Extenziós kompressziós stabilizációs stratégia – 1.

Extenziós kompressziós stabilizációs stratégia – 1.

Már a cím is tömény izgalom – amolyan clickbait – gondolom ez az írás több száz megosztást és hatalmas népszerűséget hoz a lapomnak.

De mi az a extenziós kompressziós stabilizációs stratégia, avagy EKSS? Alapvetően megegyezek a Janda által megfogalmazott alsó kereszt vagy keresztezett szindrómával. Sokat lehetne küzdeni most, és roppant leíró módon megpróbálni ezt kifejteni ezt, de egy kép többet mond ezer szónál, így íme a kép, remélve, hogy a mondás igaz:

Alapvetően a medence megbillenéséről beszélünk – előre, elvtársak – ami számtalan okra vezethető vissza, de szinte mindig visszatérünk oda, hogy egyfajta izomegyensúly problémáról beszélünk. De mi okozza ezt?

Nos, részben a tónusos és fázisos izmok elmélete  kínál megoldást a zavarra.

A tónusos izmok munkája hangsúlyos lesz, a fázisos izmok kárára. Na én itt szoktam a mindenféle könyveket a sarokba hajítani, de hadd segítsek az egyszerűbb megértésben. Minden ami tónusos izom, erőteljesen aktív már a születéskor – figyelem, fejlődési kineziológia jön, én szóltam – és a fázisos izmok csak idővel kezdenek egyre aktívabbak lenni, hiszen a születés utáni 12 hónapban folyamatosan érik, fejlődik az idegrendszer.

Magyarán az alsó keresztezett szindróma alapvetően egy a fejlődési kineziológia szerinti korai szakaszt képezi le, ahol a tónusos izmok veszik át a hatalmat. Leegyszerűsítve, minden ami flexioba ránt, minden ami komoly izületi decentralizációt okoz, aktív lesz. Magasra emelkedik a váll, hangsúlyos lesz a lordózis, befelé fordul a lábfej és a combcsont. A gyógytornászok most isszák meg az első abszintet, de szándékosan nem olyan részletesen magyarázom a folyamatot, mert Te is bevágod a laptopot a sarokba.

Amit ezzel mondani akartam, hogy alapvetően amiről beszélünk jellemzően nem az izom erejével, sem az izom energiaellátásával nem kapcsolatos – nincs elég ATP – , hanem inkább a központi idegrendszer szabályozásával kapcsolatos probléma, amit gyakran edzésen nem más okoz, mint a hibásan megválasztott terhelés, vagy éppen a helytelen edzői instrukciók.

Innen megyünk terveim szerint tovább…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook