Edzéstervezés

Edzéstervezés

Gyakran kérdezik tőlem, mi alapján tervezek meg egy edzés, és ez mindenképpen egy hosszabb beszélgetés kezdete jellemzően, mert egyetlen edzést vagy workoutot tervezni amúgy könnyű – de ilyet azért jellemzően csak az amatőr edző csinál.

Mert az edzés vagy edzésnap nagyobb tervezést igényel, mintsem egyetlen edzés tervezése. Az edzés – edzésfrekvencia – heti – havi – 2-3 havi – éves tervek határozzák meg az egyetlen edzés tartalmát, amit a sportoló céljához, lehetőségeihez kell igazítani. És akkor még nem beszéltünk a további elemekről – ami edzés metódusát, volumenét, intenzitását, denzitását érinti, szett és ismétlésszámot, használt súly nagyságát is illene meghatározni – napi, heti és havi bontásban – , és ezen a ponton érdemes arról is beszélni, hogy magán az edzésen milyen gyakorlatokat, milyen sorrendben, milyen sebességgel, milyen mozgástartományban használunk. De ne felejtsük el, hogy hozott anyaggal dolgozunk – a sportoló – akinek van célja, de van sérülés története, genetikai háttere, az edzést segítő vagy gátló morális hozzáállása, képességei és készségei, fittsége, sportági előélete, egészségügyi problémája, de ne hagyjuk ki a nemét és életkorát se.

Biztos egy csomó dolgot kihagytam, de a fentiek alapján látható, hogy a “most kitalálom, hogy mit csináljunk az edzésen, mert nekem megsúgja az univerzum” lehet vészstratégia, az élet gyakran írja át a legzseniálisabb terveket is, de akinek fogalma sincs a tervezésről, az ne lepődjön meg, ha rövid sikeres edzésidőszak után a tanulója megreked a fejlődésben. Igen, még a legrosszabb program is okoz fejlődést az első 6 hétben, főképpen ha a sportolónk előtte semmit sem edzett…

Alapvetően annak a híve vagyok, hogy mennyiségi edzés előtt legyen meg a szükséges mozgásminőség, határozuk meg a célokat, és töltsük meg a rendelkezésre álló időszakot tartalommal. Na most ezt tisztára olyan, mintha a periodizációról beszélnék, és tényleg. A periodizáció nem más, mint tervezés – így amikor azt hallom, hogy a periodizáció marhaság, akkor felvetődik bennem a kérdés: tehát a tervezés is marhaság? Aligha.

Miután nagyon ritkán dolgozunk olyan atlétákkal, akiknek különleges specializációs igényei vannak, jellemzően a sportolókat próbáljuk kiegyensúlyozottan fejleszteni.

A funkcionális edzés definíciója szerintem valami ilyesmi, bár Gray Cook hatása azért érezhető lesz itt is:

“A funkcionális edzés a helyes funkciókat tölti meg kiegyensúlyozottan tartalommal, egysúlyban fejleszti a nyolc biomotoros – erő, gyorsaság, robbanékonyság, állóképesség, flexibilitás, koordináció, egyensúly, agilitás –  képességet és szilárd alapot biztosít az esetleges specializációhoz, legyen az rövid vagy hosszútávú. A helyesen tervezett funkcionális edzés több síkban fejti ki hatását, és a biomotoros képességek mellett fejleszti a testtartást kontrollját is.”

Ha tehát tisztában vagyok a nyolc biomotoros képességgel, akkor máris egyszerűbb dolgom van a tervezéskor. Ha megértem, hogy bizonyos képességek más képességekre épülnek, akkor máris van valamilyen sorrendiség, amit követve haladhatok. Elfogadható mértékű maximális erő hiányában aligha fejleszthető a robbanékonyság, agilitás, gyorsaság, Ez alapján az edzéstervezésben előre kellene venni az erő növelésére irányuló stratégiákat, de ne felejtsük el, az erő nem csak hardveres, de szoftveres képesség is.

Az idegrendszer és izmok hatékony, szinkronizált munkájáról van szó, amit nem a max erő növelésével kezdünk el főleg kezdő szinten – a csontrendszer, ínak, szalagok és ízületek felkészítése komoly 8-12 hetes előkészítést igényel, amely előkészítésnek a megfelelő mozgásminőséggel adjuk meg a szilárd alapot.

Az FMS használata azért szükséges a teljes edzéssel eltöltött időszak alatt, mert ahogy idővel mérhetővé próbálom tenni a biomotoros képességek többségét vagy mindegyikét, úgy a mozgásminőséget is szeretném kontroll alatt tartani.

Csak az fejleszthető, ami mérhető is – ez a kulcsa a tervezésnek.

A kezdő atléta edzésében minden terület fejlődik, később fókuszáltan tudunk egy-egy területre koncentrálni, és amíg egyes képességeket fejlesztünk – erő, robbanékonyság például – akkorjuk-e, hogy mások leromoljanak? Vagy csökkenjen-e az FMS összpontszáma…Ezek mind olyan dilemmák, amelyeket az edzőnek kell megoldania, és tennie kell ezt felelőséggel, mert az edző célja elsősorban nem a teljesítmény növelése, hanem a sérülés megelőzés, és csak aztán minden más.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook