Omegawave – felkészülés, felkészültség, készenlét, edzhetőség

Omegawave – felkészülés, felkészültség, készenlét, edzhetőség

Hiszek abban, hogy ha valamit nem tudunk pár szóban is közérhetően is elmondani – az amerikai ezt elevator speech-nek hívja, vagyis képes vagy-e két emelet között felkelteni valaki érdeklődését az adott téma íránt – akkor magunk sem értjük az egészet.

Az OMEGAWAVE egy nagyszerű eszköz, sokan kezdik érteni, hogy okosan használva elképesztő módon lehet csökkenteni az edzésterhelést, és mégis képesek vagyunk komoly nyereséget realizálni. Értenünk kell, hogy az edzés stressz, amely során a szervezet adaptációs potenciálját aknázzuk ki, amely végső soron nem mást szolgál, mint magát a túlélést. Az, hogy ez adott esetben segít abban, hogy az adott sportban sikeresek legyünk, mellékes – bár izgalmas terület.

Az edzés célja a sportbeli kíválóság elérése, amelyhez az adott sportot bizony gyakran kell gyakorolnunk. Minél komplexebb, annál inkább igaz ez az állítás…Az edzés egyik célja tehát maga az edzhetőség edzése. Na aki itt lemarad, az már ne olvassa tovább, mert innen csak nehezebb lesz a dolog…Nevezhetjük úgy is, hogy sportspecifikus munkakapacitás, de itt újabb olvasókat veszítek el, ki tudja – talán szándékosan csinálom az egészet.

A lényeg az, hogy a felkészülés során elérjük a maximális felkészültségi szintet, amely egy ponton túl maga a sportbeli kíválóság szintje, a mesteri szint. Ezt azt jelenti, hogy az adott sporthoz szükséges fizikai, mentális, érzelmi, technikai, taktikai alapokat magas szinten ismerjük. Ezen a szinten – legyen a példa mondjuk Lionel Messi – aligha van már olyan edző, aki hozzá tud tenni ehhez. Nincs olyan edző, aki Lionel Messiből jobb focistát tud faragni, vagy ha igen, az már olyan plusz 1% lesz, amit mi laikusok aligha fogunk értékelni.

A készenlét egy teljesen másik kérdés. A készenlét nem más, mint annak a lehetősége, hogy az adott sportoló maximális felkészültségét realizáljuk. Vagyis képes-e ezt elő is hívni, magán az eseményen. Sőt, milyen gyakorisággal képes erre? És ezen a ponton válik szét a felkészültség és a készenlét. Vegyük megint Messi-t. Fogjuk ezt a szó szerint drága embert, és megreptetjük a világ egyik pontjáról a másikra, és ezzel egy új időzónába helyezzük. A repüléssel járó stressz, az átálással járó feszültség nyilvánvalóan nem érinti a felkészültségét. Messi az utazás végén is ugyanolyan remek focista, mint 18 órával korábban. De a készenléti foka korántsem ideális.

Bízom benne, hogy ezzel sikerült pár olyan fogalmat tisztázni, amellyel érthetőbbé válnak az Omegawave használatában rejlő lehetőségek…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook