Légzés 3 – ragtapasz a szájon?

Légzés 3 – ragtapasz a szájon?

Amikor légzés oktatást tartok, ennél a résznél kapom a legtöbb hitetlen tekintetet. Most komolyan, esténként ragtapaszt teszel a szádra? Páran ki is mondják, a többség csak a szemével kérdezi. Megszoktam, hogy dilinyósnak néznek, már rég nem zavar…

Az előzőekben ismertettem, hogy miképpen mérjük a CP értéket, érdemes lehet visszalapozni. A hogyan mellett természetesen az egyik legfontosabb a miértre adott válasz, lásd a korábbi írást. A tapasztalatunk azt mutatja – Advanced Buteyko Institute – hogy 25-30-as CP alatt érdemes megfontolni a tapasz használatát, 10 alatt pedig szinte kötelező lehet.

Mit használj? – 3M micropore ragtapasz amit használok. Link!

És ha be van dugulva az orrom? – Nos, ebben az esetben nyilván nem jó ötlet a száj betapasztása. Az orr megtisztítása után azonban – a Buteyko rendszerében erre van egy remek fejrázós gyakorlat – akár mehet is a ragtapasz.

A miért kérdésre már több válasz is adható:

Horkolás megakadályozása, mélyebb alvás – komolyabb alvási apnoe esetén nyilván érdemes orvoshoz fordulni, de az egyszerű horkolás esetén, és ismerve a CP számot nem elvetendő ötlet a ragtapasz. A ragtapasz felhelyezése esetén nem szárad ki a garat, így maga a horkolás alapját képező állapot szűnik meg. Ezzel együtt érdemes megismerni, mi az alvási apnoe.

Allergia – a szájon át történő légzés esetén két problémával találkozunk. Hiperventilláció, amiről szó lesz lent, illetve a légzés volumenének drasztikus növekedése. Az orron át légzés részben légszűrő, részben párásító hatással bír, mindkettő fontos, mikor a légutakat nedvesen kívánjuk tartani, illetve nem szeretnénk, hogy a sok szennyező anyag olyan helyekre tévedjen, ahol gyulladást okozhat.

NO termelés -Ha nem az orrodon keresztül veszed a levegőt, úgy nem részesülsz a Nitrogén-Monoxid áldásos hatásából, hiszen az NO jelentős része az orrban termelődik, illetve az orrmelléküregben. Mi a hatása? Értágító, vérlemezke-gátló, immunregulátor, ingerületátvivő – forrás itt.

Hiperventilláció megakadáolyozása – Hiperventilláció során a CO2 mennyisége drasztikusan csökken a szervezetben. Persze, azt tanultuk, hogy a CO2 a légzés mellékterméke, ugyanakkor a CO2 érdekes módon értágító hatással rendelkezik.

Egészségesebb fogak – egyes fogorvosok szerint a szájlégzés és a gyakori fogászati problémák között igen nagy összefüggés van. A szájlégző szájürege rendszeresen kiszárad, és a nyál így képtelen a baktériumokat eltávolítani a környezetből, sőt – nyál hiányában a pH érték is kedvezőtlen irányban mozdul el. Link.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook