AGT 2

AGT 2

Nos, az AGT cikkem sok kérdést generál, és semmiképpen sem szeretném úgy beállítani, hogy ez az egész az én találmányom. Olyannyira nem, hogy erről a koncepcióról már Yuri Verkhoshansky az 1980-as években írt, én Val Nasedkintől tanultam magát a koncepciót – és nagyon izgalmas volt ezzel újfent, hiteles környezetben találkozni a Strong Endurance első programján, Denverben.

A múltkor nem találtam jó swing képet. De lecsót igen…:)

Alapvetően az Anti Glikolitikus Tréninig nem arról szól, mintha valamiféle boszorkányüldözésbe kezdtünk volna a glikolitikus rendszer ellenében, de annak mértékét és idejét az edzéseink során érdemes limitálni. Minden olyan sport, amely versenyszinten ennek a rendszernek a túlhasználatát követeli meg kiállt az AGT edzésekért, de ide sorolnám újfent a légzés és vizuális edzés jelentőségét?

Melyek ezek a sportok? Nos, minden grappling, birkózó sport bizonyosan ide kellene, hogy kerüljön, de a kézilabdások is sokat profitálhatnak az ilyen jellegű edzésből. Alapvetően az első cikkben egy olyan protokollt mutattam be, ahol az ATP-PCR vagy foszfagén rendszert terheltük meg erőteljesen – 5-6 másodpercben – majd hagytuk az teljesen regenerálódni. Itt a munka, és pihenő aránya 1:11 volt, ami lehetővé teszik, hogy akár 30-35 sorozatban is maximális robbanékonyságat mutassunk be. Unalmas, mondhatod. Ezzel nem tudok vitázni, de iszonyatosan hatékony.

A másik ilyen protokoll, amikor azért mégis belecsapunk a lecsóba, és valamiféle HIIT jelleget kölcsönzünk az edzésnek – viszont annyiban mégis minimalizáljuk a glikolitikus terhelés, hogy 50-60 másodpercen belül tartjuk a munkavégzés idejét, és a mai 1:3, 1:2, 1:1 munka:pihenő arány helyett 1:5 arányt választunk, ami az acidózis szintjét minimálisra csökkenti. Nekem az ilyen edzés során szimpatikus a kétkezes, robbanékony swing – majd egy percig nem is vicces kihívás -, ha valaki a futás kedveli, valahol 300-400 méterről beszélünk, és marad az 5 perc szünet a szettek között. Ha a cél a 3 szett / sorozat és összesen 2 sorozatról beszélünk, úgy a sorozatok közé egy nagyobb, akár 15-20 perces szünet is elfér.

Azoknak akik a HIIT mindenhatóságán hirdetik, nyilván furán érzik magukat, amikor ilyen hosszú pihenőket kap a sportoló, de cserében gyorsabban regenerálódó atlétát kapnak, aki egész jól teljesít majd a glikolitikus terhelések során is, ha arra éppen szükség van. A heti edzésgyakoriság heti 1-3, függően, hogy fejlesztési, vagy szinten tartás a cél.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook