Mentális edzés, imagináció – 2.

Mentális edzés, imagináció – 2.

A tegnapi cikkemre kaptam pár kérdést, főleg a mentális edzéssel kapcsolatban kaptam pár kérdést, főleg szakirodalommal kapcsolatban. Én szakirodalmat angolul olvasok – na ez megint egy sznob megjegyzés volt, és itt köszönöm szponzoraimnak az angol tudást, köszi Apu és Anyu – ez egyszerűen remek módja volt anno annak, hogy ne felejtsem el az angolt, aztán így maradtam. Szóval biztosan van egy csomó remek anyag magyarul is a témában, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy azért nagyszerű szakemberek dolgoznak itthon is.

Ahogy korábban írtam, gyakran a vizualizáció kimerül abban, hogy képzeld el azt, hogy győzni fogsz, meg sok pénzed lesz – és egyáltalán, képzeld el a sikert. Nyilván látnod kell magad a célban, ez nem vitás, de ha a köztes munkát nem végzed el, csak a saját mozidban leszel győztes.

Vegyünk egy olyan példát, ami sokunknál releváns, mondjuk a csípőhajlítás tanítása, az elemelés és kettlebell lendítés okán. Az első kérdés persze mindig az, hogy a sportoló jelen állapotában alkalmas-e a gyakorlatra.

1. Lehet kizáró tényező egy jelenlegi és/vagy korábbi sérülés, esetleg jóval hátrébb kell lépni, mert olyan testtartással rendelkezik az atléta, ami külön odafigyelést igényel.

2. FMS módon gondolkodva fontos szűrő az aktív lábemelés és fekvőtámasz minta, illetőleg a lábujjelérés teszt. Nyilván mind a 7 szűrésre szükség lesz, de ezek különösen kritikusak. A lábujjelérés teszt esetünkben nem is a mozgástartományt fedi fel, hanem képet ad arról, milyen mozgás-stratégiával hajtja végre a sportoló az utasítást.

3. Tegyük fel, hogy a felső két pont rendben van, jöhet a betanítás. Szeretem úgynevezett száraz gyakarolással kezdeni, a lőtéren sem nyomják a kezedbe a töltött fegyvert azzal kezdőként, hogy ott a cél, sok szerencsét. Az első vitualizációs gyakorlat során a falhoz állítjuk háttal a sportolót, és arra kérjük, hogy képzelje el, a fal vasból van, ő pedig mágnesként tapad fel a falra. A cél a testtartás és az állásban történő palánk – plank – elvégzése. Fal nélkül arra kérjük, hogy képzelje el, mint egy fa, gyökeret ereszt a földbe, vagyis belehúzza magát a talajba. Arra is kérjük, hogy képzelje el, a két lábfej papíron áll, és a két lábfej kirotálásával képzelje el, hogy ezt a papírt szét akarja középen  tépni.

4. A gyakorlás során úgynevezett fiziológiás pozíciót akarunk felvenni, ahol a fül-váll-csípő-térd-boka egy tengelyen van. Ezt a gyakorlás közben gyakran elveszítik a sportolók, így itt két vizualizációs képet adunk, segítségképpen: képzeld ez, hogy magasabb vagy, mint most, és a képzeld el, hogy a medencéd egy pohár, tele vízzel. Ez a víz semerre nem folyhat ki. Előbbi segít fül-váll-csípő-térd-boka tengelyt konzerválni, utóbbi a gyakori medence előrebillenést javítja.

Azt gondolom innen más sokan folytatni tudjátok a folyamatot…:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook