Fejlődés

Fejlődés

Mindegy, hogy a mostani írásom témája az edzésed, diétád vagy a hivatásod, üzleted. A lényeg ugyanaz: ami nem fejlődik…Nos, az nem stagnál, hanem éppen visszafejlődik.

Amikor kutyát veszel, akkor biztos vagyok benne, hogy van valami előzetes elképzelésed – célod. Miért veszed? Mit vársz el ettől a vásárlásodtól? Csak házőrző kell? Tervezed azt is, hogy iskolába viszed? Tanítod vagy taníttatod? Nyilván kiszámítod azt is, hogy milyen költségekkel jár majd a kutyus, tudnod kell például annak függvényében, hogy mi a várható súlya és mérete, hogy hol fogod tartani. Sétáltatás? Rengeteg részlet, amire mindre gondolnod kell, pedig az egész csak azzal kezdődött, hogy belenéztél mondjuk egy német juhász szemébe…:)

Célod van tehát, és tervezel, hogy elérd a célod. Tudod, hogy mikor és honnan szerzed be a kutyát, elvégzed a kutatást arra nézve, hogy melyik alom lenne a legjobb, hiszen hosszú távra tervezel. Pedig a munka csak most következik…

Vegyük a kutyád növekedését…Tegyük fel, hogy a tenyésztő és a szakirodalom azt mondja, kutyád fél évesen 12 kilós lesz, 12 hónaposan eléri a 18 kilót. Ennek ellenére kutyád 6 hónaposan még csak 8 kg. Ezért elkezdesz gyanakodni, és mivel mérhetően valami nem stimmel, szakemberhez fordulsz. Aki vagy azt mondja, hogy sajnos nem is az a kutya fajtája, amit reméltél, vagy beteg a kutyus, mert ha minden úgy igaz, ahogy remélted, akkor valami nem a terv szerint alakul. És ami nem növekszik, fejlődik, azzal baj van…

Fejlődés
Az edzésben az emberek többsége a használt súlyt vagy a mennyiséget tekinti a fejlődés irányának. Természetesen ebben az irányban a fejlődés dinamikája nem lehet állandó, jól is néznénk ki. Vannak azonban más irányok, ilyenek az edzésedben az edzésed minősége, a kivitelezésed minősége az edzéseid hatékonysága vagy éppen gyakorisága. Ha azonban nem próbálod mérhetővé tenni az edzéseid vagy az étkezésed – napló – akkor vajon miből derül ki, hogy nem a helyes úton jársz – cél és terv – és mi okozza azt? Mert a kettő között bizony összefüggés lesz. Az, hogy az elmúlt 2 hétben napi 5 órát aludtál bizonyosan kihat az edzésedre, és nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy kiderítsd, mi okozza a visszaesést az edzésedben.

Mérhető?
Ha azonban nem teszed mérhetővé azt, amit el akarsz érni, akkor milyen módon ellenőrzöd le, hogy a helyes úton vagy-e? Amikor a kiderült, hogy a kutyusod nem éri el azt a súlyt, magasságot amit időarányosan hoznia kellett, az nyilván egy mérés állapította meg, ami a célhoz hasonlítja a jelenlegi értéket. Ha különbség nagy, akkor annak oka van, amit vagy meg akarsz érteni, vagy nem. De ettől még létezik…Elsődleges tehát, hogy amit csak lehet, mérhetővé kell tenned, és dokumentálnod kell.

Természetesen mondhatod azt, hogy az analógia hibás, mert kutyát venni érzelmi döntés. És igazad van, de erre én azt mondom, hogy bármit venni érzelmi kérdés. Maximum az ember az érzelmi döntést alátámasztja egy csomó – amúgy logikus – okkal, de ettől még a döntés érzelmi marad. Nem hiszed? Nézd meg hogyan vettél mobiltelefont, számítógépet, dvd-t? Na ugye…:)

Kérdésed van? Jöhet…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook