MINEROLÓGIA – VAS ÉS RÉZ

MINEROLÓGIA – VAS ÉS RÉZ

Réz – (Cu) nélkülözhetetlen nyomelem az emberek és az állatok számára. Ez a nyomelem fontos szerepet játszik, mint nélkülözhetetlen együttható az oxidáció-redukciós reakciókban és a szabad gyökök eltávolításában.

cöruloplazmin 6-8 rézatomot tartalmazó glikoprotein.

Fontosabb funkciói a szervezetben:

 • Réztranszport: eljuttatja a rezet a sejt belsejébe
 • Ferrooxidáz hatás: a Fe(II) oxidálása Fe(III)-má, ezáltal a transzferrin Fe kötésének segítése
 • A vas mobilizálása: a ferritinből felszabadult vas transzferrinhez kötése

Ha rézhiány, vagy örökletes betegség (Menkes-kór) hiányzik/csökken a cöruloplazmin, akkor vérszegénység alakul ki telített vasraktár mellett is. – wikipedia

Enzimei különféle fiziológiai folyamatokat szabályoznak, mint például az energiatermelés, a kötőszövet érése, a neurotranszmisszió és a vas anyagcseréje.

A réz egyensúlytalansága összefüggésben van az immunrendszer károsodásával, a csont demineralizációval és a szív-érrendszeri és neurodegeneratív betegségek fokozott kockázatával. A további rézhiány másodlagos Ceruloplasmin hiányhoz, valamint a máj vas túlterheléséhez és / vagy cirrózishoz vezethet.

A rézhiány olyan tüneteket foglal magában, mint a központi idegrendszer demielinizációja, polyneuropathia, myelopathia és a látóideg gyulladása. A diszfunkcionális réz anyagcserét az Alzheimer’s Disease kockázati tényezőjének tartják, ez a tünet a Parkinson-kórban is szerepet játszhat.

A kötött Cu rézhiánya további szív rendellenességeket eredményezhet, mivel kötetlen formában  (kötetlen / nem kötődik a Ceruloplasminhoz) a rézről ismert, hogy pro-oxidáns, vagyis szabadgyök.

Vas – (Fe) is nélkülözhetetlen nyomelem, a Fe-hiány (anémia) pedig a Cu-egyensúlyhiány / hiány klinikai jele. Ez azt jelzi, hogy több biológiailag hozzáférhető rézre (Ceruloplasminhoz kötődött rézre) van szükség a vas szállításához a csontvelőbe a vörösvértestek képződéséhez.

A megfelelő vasmetabolizmushoz négy, réztartalmú enzimre (MCO) van szükség, és az MCO család a keringő Ceruloplasmin-t tartalmazza. A Ceruloplasmin – (Cp) egy ferroxidáz enzim (a májban termelődik, amely függ a magnéziumtól, az igazi C-vitamintól és az A-vitamintól (retinol, amely állati eredetű)), amely képes az (Fe2 +)-ből (Fe3 +)-t oxidálni.

A Ceruloplasmin hiánya a vas túlterhelését jeleníti meg a kiválasztott szövetekben, ideértve a májat, agyat és a retinát. A réz alapú enzimek, mint a szuperoxid-dismutáz és a Ceruloplasmin ismert antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Magas, 50 mg / nap vagy annál hosszabb ideig tartó kiegészítő cinkbevitel rézhiányt eredményezhet, mivel az ilyen bevitel fokozza a bélsejtfehérje szintézisét, az úgynevezett metalotioneint, amely bizonyos fémeket megköt, és megakadályozza azok felszívódását azáltal, hogy csapdába esik a bélsejtekben, ez a réz abszorpciójának csökkenéséhez vezet.

Réz, vas és a makrofágok kapcsolata

A vörösvérsejtek átlagos élettartama 120 nap, a lépben és a májban bomlanak le, a keringésből a makrofágok távolítják el, maga a vörösvérsejtek a csontvelőben érnek az eritropoetin ( EPO ) hatására. Az elöregedett sejteket a lép szűri, felismerve azok megváltozott alakját. A ceruloplasminban beálló hibák hatására a vörösvérsejtek élettartama akár 80 százalékkal is csökkenhet, ami a makrofágokat sokszoros munkára kényszeríti – és ez egy lehetséges magyarázata az autoimmun betegségek kialakulásának.

Összefoglalva:

ALACSONY magnézium és ALACSONY igazi C- és A-vitamin (retinol / állati eredetű) => ALACSONY Ceruloplasmin (Cp) termelés => ALKALMAZOTT RÉSZ = megkötött / biológiailag elérhető réz => NAGY mennyiségű kötetlen / biológiailag nem elérhető réz és vas => mérgező réz- és vastárolás a májban vagy az agyszövetben => A test magas oxidációs státusza és az abból eredő krónikus betegségek.

— Alacsony magnézium, amelyet a magas kalcium okoz (például drasztikusan megnövekszik a szintetikus hormon D bevitelével => BLOKK, amely  vas felszívódását tovább nehezíti.

— A multi-réz-oxidáz (MCO) működéséhez 4 rézionra van szükség => elengedhetetlen a vas felszívódásához, és ehhez elegendő valós C vitaminra van szükség.

— És hogy működjön, a végén MINDENNEK SZINKRONBAN kell lennie = Az ásványi anyagok / nyomelemek: magnézium – kalcium, réz – cink – vas és vitaminok: valódi „C”, állati alapú A és az összes B !

A valaha megjelent legátfogóbb tanulmányok a vas toxikus hatásáról

Alacsony réz és szívbetegségek

 • https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000784
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11077985
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073510970101227X
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901851/

A réz szerepe a szívbetegségek gyógyításában

 • https://academic.oup.com/eurheartj/article/27/1/117/608121
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29302675

Vas és a rákos megbetegedések összefüggése

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6359419/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4870095/

Források:

 • Morley Robbins
 • Venöse Multiple Sklerose
 • Linus Pauling Institute http://lpi.oregonstate.edu

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook