A szent intenzitás…

A szent intenzitás…

A HIIT ma a fitnesz ipar nagy kedvence, a csapból is ez folyik. De ez még nem a vége a dolognak, mert már úton a Supramaximal Interval Training – SMIT – ami hamarosan betör hozzánk is, ne mondja senki, hogy nem szóltam előre. Évek óta írok ilyen témákban, és ennek jelentős része a Val Nasedkintől tanultakon alapszik.

A supra itt a maxium felettit jelenti, hogy minek a maximumát? Nos természetesen a Vo2max-ról beszélünk, ami elméletileg iszonyat fontos érték, valójában van egy másik érték, ami szerintünk fontosabb, ez pedig az AT, anaerobic treshold, vagy másnéven az anaerob küszöb. De nem hagyjuk magunkat félrevezetni elvtársak holmi tudományos okoskodással. Ugye?

SMIT
• Maximális intenzitás
• Passzív regenerációs munka utána
• Túl a 100% VO2 maxon
• 2-3 perces pihenők

HIIT
• Kisebb intenzitás, mint a SMIT
• Passzív vagy aktív regeneráció
• 90-100%-os VO2 max.
• Rövidebb szünetek (0:45-1:30)

Ha a HIIT jó volt a SMIT jobb lesz, mert…Izé…Nehezebb. Igen, ez nagyon fontos, hogy nehezebb legyen, és persze az is, hogy elmondhassuk, ezzel annyi munkát végzel el pár perc alatt, mint egyébként akár egy óra alatt hagyományos – tudod, mint a mosópor – edzéssel. És a sok megspórolt idővel mit teszel majd? Semmit.

Izgalmas igéretek, de aztán ott van még az úgynevezett EPOC kérdése, ami ugye az edzés utáni emelkedett oxigénfogyasztás megfelelője, és ami természetesen akkor remek, ha igen magas. Vajon mennyi EPOC hatással jár egy súlyemelő vagy tornász edzése? Ja, hogy kit érdekel, ők csak simán embertelenül erősek.

De mi a bajom? Egyrészt ittam két kávét…

Másrészt.

Ha az edzés után az EPOC drámaian megemelkedett, az nem mást jelent, mint azt, hogy a test olyan komolyan ki lett lökve az egyensúlyi állapotból, hogy napokon át keresi magát, ezzel pedig megnövekedett energiafelhasználás jár, vagyis ég a zsír, barátaim! A 60 másodperces kimerülésig végzett, 1:3 pihenővel végzett HIIT esetén a helyreállítási folyamat akár 4 napig is eltarthat. Persze, közben ég a zsír is, mert a helyreállítás energiaigényes folyamat, és ehhez energiát kell bevonni a folyamatba. De nem hiszem, hogy minden edzésfolyamatot a zsírvesztés nagyságával kellene jellemezni.

Az, hogy mennyire jó, amikor reaktív oxigén származékok (ROS ) és reaktív nitrogén származékok ( RNS) elárasztják a testet, miközben a testnek nincs kapacitása arra, hogy megfelelő mennyiségű antioxidánssal közömbösítse ezek negatív hatásait,kit érdekel…Egészséges? Aligha…Amikor arról olvasunk, hogy sportolók holtan esnek össze a pályán, majd olyan kutatási anyagokat olvasunk, ahol orosz, divízió 1-es játékosok 15%-nál már volt infarktus – amit csak részletes  és mélyreható vizsgálat tudott feltárni –  akkor azért érdemes elgondolkodni azon, milyen edzésintenzitást választunk. Igen, a testet ki kell mozdítani a homeosztázis állapotából, de az akut stressz helyett krónikus stresszt alkalmazni felesleges, kockázatos.

A Verkhoshansky, Seluyanov és más orosz kutatók által javasolt úgynevezett anti-glikolitkus training korántsem olyan trendi, mint a HIIT. De biztos vagyok benne, hogy a közösségünkben sokan szeretnek majd bele. Megjegyzem ezzel készült fel tavaly a Budakalász is a szezonre, de alkalmaztam már küzdősportolóknál, hatalmas sikerrel.

Óvatosan jegyzem meg, hogy a 25-28 mMol/L nagyságrendű tejsav a szövetekben megrongálja a mitokondriumok membránját, de ugye ez kit érdekel, ha el tudjuk mondani, még 3 napig ég a zsír.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2343396/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook