A perctérfogat edzése – miért is?

A perctérfogat edzése – miért is?

Te is azok közé tartozol, akik megmosolyogják az állóképességi sportokat űzők edzéseit? Megannyi cikk jelent meg arról, hogy egy edzésnek rövidnek és intenzívnek, vagy közepesen hosszúnak kell lennie, ahol iszonyatos súlyokat emelsz meg. Aki ismer tudja, egyik irányzat sincs ellenemre, de hiba lenne alábecsülni az alacsony intenzitással végzett kardió edzés pozitív hatását, főképpen akkor, ha erősportoló vagy. Most egy végletesen leegyszerűsített változatát olvashatod az egész elképesztően komplex anyagnak, így kérem a kardiológus barátaim számoljanak el tízig.

Miért?

Nos, a szív is egy izom, ami adaptálódni fog terheléshez. Ezen adaptáció során a bal kamra hipertrófiája – illetve annak jellege és persze mértéke – kritikus lehet a sportoló sportspecifikus funkcionális rendszereinek felépítésére, és úgy általában az életére. Az orosz edzők alapvetően “ló” és “marhaszívről” beszélnek, amikor a téma szóba kerül. Az előbbi végtelenségig terhelhető, pulzustérfogata nagy, a bal kamra mérete excentrikus irányban nőtt, miközben tömege is növekszik. A „marhaszív” esetén azonban a bal kamra fala a bal kamra térfogata kárára koncentrikus módon növekszik. Így a pulzustérfogat csökken, míg az előző verzió esetén a pulzustérfogat növekszik. Pulzustérfogat alatt  más az egy összehúzódás során a nagyerekbe kilökött vér mennyiségét értjük.

Az edzés során az a nehéz folyamat, hogy úgy kell remek sportolót kreálnunk, hogy a folyamatban hosszabb távon ne legyenek egészséget érintő mellékhatásai, vagy ahogy az oroszok leírják: „minimális adaptációs költséggel történjen meg maga az edzésfolyamat.” Amit sokan nem értenek, hogy az Omegawave elsődlegesen az adaptációs költséget méri meg az aktuális készenlét mellett, ezzel segítve a hatékony és egészséges és sikeres sportoló összerakását.

A perctérfogat itt jön képbe, hiszen a nagy erőfeszítéssel járó emelések, tolások, dobások – valsava manőver valaki – hatására a bal kamra fala megvastagodhat, és érdemes néha ezzel ellentétes ingert adni a szívnek több okból is:

  • Javuló regeneráció és alvás
  • Jobb autonóm idegrendszeri dominancia
  • Kedvezőbb HRV értékek
  • Csökkenő nyugalmi pulzus

Nem azt állítom, hogy az erőedzés negatív adaptációt hoz létre a szívben, pusztán azt, hogy az intenzív, hosszú távon végzett és nem kiegyensúlyozott edzés teszi ezt.

Mi a módja:

Az edzés során 120-150 bpm szinten tartani a pulzus

30-90 perc edzéshossz

Heti 2-3 alkalom

Ha magasabb a nyugalmi pulzusod – 70 felett – , inkább maradj a 120-130-as zónában.

http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-007-4546-9_42

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook