Mozgás?

Mozgás?

Pár napja beültem egy cukrászdába – nem, ez most nem vallomás lesz – míg a fiam a vívó edzésén van, én jellemzően olvasással töltöm az időt, de most a kint üldögéléshez azért kissé csípős az idő. Teát rendeltem, és elkezdtem olvasni, közben a pincér hölgyek arról társalogtak, hogy kellene lefogyni.

Már van abban valami kedves, hogy a cukrászda dolgozói azokat a megoldásokat veszik sorba, amelyek fogyáshoz vezetnének, miközben egy mázsa cukorból készült sütemény-hegy mögött állnak.

A rövid megbeszélés eredménye az lett, hogy mégis az e-fitness a legjobb, mert ott ugye nem kell semmit csinálni, és mégis fitt lesz az ember. Pedig nem is sejtik, hogy fitnesz ügyben már a legjobbat teszik napközben, amit csak tehetnek – pincérként 5-6 kilómétert sétálnak naponta. Ez már fitnesz, sőt – értékes mozgás, kiegészítve azzal, hogy pincérként nem ülnek, és ez a valódi kincs ebben az egész történetben.

Persze, az e-fitnesz használatakor sem ülnek, viszont nem is mozognak, és míg az ember lételeme a mozgás, amelyből többet kellene végeznie, okosabban és jobb minőségben, az e-fitnesz maga a nem mozgás. Nem az a baj, hogy kevesebb kalóriát égetünk naponta, mint eleink. Egy vadászó-gyűjtögető törzs tagjai pontosan annyi kalóriát égetnek, mint egy modern irodai dolgozó. A gond, hogy az elégetett kalória nálunk szemétből származik, és az elégetéshez használt mozgás sem válik előnyünkre. Az e-fitnesz pedig hab a tortán. A mozgásnak elsődlegesen nem fitnesz célja, vagy kozmetikai célja kellene, hogy legyen.

A mozgás az önkifejezés módja. A mozgás a készségek elsajátításáról szól, tanulásról és harcról. A mozgás. De a nem mozgás mindennek az ellentéte.

Te döntesz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook