Erőedzés? Ugyan minek?

Erőedzés? Ugyan minek?

–       Szinte nincs olyan, aki nem profitálna a testmozgás, és ezen belül az erőedzés pozitív hatásaiból. Ki ne szeretne erősebb csontokat, és alacsonyabb testzsírszázalékot?

–       Inzulin-érzékenység vagy a metabolikus szindróma korrekciója. Az erőedzés segítségével és okos étkezési megközelítéssel bizony egy csomó betegséget meg lehet előzni.

–       Az edzés okossá tesz. Vagy legalább megelőzi az időskori elbutulást. Magyarán az izomagy lehet, hogy inkább dícséret…

Általánosan elmondhatjuk, hogy aki erős, az egy nehezebb napot is könnyebben vészel át. Amit az emberek többsége az erőedzéssel azonosít, azok a nagy súlyok, izmos emberek, ételhordós figurák, protein italok meg férfias nők. Ez korántsem felel meg a valóságnak, mert az erőedzés közössége a saját súlyos edzéstől a nagy súlyokkal végzett edzésig tart, így aligha lehet tipizálni az erősportolót. Nem beszélve arról, hogy az erő megszerzése és megtartása ugyanolyan készség, mint megtanulni autót vezetni vagy kacsázva eldobni egy követ a tavon. Egyszerűen megtanulható és gyakorlással az ember jobb lesz benne.

Nem, ezt nem lehet kérni a ételkiadón nagy kólával, de megéri a befektetett időt, de az erőedzés más jelent egy kevésbé aktív idős ember számára, és mást a strongman versenyen induló atlétának. A két igencsak eltérő ember ugyanakkor hasonló kapacitást fejleszt, de más okból, más mértékben. Míg az előbbi számára az erő a függetlenséget jelenti, úgy az erősember esetén ez a versenyzéshez szükséges erő megszerzését írja le, akár gyakorlatspecifikusan.

Belépő szintű erő – Miért jelent az erő függetlenséget? Mert, ha nem tudsz az ágyból kikelni, ha nem tudsz a székről felállni, úgy nyilvánvalóan szükséged lesz mások segítségére. Az erőedzés egészen egyszerűen arról szó, hogy el kell tudnod érni egy úgynevezett belépő szintű erőt, ami arra kell, hogy az mindennapi életed ne legyen szükségtelen nehéz.

Az én szótáramban megkülönböztetünk még fundamentális, funkcionális, specifikus erőt, ez utóbbi egy specifikus feladat megoldásához szükséges erő, lásd eltépni egy csomag kártyát. Minek? Parti trükk.

Az erőedzés sajátossága az, hogy minden szinten tartalékot képez. Nem az a kérdés, hogy mi az erő – a maximális izomfeszülés képessége – hanem az, hogy miért van rá szükségünk, és egy ponton túl, hogy mekkora adagban kell ezzel rendelkeznünk. Mert az erő fenntartása egy ponton túl nagy energiákat emészt fel, és túlfejlesztése más kapacitásoktól von el fejlesztési terület. Lásd, amiért nem futnak erősemberek maratont. És viszonylag rosszul szerepelnek a maratoni futók a fekvenyomó bajnokságon.

Hogyan tesz a testmozgás okossá? A testmozgás nem csak a fizikai egészségünknek előnyös, hanem a mentális egészségünk megőrzése okán is. A testmozgás befolyásolhatja, hogy bizonyos fehérjék milyen mennyiségben képződnek az agyban. Különösen az agyi eredetű neurotróf faktor (vagy a rövid BDNF) nevű fehérje szintje emelkedik meg a testmozgás után – amelynek köze van az Alzheimer és a demencia kezeléséhez, megelőzéséhez. Vagyis a testedzés okossá tesz….

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook