Ha mégis újévi fogadalmat tettél volna…

Ha mégis újévi fogadalmat tettél volna…

Az előző két írásom mintha pont arról szólt volna, hogy ne tégy fogadalmat, de azért ez sem ilyen egyszerű. Az elsődleges kérdés az, hogy a változás stádiumaiban hol állsz? CIKK ITT

Emlékeztetőül a szakaszok:

Fontolgatás előtti szakasz (Nincs felkészülve)

A fontolgatás fázisa (Kezd felkészülni)

A felkészülés fázisa (Készen áll)

A cselekvés stádiuma

A fenntartás stádiuma

A befejezés stádiuma

Az egyik leggyakoribb probléma a fogadalmakkal, hogy azonnal a cselekvés stádiumába lépnek, ezzel nagy ugrást tesznek előre, ami a többségnek tarthatatlan kihívást jelent, így a kudarc eleve bele van programozva a döntésbe. Mit javaslok tehát, ha mégis újévi fogadalmat tennél, amely témája a többségünk esetén mégis az életmódváltás köré rendeződik?

Válassz ki egyeten dolgot – A teljes életmódváltással az a gond, hogy rengeteg vátozó kerül be az életedbe. és egy ponton túl, zsonglőrként akarsz bánni ezekkel, és sok labdát kívánsz a levegőben tartani. Ha egy leesik, mindet elveszíted. Tehát legyél specifikus – az, hogy elkezdek edzeni jövőre nem specifikus.

Hogyan eszünk meg egy elefántot – a mondás szerint falatról falatra. Mindenki ismeri ezt a mondást, aligha most olvasod első alkalommal. Teljesen felesleges mától heti 5 edzést, és paleo diétát kezdened, ha ez almúlt X évben semmit sem edzettél és borzalmasan étkeztél. A folyamatos változás a cél, a hirtelen, masszív változással magát a sikerességet kockáztatod.

Beszélj róla – a Neked legfontosabb embereknek meséld el, hogy mibe vágod a fejszéd. Meglepő, mennyire segítőkészek lesznek.

Tervezz – A legtöbben a fontolgatás szakaszából lépnek a cselekvésbe, ezzel minimális esélyt adnak a tervezésre. A tervezés különösképpen az az időszak, amikor szükséged lehet egy szakember segítségére. Lehet egy dietetikus, egy személyi edző – bárki a keretet tud adni a megcélzott változásnak.

Készülj fel – nem lesz sima út. Vissza fogsz esni. Ki fognak nevetni. Őrültnek gondolnak majd. Minden változás ezzel kezdődik…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook