Biohacker…

Biohacker…

Az optimalizált élet és a köré szerveződő tevékenységek ma divatos jelenségek az edzés és életmód világában, számos olyan írót találhattok, akik évek óta publikálnak ebben a témában. Dave Asprey, Ben Greenfield, Tim Ferris – hogy csak a legismertebbeket nevezzem meg – évek óta vezetik a talán mára talán akár mozgalomnak is nevezhető kezdeményezést. Semmi olyat nem olvashatsz a listán, amit magam jó ideje nem gyakorlok, tehát nem egyszerűen listázom ezeket…

De mi az a biohacking? És ki az a biohacker? Mielőtt azt gondolnád, hogy a biohackerek amolyan fura figurák, akik alufóliából hajtogatnak csákót a fejükre, hogy elkerüljék az univerzum káros sugárzását, akkor tévedsz. Jó, itt is van pár csapágyas figura, de alapvetően nem ez a jellemző. Egyszerűen olyan emberekről van szó, akik meg kívánják ismerni a saját biológiájukat, és kis trükköket akarnak bevetni ahhoz, hogy a rendszer jobban, hatékonyabban működjön. Egy hacker ha jól értem – nyilván az informatikus kollégák majd írnak, ha nem tetszik nekik –  képes átvenni a hatalmat egy olyan rendszer felett, amihez hivatalosan nincs hozzáférése. Itt annyi a különbség, hogy az ember a saját rendszeréhez fér hozzá, és veszi vissza vagy át az uralmat a rendszer felett.

Ahogy Wim Hof írja: “A testem a laboratóriumom, és a kutató is én vagyok.”

Annyit előzetesen hadd írjak ide, hogy nem célom egyik tevékenység népszerűsítése sem, főleg akkor, ha egészségügyi okokból a nevezett tevékenyég amúgy még veszélyes is lenne számodra. Pusztán egy gyors lista pár ismert és egyre inkább kutatott megoldásról, amelyet a biohackerek szívesen alkalmaznak.

Reggeli hideg vizes zuhany – a reggeli és általában a hideg vizes zuhany egy igazán elterjedt, és ugyan sokan fogadják meg, hogy évente egyszer megmártóznak egy hideg tóban vagy folyóban, mégsem erről van szó. A hidroterápia és a balneológia itthon aligha ismeretlen fogalmak, lévén fürdő nagyhatalom vagyunk. Az úgynevezett krioterápia, krioszauna is most kezd ismert lenni itthon, és hatása nyilván több annál, minthogy jól mutat a facebook-on, amikor egy mínusz 130 fokos eszközben töltesz el pár percet, körülötted pedig sejtelmesen kavarog a hideg levegő. A reggeli hideg vizes zuhany egyfajta értorna, és azok számára akik még nem próbálták mondom, hogy erősíti a mentális ellenállóképességet is. A fokozatosság itt különösen fontos, a szakirodalom szerint igazán jó hatást vele 6 hónapon át gyakorlással lehet elérni, és a víznek 10-12 fok körül kellene lennie.  A cél a javuló regeneráció, jobban működő immunrendszer.

Időszakos böjt – az angolul beszélők masszív szakirodalmat találnak intermittent fasting néven akár az interneten is egy szimpla kereséssel. Jellemzője, hogy az étkezéssel töltött napi időszakot 5-8 órára limitálja, így a szervezet esélyt kap arra, hogy 16-21 órát pihenjen, és 2-3 óránként kezdje meg újra és újra az étkezéssel járó folyamatot. Itthon talán a legismertebb könyv ebben a témában a Harcos étrend, amit Ori Hoffmekler írt, és magyarul is kiadásra került. Link itt!

Keto diéta – A Ketogén diéta nem új, komoly szakirodalma van, de korai alkalmazása elsősorban a 2-es típusú cukorbetegséghez és később az epilepsziás gyermekek kezeléséhez kapcsolódott – lásd Charlie Foundation. Az elmúlt 10 évben jelentek olyan tanulmányok, melyek a Ketogén diéta szerepét vizsgálják például egyes ráktípusok megelőzésében, vagy éppen a konvencionális kezelések kiegészítőjeként. Ennek egyik legismertebb szakértője Dr. Thomas Seyfried aki egészen nagy mennyiségű interjút adott a ketogén diéta terápiás és életmód jellegű felhasználásával kapcsolatban. Remek cikkeket és interjúkat jelentetett meg Dr. Dominic D’agostino is , Dr Jeff Volek könyve pedig szakirodalom az állóképességi sportolókkal foglalkozó edzők számára. Maga a diéta nem terápiás célból is kemény feladat, ezért ezt valóban tapasztalt dietetikus vezetésével kezdd csak el. Mivel a ketogén diéta esetén a szénhidrát bevitele minimális, a fehérje bevétele a is erősen limitált, míg a zsír aránya a teljes étkezésben simán eléri a 70-80%-ot, nem kis tervezés igényel a levezénylése. Időszakos böjttel kombinálva viszont elképesztő mennyiségű idő szabadul fel az életedből, az egész napos mentális élességet pedig könnyű megszokni.

Légzőgyakorlatok – A légzés optimalizálása nem új módszer, a jóga hosszú ideje tanítja. A légzés, testtartás, stressztűrés, regenerációs és még ki tudja mi egyéb kapcsolata folyamatosan bővülő lehetőségeket ad azoknak, akik valóban szeretnék optimalizálni az életüket. Én magam a Buteyko módszert részesítem előnyben, ahol gyakorlatilag egy rövid teszt után azonnal fel tudjuk mérni, hogy mennyire hatékony a légzésed, illetve házifeladatot is kapsz annak korrekciójára, fejlesztésére. LINK ITT!

Készenléted monitorozása – Egyre több sportoló használja már itthon például az Omegawave rendszerét, amely segít abban, hogy az adott napon személyre szabhassuk egy sportoló edzését. Egy profi esetén a túledzés elkerülése, a sérülési kockázat minimalizálása hatalmas előny. Magyarul elérhető szakirodalma is egyre nő, érdmes beleolvasni…LINK ITT!

SMR henger – Amikor az smr hengert első alkalommal itthon használtuk és mutattuk be annak pozitív hatásait, egyértelműen gyanakvóan nézett ránk a szakma. A henger nem csodaeszköz, a hatásmechanizmuson ma is vitázik a szakma, de elvitathatatlan, hogy hatékony. Az edzések előtti és utáni hengerelés ma már része minden úgynevezett funkcionális edzőterem tevékenysgének, az eszköz megjelent a profi sportolók és az amatőr sportolók eszköztárában, és sikersesen használják a rehabilitciós szakemberek is.

KAATSU edzés – Több eredmény, kevesebb idő alatt? Csökkentett mechnikus stresszel több erőt, izomtömeget elérni? Nos, a KAATSU módszer ezeket ígéri, és hidd el, ha valaki szkeptikus volt, az pont én vagyok. A közel 50 éves módszer, melyről nagy mennyiségben áll rendelkezésre ma már kutatási eredmény azonban azt tudja, amit ígér. Az edzés rövid, intenzív és már-már kegyetlen. De az eredmény gyors, és a rehabilitációban elért eredmények mutatják, hogy a módszer és eszköz jó kezekben remekül egészíti ki akár a normál edzést, akár a különféle terápiás eljárásokat.

Csontleves -ki ne emlékezne a nagyi csontlevesére. Amit az ember vasárnaponként kapott az ebédhez, vagy éppen betegség esetén menetrendszerűen. Nos, a nagyinak megint igaza volt, a csontleves megint divatos lesz. Nagy mennyiságben tartalmaz ásvnyi anyagokat, glicint, kollagént és zselatint. Már ezért értelme lenne annak, hogy rendszeresen fogyaszd. Remek kiegészítője a Ketogén diétának. LINK!

Földelés – A grounding, earthing néven ismert módszerek nema fák ölelgetéséről szól, meglepő módon rengeteg tudományos kutatás erősíti meg az elsőre amúgy valóban meghökkentő állítást. A testünk által létrehozott pozitív ionok és Föld által képzett negatív ionokról szól a földelés teóriája, és elsősorban a módszer a rendszeres mezítlábas sétát javasolja a természetben. LINK ITT!

Szauna – Megint egy módszer, ami korántsem új, és mégis – milyen kevesen élnek a szauna kínálta lehetőségekkel. A finn és az infraszauna ma már nagyon sok edzőteremben érhető el, és érdemes is jól használni. Sőt, az infraszauna ma már otthonra is elérhető, egy közepes laptop árából már akár 2 személyes otthoni infraszauna beszerezhető. Angol nyelven Dr Rhonda Patrick publikált kifejezetten izgalmas anyagokat a szauna pozitív hatásairól. LINK ITT!

Alvás – Legyen szó az alvás hosszáról, annak pihentető hatásáról – az alvást az emberek többsége nem sorolja a fontos tevékenységek közé, míg nem lesz katona vagy édesanya, amikor az alvás értéke hirtelen megnő. Amikor az alvás monitorozásáról beszélünk nem csak az alvás hossza a kérdés, hanem annak minősége, sőt – az alvást megelőző tevékenyégek. Például az elalvás előtti telefon/számítógép használat felborítja az úgynevezett cirkadián ritmust. A túl meleg szoba, és szobába bejutó fény szintén lehetetlenné teszik a pihenést.Néhány egyszerű trükkel minőségi változást tudsz létrehozni az alvásodban. LINK ITT!

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook