AMP-activated protein kinase-α1 – a sejtkapcsoló

AMP-activated protein kinase-α1 – a sejtkapcsoló

Amikor az öregedési folyamatok lassításáról beszélünk, az AMPK nevű enzim minden esetben említésre kerül a kutatók között az elmúlt 5-10 évben. Emlékszel, fiatalon mindent megehettél, és mégsem jött fel rád egyetlen kiló sem, bezzeg most. Nos, nem lehetetlen, hogy alapvetően arról van szó, hogy az AMPK enzim működése csökkent az évek során.

Az egyik oka az AMPK enzim aktivitásának egyszerű – a modern ember egész nap eszik. Fogyasztói társadalom vagyunk, akkor ugye, fogyasszunk is. Márpedig ha egész nap eszel, sosem vagy kalória deficitben, az AMPK aligha lesz aktív. Ha pedig az AMPK nem aktív, az olyan, mint amikor akkora rendetlenség van a házban, hogy már bele sem kezdesz a takarításba, mert ugye minek. Az AMPK alapvetően pont ezt a feladatot látja el, ha észleli, hogy lehetőség van a takarításra szól a szakembereknek. Ennek hiányában a szervezet nem képes megszabadulni a diszfunkcionális mitokondriumoktól, akik nagy bajt okoznak, ha elszabadulnak.

Nem meglepő, ha az AMPK aktív, akkor csökken a szervezetben a gyulladásos folyamatok száma és kiterjedtsége, csökken a testzsír, rendeződik a vércukor, csökkennek a rosszaknak tartott vérzsír értékek.

A kérdés természetesen az, hogy miképpen tudjuk ezt a derék enzimet rávenni arra, hogy végezze a dolgát.

Nos, számos módja van, és ezek között a biológia óránknak megfelelő étkezés, az időben korlátozott étkezés és böjt is szerepel, de alapvetően minden olyan bemenő jel az AMPK jelutat aktivizálja, ahol a szervezet szerint nincs elegendő kalória.

A bemenő jel persze lehet mimikri is, vagyis olyan jel, ami azt a képzetet kelti, hogy energia deficitbe került a szervezet, és van számos olyan táplálékkiegészítő, amely aktivizálja az AMPK enzimet, lásd Resveratrol, Berberine.

AMPK és a böjt – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4092945/

AMPK és a cirkadián óra – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3502724/

AMPK és edzés – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4731736/

AMPK és böjtöt utánzó diéta – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899145/

AMPK és metformin – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC209533/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook