Mennyire legyek erős?

Mennyire legyek erős?

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a brazil jiu jitsu gyakorlóktól kapok ez – mennyire legyek erős? A kérdést én gyakran fordítom meg, mennyire ne legyél gyenge? Világos, erre mindenki egyforma arcot vág. Mi van? Nem az a cél, hogy én legyek a legerősebb? Nos…Nem.

Egyrészt a brazil jitsuban – és van még pár ilyen sport – nem az a cél, hogy te legyél a legerősebb a tatamin, habár az nyilván segít, ha erősebb vagy, mint az ellenfeled. De ha úgy dőlne el minden BJJ küzdelem, hogy a tatamira lépés előtt bemondod a maximális fekvenyomásod és az nyer, aki erősebb, fura eredmények születnének. Eleve másról beszélünk, ha heti 2-3 edzésre járó hobbista, vagy szinte a profik edzésmennyiségt hozó atléta vagy, és ezekből nincs hiány itthon. Legyen itt a belépő szint a heti 5-6 bjj edzés. Máris látod, hogy másról beszélünk, mert az első esetben van lehetőséged arra, hogy a köztes napokon kiegészítő edzést végezz, hogy jobban bírd a tatamin. A második esetben pedig a kiegészítő edzésre azért lesz szüksged, hogy a sportod negatív hatásait kiküszöböld és mellkéesen a játékodnak megfelelő kondíciót megszerezd. És ez nagy különbség.

Az egyik alapelvem ez – ha a sportod izgalmas, komplex és még sérülésveszélyes is, nincs helye a kiegészítő edzésen az izgalomnak és komplexitásnak. Sőt, az érzelemnek sem nagyon – az is csak energia. Amire szükséged van, hogy tudd, hol vagy most, hová kell eljutnod. Önmagában egy 48 kilós török felállás nem tesz legyőzhetlen harcossá, ha több időt töltesz az erő kergetésével, mint a sportod elsajátításával. Minden idő, amit nem a sportod elsajátításával töltesz el – esetünkben a BJJ – energiát von el tőled, és ha már így van, jól teszed, ha ezt az időt maximálisan hasznosan töltöd el.

Ha teheted, minden kapacitást – erő, gyorsaság, állóképesség – mozgásbázisra építs. Ha a mozgásod a szűk keresztmetszet, akkor minden technikában ott lesz a magas kockázat, és hidd el, előbb vagy utóbb megjelennek a zavaró sérülések. Egy jitsus mindig a térdén, lumbális szakaszán, nyakán sérül meg a legkomolyabban. Most nem magyarázom el, miért, de hidd el  – ha ezek stabilak és minden más körülöttük mobil, már irányban vagy.

A brazil jiu jitsu egy iszonyatosan glikolitikus sport. Azt hiszed, hogy a legszörnyűbb égető érzés az izomban egy testépítő edzésen van? Nos, hidd el, egy jitsu edzés is rendesen ott van a kanyarban. A glikolitikus terhelés sajátossága, hogy abból nem könnyű regenerálódni, sőt – ez a fajta terhelés minden más adaptációs igényt befolyásol. Ha tehét gyakran küzdesz nagy intenzitással – glikolitikus terhelés – ezt a fajta edzést messzíről kerüld el a kiegészítő edzések során. De akkor mi marad? Nos, a maximális erő fejlesztése és az általános és speciális állóképességi fejlesztés, a szívkimenet edzés és hasonló stratégiák.

Most ennyi. Ha kezd a dolog lecsapódni, mehetünk tovább.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook