Edzés alapok…

Edzés alapok…

Amikor edzésen veszel részt, alapvetően egy tervet részese vagy, amennyiben az edződ komolyan veszi az edzés egyik legalapvetőbb törvényszerűségét, ez pedig az egyre fokozódó terhelés alapelvelve. Egész egyszerűen ugyanaz az inger egy ponton túl már nem okoz stresszt a szervezetben, és ugyan Te azt hallod mindenhol, hogy a stressz rossz, ez egy rémesen félreértett helyzet.

Szóval az edző a nagy stressz manipulátor, akinek az a célja, hogy megfelelő mennyiségben applikáljon Rád, az edzés alanyára stresszt. Ne hidd, hogy a szervezet szereti a stresszt, pontosan az ellenkezője igaz, a szervezet szeret egyensúlyi állapotban lenni. A szervezet gyakorlatilag azt szereti, ha a TV előtt ücsörögsz, eszed a pattogatott kukoricát. Kiszámítható, könnyen egyensúlyban tartható és tökéletesen ellentétes azzal, amire születtél…Ahhoz, hogy az izmaid erősebbek, a szíved teherbíróbb, a csontjaid és ízületek erőnek ellenállók legyenek, ki kell téged billenteni ebből az egyensúlyi helyzetből, és mivel genetikailag úgy vagy programozva, hogy új egyensúlyi helyzetet találj, az eredmény a helyesen végzett edzés végén egy erősebb, gyorsabb, fittebb atléta. Egy új te. És persze minden kezdődik előröl, mert egy idő után a mai súly emelgetése már szinten tartásra elég csak, így új stresszt kell keresni. Ez van.

Amikor az edződ ismeri a céljaid, és az edzésfolyamatot tervezi, alapvetően volumen, intenzitás, frekvencia, pihenőidben gondolkodik. Mivel én annak vagyok a híve, hogy az ezés alanya alapszinten tudja mi történik vele, szeretem elmagyarázni, mik ezek, mert ezek azok az alapvető eszközök, amivel az edződ élni fog.

Volumen – Mivel erősportól beszélünk, ez jobbára az adott gyakorlatban elvégzett ismétlések száma, ami gyors kalkulációval – szorozva a használt súllyal – kiadja az edzésterhelést kilóban.

Intenzitás – mennyire vagy közel a valós, vagy becsült maximumodhoz. Ha a teoretikus vagy valós fekvenyomás maximumod 100 kg, akkor 90 kilóval dolgozva az úgynevezett egy ismétléses maxod 90%-val dolgoztál.

Pihenőidő – két sorozat között mennyi időt hagyunk a pihenésre. Minél közelebb vagy a egy ismétléses maxodhoz, annál inkább szükséged lesz a nagy pihenőkre, ami akár 3-5 perc is lehet. Ja kérem, az erőfejlesztés nem hirtelen fellángolás, hanem megfontolt mérnöki munka.

Frekvencia – Milyen gyakorisággal kapod meg az edzésterhelést. A kezdők gyakran itt hibáznak nagyot, mert azonnal minden nap edzeni akarnak. Nyugi, kezdj lassan, heti 1-2 elég, és ha már nincs más lehetőség az edzésterhelés növelésre, az edződ dönthet úgy, hogy plusz napot iktat be.

Ha most ehhez képest az edződ dobókockával, javasasszony, látó és füvesember illetve az univerzum tanácsai alapján állítja össze a napi edzésed, azért gondolkodj el, hogy jó helyen vagy-e…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook