Izomláz, marketing izomláz…

Izomláz, marketing izomláz…

Rengeteg cikk, tanulmány és kutatás született már izomláz témában, így az írás témája nem is annyira a mi okozza az izomlázat kérdés megválaszolása. Az okokat nálam sokkal okosabb emberek keresik, és aligha van teljes egyetértés, mert több teória is létezik.

A jó hír az, hogy nem valami olyan érzésről beszélünk, amit még senki sem élt meg, az izomláz nem valami elvont fogalom, így mindenki könnyedén tud vele azonosulni. Sőt, még azt is mondanám, hogy sokan vannak – vagyunk – olyanok, akik bizonyos mértékben  még keresik is ezt az érzést. Egyrészt igazolásul, hogy elég keményen dolgoztak céljaik elérésében, másrészt az éppen izomláz egy régóta komoly edzőnek még kellemes érzés is, vagy csak én vagyok ilyen furcsán drótozva.

Én a magam részéről sosem fogadtam el az izomláz laktát vagy tejsav elméletét, továbbra is azt gondolom, hogy az izomláz egyrészt lokális mikrosérülések, illetve a központi idegrendszer a mikrosérüléseeket veszélyként értelmező mechninizmusának összejátéka. Szegény laktát meg csak ott volt, és semmit sem ért…

A kérdés most tehát nem az, hogy van-e funkciója az izomláznak a fejlődés tekintetében, annál inkább az, ha már megelőzni nem tudjuk, vajon mikor lehet ennek szerepe a felkészülésben.

Azt tudjuk, hogy izomláz gyakran akkor következik be, amikor hirtelen nagy váltás van a programban:

–       Volumen növelése

–       Intenzitás növelése

–       Új gyakorlatok használata

–       Excentrikus gyakorlatok

–       Egyik edzésblokkból átmenet a másikba, direkt módon

Ezek mind lehetnek okozói az izomláznak, és ezzel jó, ha tisztában vagyunk, mert egyes esetekben az izomláz elkerülése fontos szempont lehet, vegyünk egy olyan példát, amikor az atléta éppen versenyre készül, és már csak 2-3 hét van hátra az eseményig. Ebben az esetben az utolsó pár hét célja a technikai és taktikai felkészülés maximalizálása, és az, hogy felépített kapacitások ne csökkenjenek. Egy judo versenyző esetén tehát a sérülést akarjuk elkerülni, technikai és taktikai felkészítés folyik, a volumen csökken az erőedzésben, az intenzitás – 1RM-hez mérten – nem igazán csökken már, és a kulcs a regenerációs képesség maximalizálásában rejlik.  Ezen a szinten tehát semmi szerepe sincs az izomláznak, mert minden fájdalom megváltoztatja a motoros programot, kontrollt és amikor úgy mozogsz, mint a robotzsaru, nehéz technikai fejlesztést végrehajtani.

Egészen más tészta az alapozás időszaka, amikor akár 16 hétre vagyunk egy nagyobb versenytől, és bizonyos kapacitások fejlesztése szükséges. Nem azért alapozunk tehát, mert ezt írja a szakirodalom, hanem specifikusan azokat kapacitásokat fejlesztjük, amelyek szezonban hajlamosak csökkenni – ilyen tipikusan a robbanékonyság és gyorsaság minden fajtája, ami magával vonja azt, hogy az erőhöz is hozzá kell nyúlni, mint alap kapacitáshoz. Ebben az időszakban a technikai és taktikai képzés nem kap akkora szerepet, így az izomláz jelenléte sem zavaró annyira.

És itt szeretném bemutatni a Bompa féle izomláz indexet. Messze a teljes felkészültségtől az izomláz jelenléte nem zavaró, de közel egy fontos eseményhez – legyen az egy világverseny az élsportoló esetén vagy egy esküvőre készülő hölgy esetén – kerülendő. Ugyanarról beszéltem, csak más okból kell kerülnünk…

Tudor Bompa

Természetesen a jó edző – mert a blogomat tapasztalatom szerint csak edzők olvassák, a tanulók messze elkerülik pont az ilyen táblázatok miatt – tisztában van a marketing izomláz fogalmával. Nincs? Nyilván azért, mert ezt én találtam ki, de akkor hadd mutassam be ezt a megoldást, egy nagyon is specifikus problémára.

Tapasztalatból ismerjük azt a jelenséget, amikor egy új tanuló megérkezik hozzánk, és határozott céljai vannak. A hölgyek kerek feneket, feszes tricepszet és hasat akarnak. Az urak széles vállat, izmos mellkast, látható bicepszet és hasizmokat akarnak, a nyár közeledtével az elszántabbak vádlit is. Értem én most, hogy fúj, ez olyan testépítős duma, de ettől még tény, a tanulóid 99%-a azért keres fel, mert jobban akar kinézni – szóval jó reggelt. Ezek az új tanulók tehát határozott céllal érkeznek, és ha az első 2-3 edzésen nem kapják meg mindent elsöprő izomlázat azokon a területeken, amelyeket felsoroltam, úgy ítélik meg, rossz edző vagy. Pont.

És váltanak.

Te azonban okos edző vagy, és tudod, bármikor tudsz izomlázat okozni, és azt is tudod, ennek vajmi kevés köze van ahhoz, hogy a tanulód 3 vagy 6 hónap alatt eléri-e a célját, de abban biztosnak kell lenned, hogy Te vagy a megfelelő edző a céljai eléréséhez. Ezért kap az első hónapban izomlázat bőven…Miközben én, mint edző, kapok egy hónapot arra, hogy megértessem a tanulóval, hogy igazából nem az izomláztól lesz kerekebb feneke, hanem a heti 2-3 intelligensen kemény edzéstől. Megnyílik egy olyan időablak, ahol lehetőségem van arra, hogy valóban változzon ne csak a teste, de a mentalitása is.

Vélemény?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook