Halolaj – az érme másik oldala…

Halolaj – az érme másik oldala…
Évek óta halljuk a mantrát, hogy miért kellene mérhetetlen mennyiségű halolajat ennünk. Ilyenkor persze megjelenik több ismételt hatásvadász szöveg, mert ugye már az eszkimók is. Nekem már a kezdek óta gondjaim voltak a halolaj fetisizmussal, lehet, hogy, hogy nem kellett volna Dr. Ray Peat és Prof Biran Peskin anyagait olvasnom, akik már korán jelezték, itt nem másról van szó, mint az ipar talált remek lehetőséget arra, hogy egy nagy mennyiségben rendelkezésre álló ipari mellékterméket próbáljon jó áron eladni nekünk, fogyasztóknak. Ez az írás nyílván sokakban ellenérzést vált majd ki, de fontos lenne, hogy ne csak a gyártók narratívája jusson el a fogyasztóhoz, hanem a józan paraszti ésszel gondolkodó kutatóké is. Most övék lesz a terep.
A halolaj, mint esszenciális zsírsav?
Az esszenciális zsírsavak vagy az EFA-k olyan zsírsavak, amelyeket az ember szintetizálni nem képes, így azokhoz külső forrásból kell hozzájutnia. Azok, amelyek nem ilyen olajok, vagyis nem lényegesek, nem esszenciális zsírsavak. Az “esszenciális zsírsav” kifejezés a biológiai folyamatokhoz szükséges zsírsavakra vonatkozik, de nem tartalmazza azokat a zsírokat, amelyek csak üzemanyagként szolgálnak. Csak két zsírsav ismeretes, hogy elengedhetetlen az ember számára: az alfa-linolénsav (omega-3 zsírsav) és a linolsav (omega-6 zsírsav).
A linolsav sajátossága, hogy meglehetősen stabil vegyület, a halolajhoz képest ez különösen igaz. A halolaj avasodása – oxidációja – elképesztően gyors, egyes források szerint az egészségboltokban vizsgált népszerű termékek 83 százaléka volt a vásárlás idején avas. Ez azért is gond, hogy a romlott halolaj nem csökkenti a gyulladást, inkább elősegíti azt…Maga a halolaj oly mértékben képes az oxidációra, hogy jelentzős része már a véráramba kerülés előtt megromlik. Gyulladáscsökkentő a halolaj, vagy egyszrűen csökkenti az immunválaszt, vagyis immunoszupresszív? Nos, számos kutatás érhető el ebben a témakörben is, csak keresni kell.
Miért van hirtelen ennyi halolaj a piacon, amit helyet talált az egészségboltok polcaira? A halolajat évszázadok óta használják lakkként vagy lámpaolajként, és a zsírban gazdag halat műtrágyaként és állati takarmányként használták. Amikor a bálna vadászat csökkent az 1950-es évek körül, a halolaj helyébe a margarin termelés lépett. A magolajokhoz hasonlóan, mint a lenolaj, a halolajokat a 60-as évek után leginkább a kőolajszármazékok váltották fel a festékiparban.
A valóban esszenciális olajak hatása Prof Brian Peskin szerint.
Klasszikus történet, hogy a halolaj megakadályozza a szívbetegséget,  hogy csökkenti a vérzsírokat, folytatva az Amerikai Szívszövetség ( AHA) “szívvédő étrendének” korábbi megközelítését. Sajnos az érv miatt ma már ismert, hogy a halolaj mérgező hatásai miatt a vérben a trigliceridek csökkentek (Hagve és Christophersen, 1988, Ritskes-Hoitinga és munkatársai, 1998). Patkányokkal végzett kísérletekben az EPA és a DHA csak akkor csökkentette a vérzsírokat, ha a patkányoknak adagolták, amely esetben a zsírok behatoltak a szövetekbe, és elnyomták a mitokondriális respirációt.  Az egész persze a koleszterin csökkentéséről szól, amely hipotézist ma eleve számos szakértő az alapjaiban kérdőjelezi meg.
Általában a javasolt halolaj napi mennyisége gyakran olyan farmakológiai (túladagolási) mennyiségeknek felel meg, amely minden bizonnyal nincs szüksége a szervezetnek, állítja Dr. Robert Rowen. A halolaj kiegészítő bevitele, erőszakosan arra kapacitálja a sejtjeidet, hogy növeljék a nagyon hosszú láncú többszörösen telítetlen (PUFA) zsírsavak arányát, amelyet különben nagyon gondosan ellenőrizni fog a szervezet minden egyes szervében. Például az omega 6: 3 aránya a bőrben 1000: 1. Az agy esetén ez inkább 100: 1. Nemcsak hogy a halolaj nem megfelelő módon erõsíti és növeli az LCPUFA-kat a sejtmembránjaiban, hanem túladagolja a mitokondriumokat is, amelyek nem feltétlenül akarják telíteni magukat romlott omega-3-as olajjal.
A halolaj a kritikus mitokondriális enzimtermelés 40% -os nettó további csökkenését okozta; azaz a mitokondriumok sejtlégzése – respiráció –  erősen csökken. Az ALA-metabolitok farmakológiai túladagolása rövidebb élettartamot idéz elő a lipid (mitokondriális) membránok megváltoztatásával – állítja Dr. Hulbert – ami egyszerűen azzal függ össze, hogy a halolaj lehetetlenné teszi az optimális sejtlégzést és mérhetetlen károsodást idéz elő a cardiolipin struktúrában.
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300506/
http://brianpeskin.com/pdf/publications/2011-March-Smart-Life-Real-Science-PEOs.pdf
http://brianpeskin.com/pdf/publications/2%20invited%20peer-reviewed%20journal%20articles%20detailing%20scientifically%20why%20fish%20oil%20fails.pdf
http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3961091/
http://www.docrowen.com/essential-fatty-acids.html
https://triumphtraining.com/blogs/blog/14885557-the-fallacy-of-fish-oil-part-2

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook