Omegawave – tapasztalatok, használat

Omegawave – tapasztalatok, használat

Jó ideje használok HRV alapon dolgozó eszközöket – Polar, Ithlete, Bioforce – de tapasztalatom szerint eddig a legjobban továbbra is az Omegawave vezet, és ebben minden egyes újabb felhasználói tapasztalat megerősít.

A 2,5 perc alatt elképesztően sok mérést készít el az applikáció.

Korábbi cikk – Adaptációs költség.

Miért?

Mert az Omegwave nem csak EKG minőségben mér és analizál több fajta HRV adatot, de ami a legfontosabb, EEG és EMG szenzorokkal is rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy az idegrendszer mindkori állapotát sikerüljön a terhelés fajtása és mennyisége előtt meghatározni. Az edzők többsége tisztában van azzal, hogy ugyanaz az edzés, amit ma előírok és fantasztikus hatást hoz létre, egy másik napon egyáltalén nem működik, vagy kevés vagy túlzottan is sok edzésterhelést jelent. Mielőtt átlépnénk ezen a meghatározáson, azért mégis tisztázzuk az edzésterhelés fogalmát:

•Az a specifikusan meghatározott edzés stimulus,amely a célzott és szükséges adaptációt hozza létre az atléta funckionális rendszerében…
A definíció tehát nem mást állít, mint azt, hogy nem az a fontos, hogy mit csinálunk elsősorban, hanem az, hogy mikor. És ezt meghatározni – mikor – korántsem olyan egyszerű. A kérdőívek, laboratóriumi tesztek, teljesítmény-tesztek természetesen fontos részét képezik annak, hogy tudjuk, úgy általában jó irányban haladunk-e, de lehetség-e minden nap, akár napi több alkalommal ezeket elvégezni? Nyilván nem!  Az edző és sportoló fantasztikus lehetőséghez jut tehát, képes optimakizálni az adott edzés terhelését és annak módját át, az edzésképesség ablakai néven nevezett Omegawave eljárás alapján. A 2015-ben elvégzett kutatási adatok alapján elmondható, hogy egyetemi atléták esetén az Omegawave nem csak abban segített, hogy a sportolók teljesítménye növekedjen, ezt tehették úgy, hogy az összes terhelés mennyisége jelentősen csökkent. És ez az a pont, ahol engem valóban érdekelni kezdett az Omegawave által kifejlesztett eszköz és módszertan. Kevesebbel többet elérni. Edzőként gondolkodva, ez nem is rossz irány.
Az izgalmas az, hogy alapvetően a cél nem a terhelés csökkentése volt. De az Omegawave által használt Fluid Periodizációs modell optimalizálja a terhelést minden egyes edzésnapon, és ez úgy alakult, hogy kevesebb, mint általában a sportági sztenderd. A cél az optimális mennyiség és frekvencia megtalálása, hiszen a gyakori és jól kivitelezett gyakorlás az, amitől at atléta eléri az úgynevezett atlétikai kiválóság szintjét. Mit jelent ez? Nos, amikor a felkészültség találkozik a készenlét magas fokával, az eredény nem lehet más, mint nagyszerű.
Kicsit magával ragadott most a dolog alighanem a cikk eleje óta vagy háromszor is más irányba sikerült vinnem a saját gondolatmenetemet, de ez van, jellemzően minden cikket a magam okulására írok, ha pedig valaki más is olvassa, hát sajnálom szegényt a szenvedésért, amit ezzel is okoztam.:)
Pár gyors kérdés, amit gyakran kapok az eszközzel kapcsolatban.
Milyen gyakran kell tehát mérnünk?
Mennyire fontos nekünk, hogy azt tegyük, ami optimális eredményt hoz? Ha fontos, és az atléta heti 4-5 alkalommal is edz, nos, javasolom a heti 4-5 alkalmat. Már a heti 3 mérés is trendek megállapítására alkalmas – ez tehát a minmum – de a heti 4-5 lenne az optimális. A napi 2-3 mérés pedig már a tökéletes kategóriába sorolható, de ezt könnyebb kérni, mint betartani.
Mikor érdemes mérni?
A. Reggel, ébredés után 30 perc elteltével. – Második legfontosabb.
B. Edzés előtt pár perccel – Legfontosabb.
C. Edzés után 30 perccel. – Hab a tortán.
Mi a mérés módja?
Aktív ébrenlétből – vagyis ülök, állok, de semmilyen megterhelő tevékenységet nem mérek – teszem fel a megnedvesített pántott és tappancsokat a homlokra, domináns kézre, hüvelykujj alá. Ekkor indítom az applikációt, lefekszem, és eddigre már zöld az indító gomb. Elhelyezkedem, és indul a mérés, közben nincs beszéd, mozgás. A mérés kb 2,5 perc.
Ihatok előtte kávét?
Nem, mert megzavarja a mérést, és ne csinálj előtte 100 burpee-t sem…
Légzőgyakorlat előtte?
Szintén nem. De azért levegőt vegyél…:)

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook