartunk vagy éppen stimulatív inputot használunk, ez utóbbi esetén 20-50 százalékkal csökkentjük a volument, de az intenzitás marad az eredeti terv szerint. Így akkor megjelent mindhárom alap kategória is – típus, intenzitás, volument.

Ha a mai cél tisztázott és az inger befogadásának jellege is meghatározott, ennek meg kell találnuk az adekvát módját. Ismétlések, sorozatok száma, RM és pihenőidő – ezek olyan elemek, amelyek még a gyakorlatok meghatározása előtt kerülnek papírra, mert a gyakorlat a végső megjelenése annak, hogyan kívánjuk az üzenetet közvetíteni a szervezetnek.

Talán a három legfontosabb ketagória a progresszió / regreszió meghatározásánál ezek:

– mozgástartomány

– súly nagysága

– gyakorlat sebessége

Mindhárom kategória alkalmas arra, hogy pár egyszerű lépéssel egyszerűbbé vagy éppen nehezebbé tegyük a gyakorlatot. Például kezdők esetén az egyik legfontosabb kategória a gyakorlat sebessége, és tapasztalatból mondhatom, a kezdők esetén az első 4-6 hétben az egyik legfontosabb, hogy a gyakorlat sebességét meghatározzuk – és ezt hadd érzékeltessem az elemeléssel.

Mozgástartomány -Semmi gond nincs azzal, ha limitált mozgástartományban történik az edzés, amennyiben a cél a biztonságos edzés. Ezzel együtt az a tartomány, ahol nem áll rendelkezésre a megfelelő kivitelezési forma, ott fejlesztenünk kell a kivitelezést. Az, hogy ezt nyújtással, stabilitás gyakorlatokkal érjük el, most nem témája az írásnak.

Gyakorlat sebessége –Főleg kezdők esetén, ahol célünk az ízületek megerősítése, illetve a helyes és kontrollált kivtelezés, minden estben a excentrikus kivitelezési módszert fogom használni, az első 4-6 hétben. Elemelés esetén a negatív szakasz 5-6 másodpercig tart, az izometrikus szakasz 1 mp, míg a koncentrikus relatíve gyors. Ebben az esetben magas kontrollra, fókuszra van szükség az atléta részéről, és 3-5 ismétlés esetén a terhelést is megkapja, míg a használt súly meglehetősen alacsony.

Súly nagysága – a többség azért szereti ezt, egyetlen progresszióként használni, mert a többi elemet képtelen mérhetővé tenni.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook