Confidence and Power cikk, és pár megjegyzés…

Confidence and Power cikk, és pár megjegyzés…

Pár napja jelent meg velem ez az interjú – LINK ITT! – és mindig izgalmas egy ilyen dolog, mert egy csomó dologra már a megjelenéskor kicsit más választ adtam volna.

Ilyen péládul a kezdők és haladók edzéstervezésével kapcsolatos kérdés, amin már akkor is sokat agyaltam, mert egy pár soros válaszban nehéz szakmailag is helytálló választ adni.

A haladó sportoló edzése esetén az egyik legfontosabb tényező az adaptációs konfliktus feloldása. Sok feladatot kell elvégezni, de nem minden feladat fér be egymás után, akár egy edzésre. A budakalászi csapatnál alapozás és szezon közben a munkánk jelentős részét az képezi, hogy egyeztetünk a vezetőedzővel. Nem csak a csapat stratégiáját kell nekem megértenem a szezonra. Hanem látnom kell, milyen edzésmunkát végez el a csapat az adott napon, héten. Igen, az Omegawave sokat segít, de a konfliktust nem oldja fel. A megválasztott terhelés típus, volumen és intezitás nem más, mint egy specifikus adaptációs kényszer provokálása, egy specifikus üzenet által.

Ez az üzenet, bemenő jel azért trükkös, mert magát a jelet rendszeresen meg kell ismételni ahhoz, hogy a szervezet valóban kényszerként értelmezze. Az ismtlés során külön kell választani ezeket a feladatokat.

– Fejlesztési

– Stimulatív

– Regenerációs

Magyarán ha hétfőn van nyomás, húzés, guggolás, 5×5-ös mintázatban, 90 mp. pihenővel, normál sebességgel, 80% 1RM intenzitással, csütörtökön ismétlés, de immáron csak 3×5 ismétléssel. Ez egy kézilabdás esetén azt jelenti, hogy szombaton pihenten játszik majd, de mégis stimuláltuk a szervezetet a specifikus adaptációra.

Ez most kitérő volt, mert valójában a konfliktusra akartam rávítlágítani. Egy maximális erőt fejlesztő edzés során – 1-3 ismétlés, 95% intenzitás, 3-5 perc pihenő, összesen 9-12 ismétlés – után betenni egy metcont helytelen gondolkodás. Míg az előző maximális idegrendszeri adaptációt igényel, főleg a gyors rostokat veszi igénybe és alaktikus rendszert célozza meg, egy metcon glikolitikus szöveteket épít és ilyen jellegű enzimekre lesz érzékeny. Az idegrendszer pedig ott áll, és sírva könyörög, hogy döntsd már el, mit akarsz. Egy kezdő esetén egy pontig persze minden fejlődik, de középhaladó esetén is már konfliktus támad.

És azt gondolom a művészet az, amikor a helyes bemenő jeleket párosítjuk össze, az egymást kiltók helyett.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook