Az alacsony szénhidráttartalmú étrend lerövidíti az életed…

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend lerövidíti az életed…
Jó kis csali cím, igaz? Pedig pár napon belül hasonló címmel jelennek majd meg cikkek, és beindul az általános rettegés. Még csak pár napja jelent meg a Lancet-ben az a kutatás, amely szerint a kifejezetten alacsony és a kifejezetten magas szénhidrát alapú diéta lerövidíti az életet. Már sokan írtak nekem ezért, így oda fordultam, ahol általában a legjobb szkértők publikálnak, ez pedig az EXAMINE.COM értelmezése.

A kritikai gondolkodás alapján ez volt az én hipotézisem.

  • A kék zónákban totálisan eltérő étkezési módokat találunk, és mégis ott él a legtöbb szupercentenárius. A kék zónák más tanulsággal is jártak. Aktív élet, minőségi alvás, család és életcél – ezek mind része a hosszú életnek.
  • A Lancet tanulmánya nem osztályozza a szénhidrtokat, ahogy a zsírokat és fehérjéket sem.
  • Azt állítani, hogy nyugati világ 25 éve alacsony szénhidrát diétát követ egy vicc.

Néhány gondolat a ma a Lancetben megjelent magas szénhidrát tanulmányról az EXAMINE.COM szerint.

– Ez a tanulmány tonna sajtóval fog járni, félrevezető címsorokkal számos újságban. Mint ez már láttuk: “Az alacsony szénhidráttartalmú étrend lerövidíti az életét, hacsak nem vegetáriánus vagy.”

– Senki sem tudja, mely táplálkozás a legjobb a hosszú élettartam szempontjából, mivel ez lehetetlen kérdés megválaszolni anélkül, hogy egy billió dolláros véletlenszerű kutatást vinnénk végig. A szupercentenáriusok – száz év felettiek – a diéták széles választékát fogyasztják, a kalória / metionin restrikció segít néhány állatkísérletben, stb. A megfigyelési bizonyítékok gyűjteménye (mint például a Lancet-dokumentum) hasznos az általános minták észleléséhez, de nem sokat mondhat a tényleges étrendről. Az egyik magas szénhidráttartalmú étrend magas lehet a cukorban és a süteményben, míg másik gyümölcsben és gumókban magas. A Lancet-tanulmány nem tudta kezelni az étrend minõségét.

– A Lancet-tanulmány nem egy kutatás, hanem kettő: egy hosszú távú megfigyelésen alapuló tanulmány az Egyesült Államokból, valamint a nemzetközi kohorszok meta-analízise.

– Az “egyszerű” következtetések (alacsony szénhidrát rossz, magas szénhidrát rossz, magas hús rossz) nem könnyű. A táplálkozási adatok legszélesebb módja a macronutriens, így az eredmény értelmezése nem mindig hasznos. Azok, akiknek magas és alacsony szénhidrátfelvételük van, nagyobb valószínűséggel vannak étrendben, és a diéták nagyobb valószínűséggel rendelkeznek egészségügyi problémákkal.

– Ha meta-elemzi a heterogén adatkészleteket, problémák merülnek fel. Erre nincs jó út, mivel a különböző adatkészletek különböző kutatócsoportokból származnak, ezért az egyedi szintű metaanalízis csak ritkán lehetséges.

Link:

Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook