Bedurrant a derekam, vagy mi – 2. rész.

Bedurrant a derekam, vagy mi – 2. rész.

Éppen képet, videót kerestem annak alátámasztására, amit pár napja írtam, mert sokan kérték tőlem, hogy kicsit bővebben fejtsem ki a véleményem, és ugye egy kép felér ezer szóval. Azt nem tudom statisztikailag, hogy egy videó mennyi szóval ér fel, itt az okosok számolgathatnak frame frekvenciával, de ehhez már nagyon agyamentnek kell lenni…

Első rész itt!

A lényeg az, hogy – ismétlés a tudás anyja, ma amúgy is nagy vagyok közmondásokban – a törzs anatómiája helyett elsősorban mindig a funkcióit érdemes vizsgálni, és ezek között ezek jelennek meg:

– légzés

– energiaátadás

– testtartás kontroll

– kontinencia

Az energiaátadásnak két fontos szempontja van, amely valljuk be légzés és testtartás nélkül aligha állhat rendelkezésre:

– sérülési kockázatok csökkentése

– teljesítmény

Írtam korábban, hogy nem értek egyet a sérülésmegelőzés definícióval, de ha van is ilyen, akkor azt így lehetne leírni: optimális kivitelezés. Aminek nem csak a biomechanikailag helyes kivitelezés a része, de a testtartás és légzés is optimális a kivitelezés során. Vagyis az én olvasatomban mindig ide jutunk vissza – teststartás és légzés, illetve energiaátadás. A testtartás természetesen nem egyszerű eset, mert nincsenek objektív mérőszámai. A légzés esetén legalább rendelkezésünkre áll az orvosilag elfogadott perc/liter légzésnorma, amit 5-6 liter. Lenne. De ez már megint egy másik írás…(Buteyko)

Most valóban csak energiatranszferre kívánok koncentrálni – és kép helyett segítségül hívom Brett Jones barátomat és mentoromat, aki egy most kiadott videóban remekül demonstrálja mindazt, amiről most  és a korábbi cikkben írtam. Amit érdemes megfigyelni, hogy a gerinc neutrális pozíciója az elemelés és a swing során mindvégig fix marad, ezzel maximalizálja a teljes kapcsolódást az alsó és felsőtest között, és minimalizálja az energiaátadás során képződő energiaveszteséget.

Segítségképpen – és mintegy a múltkori írásomat alátámasztva egy kép is csatolva, ahol látható, miképpen áll szemben egymással a swing alsó pontján is a medencefenék és a rekeszizom.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook