KAATSU megint…

KAATSU megint…

A kérdések, amit gyakran a KAATSU-val kapcsolatban megkapok nagyjából nagyjából két csoportra oszthatók:

– Nem értik a KAATSU hatásmechanizmusát.

– Nem értik, hogy miért foglalkozom KAATSU-val, mikor jellemzően engem a funkcionális edzés dobozba sorolnak.

A helyzet az, hogy az első kérdésre viszonylag egyszerű a válasz.

A KAATSU az erőedzés egy rendkívül biztonságos, forradalmi és hatékony módja, melyet 1966-ban találtak fel Japánban, és az 1970-es években tökéletesítettek.
A KAATSU a hatékony edzéshez a karok és a lábak véráramának mérséklését használja. Speciális pneumatikus szalagokat (KAATSU Air Bands) kell a felkarokra és a combok felső részére helyezni. Ezek a szalagok biztonságos nyomást fejtenek ki a végtagokra, mely vértolulást eredményez a karokban és a lábakban, és mindenféle sportág és edzésforma során használhatók. A KAATSU speciális protokollokkal és eljárásokkal rendelkezik attól függően, hogy valaki a teljesítményét, az erőnlétét, a technikáját vagy az állóképességét szeretné fejleszteni.

Reklámízűnek tűnik, pedig a helyzet az, hogy működik. Legyen szó olyan olimpikonról, akik műtét után szeretné visszaszerezni korábbi formáját, nagymamáról, akik szeretne fiatalos maradni vagy brazil jitsusról, aki megértette, hogy a nagy mechanikai stresszel járó sportja mellé kockázatos olyan kiegészítő edzést folytatnia, ami ismét csak nagy mechanikai stresszt hoz létre. Egy ponton a többségnek közös ellensége van, ez pedig a szarkopénia, vagyis az izomtömeg elvesztése. Ez járhat az életkor előrehaladtával, de okozhatja akár sérülés is, vagy maga az inaktív életmód.

Elsősorban tehát a KAATSU módszere azért izgalmas, mert reményt ad arra, hogy könnyen és gyorsan tegyünk a szarkopénia ellen, és olimpikonokkal dolgozva akár kiemelkedő teljesítmény elérésében is segítsünk. Saját tapasztalatom, a KAATSU specialista kollégák tapasztalata mind egyetlen irányba mutat – a módszer működik, helyesen alkalmazva biztonságos, de egyáltalán nem könnyű. A KAATSU edzés ugyan rövid, de az intenzitása meglehetősen magas, és ez nem a specialista szadista hajlamai miatt van így. Magát a KAATSU protokollt éveken átt több kutatásban tesztelték, míg kialakultak a javasolt ismétlés / szett arányok, pihenőidők, vagy éppen a javasolt maximális edzéshossz felső vagy alsótesten.

A második felvetésre sajnos nem tudok válaszolni. Az én dolgom edzőként az, hogy azt a megoldást kínálom fel, ami működik. Az, hogy mások engem milyen módon skatulyáznak be, aligha az én felelősségem. Az viszont igen, hogy a módszert megismerje minden olyan atléta és edző, aki ebből profitálhat.

Itt jelentem be, hogy 2017 januártól a KAATSU módszer/eszköz már a Ferencváros felnőtt féri labdarúgóinál is megtalálható, erről reményeink szereint interjúban számolunk majd be.

Legközelebb február 24-én lesz KAATSU specialista képzés.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook