Hidegzuhany – mennyi a minimum?

Hidegzuhany – mennyi a minimum?

A kutatás során kiderült, hogy a melegzuhany után végzett , már 30 másodperces hidegzuhany is 29% százalékkal csökkentette a betegségből adódó hiányzások számát, míg a részvevők általában az általános egészségi állapot javulásáról tettek bizonyságot.

Cél
A vizsgálat célja a rutin (melegből-hidegbe) hideg zuhanyzás kumulatív hatásának meghatározása a betegségre, az életminőségre és a munka termelékenységére, munkából történő hiányzások számára.

Módszerek
2015. január és március között 3018, 18 és 65 év közötti súlyos betegségek nélküli és a hideg zuhanyzásban nem tapasztalt egyént, véletlenszerű csoportokba osztottak (1: 1: 1: 1). A 30, 60, 90 (melegből-hidegbe zuhanyzás) másodpercnyi és egy kontrollcsoport 30 napon át, majd további 60 napon át, saját belátás szerinti hideg zuhanyozás protokoll után, történt meg a kiértékelés. Az elsődleges vizsgált eredmény a betegnapok száma volt a csoportokban, és a betegségből adódó hiányzások napjai számából származott. A másodlagos eredmények az életminőség, a munka termelékenysége, szorongás, hőérzet és más  mellékhatások voltak.

Eredmények
A beavatkozási csoportok résztvevõinek 79% -a befejezte a 30 egymást követõ napos protokollt. A negatív binomiális regressziós modell 29%-os csökkenést mutatott a (melegből – hidegbe) a betegségből adódó hiányzás esetén a kontrollcsoprthoz képest. kontrollcsoporthoz képest. A betegség napjaiban nem volt jelentős csoporthatás, vagyis a 30-60-90 másodperces csoprtokban nem volt eltérés a 29% százalékhoz képest.

Következtetés
A rutin (hideg-meleg) zuhany a statisztikailag csökkentette a betegségből adódó hiányzások számát, 29 százalékkal.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook