Mi történik a böjt 5 napja alatt?

Mi történik a böjt 5 napja alatt?

Az egyik tipikus megjegyzést amit szakemberektől kapok, ha a böjt szóba kerül, hogy az egészségtelen. Érted, nem a napi 160 grammos szénhidrátdiéta, amit mindenkinek felírnak, hanem a koplalás. Beszélnek majd alacsony vércukorról, magas ketonszintről, az izomtömeg leépüléséről. De nem beszélnek soha azokról, amikről itt olvashatsz.

“A tanulmányok azt mutatják, hogy az 1 napos böjt 2-3-szororosára növeli a növekedési hormon szintjét. A növekedési hormon szekréciója a teljes böjt 5 napjáig tovább növekszik. ”

  1. Amikor időben korlátozott étkezést folytatsz, nagyjából 12 óra nem evés után a szervezet egyre inkább a tartalékolt zsírok iránya fordul, mint lehetséges energiaforráshoz.
  2. 18 óra után a ketontestek már megjelennek a vérben, és mérhető mennyiséget képviselnek ott. Vagyis egyre inkább zsír alapon történik az ATP előállítása.
  3. 24 óra elteltével felerősödik lesz az autofágia nevű folyamat, vagyis a sejtek megtisztulnak a helytelenül működő sejtalkotóktól.
  4. A 48 órás határon egy érdekes folyamat veszi kezdetét. Ilyenkor mindenki arra gondol, hogy erősen katabolikus státuszba áll be a szervezet és mégis, a növekedés hormon közel 4-5 szörösére emelkedik és nagyjából 50 óra után a vércukor és inzulin szint a minimálisra csökken, a sejtek inzulin érzékenysége megnő.
  5. A három napos határnál a helytelenül működő immunsejtek lebontása kezdődik meg.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783752/
  • https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/auto.6.6.12376
  • https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/74/4/757/3004645?redirectedFrom=fulltext
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24905167

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook