Munkakapacitás

Munkakapacitás

Van pár olyan, az edzésben használt fogalom, amelyet gyakran dobálunk egymásnak, de a valós definíció gyakran hiányzik, vagy éppenséggel mást értünk alatta. Véleményem szerint a munkakapacitás is ilyen.

Mielőtt adnék egy definíciót – amit persze nem kell elfogadni – hadd legyen szó előbb arról, miért is van szükség magára a munkakapacitásra.

Az edzéselméletben vagy egy nagy hármas, amit angolul így írnak le, de természetesen ez is szovjet ördöngösség lesz: accumulation, transmutation, realization. Habár ezt főleg az úgynevezett blokk periodizáció elméletéhez tartozik, de hadd jegyezzem meg, hogy az accumulation – nem más, mint maga a munkakapacitás felépítése a későbbi transmutation ( átalakítási ) fázisban. Ebben a fázisban építjük fel a ház alapját, amely végsősoron alkalmas lesz arra, hogy elhordozza magának a háznak a terheit. A transzmutációs fázis lehet tehát az erő megteremtése, míg a realizációs szakaszban épülhet tovább a ház, és lehet belőle robbanékonysági kapacitás. A transzmutációs szakaszban az eddigi általános kapacitásokat specifikus irányba indítjuk el.

Akárhogy is, a lényeg, hogy erős alapok nélkül nincs ház, következésképpen beszéljünk akár konkurens, akár blokk periodizációs modellről, az alap felépítését nem léphetjük át.

A munkakapacitás tehát összefüggésben van azzal a mennyiségű munkával, amiből az atléta képes regenerálódni, sőt – ahhoz adaptálódni is képes. Ez egy nagyon fontos koncepció, hiszen nekünk olyan atlétát kell építenünk, aki képes elviselni az edzésterhelést, ahhoz képes pozitív módon adaptálódni, és erre nagy frekvenciában képes – ezt nevezik a szovjetek az edzhetőség edzésének.

Logikailag arról van szó, hogy adott két sportolóból az lesz a sikeresebb, aki gyakrabban képes edzeni, és abból regenerálódni is -ha levesszük a genetikát. Ez utóbbi azért fontos tényező, mert az edzésből történő gyors és hatékony regeneráció újabb edzésinger befogadására teszi alkalmassá az atlétát, és reményeink szerint a pozitív adaptáció okán alacsony befektetéssel veszünk nagy hasznossággal bíró képességeket.

Nem véletlen tehát, hogy a munkakapacitás felépítésekor egyszerre számos kapacitás együttes fejlesztése folyik, ugyanakkor megjegyzendő, hogy mivel a szükséges erő alapok még hiányoznak, így a robbanékonyság nem tartozik az alacsony kockázattal fejleszthető kapacitások közé.

A jó munkakapicitással rendelkező atléta jól terhelhető tehát, és ez legyen tanulság a nem versenyző atlétának is. Akinek magas munkakapacitása van, annak kevésbé fárasztó a napja…

Második rész itt!

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook