A célok…

A célok…

Szakértőként dolgozva gyakran találkozuk új tanulókkal, akik jellemzően meglehetősen ködös célokkal érkeznek hozzánk. A célok tisztázása már csak azért is fontos, mert így a tervezés során tudjuk mennyi üzemanyag van a tankban, meddig is juthatunk a rendelkezésre álló energiával. Hamar kiderül, hogy valaki valóban megtalálta a miértre a választ, vagy éppen egy hirtelen ötlettől vezérelve döntött úgy, edzésbe fog.

A médiumokból ömlesztve érkezik az információ arról, hogy melyik sztár milyen diétával, edzéssel került csúcsformába, és a bizonytalan tanuló naponta kezdene bele új életbe – illetve gyakran kezd is. De egyáltalán nem baj az, ha edzőként visszakérdezünk, mi is valójában a cél, és miért az, ami? Most nem a miértől lesz szó, hiszen erről volt már korábban szó, inkább a választékról, amire a kliens rámutatva segítheti mindkettőnk munkáját.

Azt gondolom, hogy a célokat alapvetően 3 kategóriába sorolhatjuk – bár megjegyezném, a határok korántsem vonalzóval vannak megrajzolva, vannak bőven átmenetek, de az egyszerűség kedvéért:

– Egészség

– Teljesítmény

– Kinézet, testkompozíció

Egészség – Nem meglepő módon ez az a kategória, amit a legtöbben meg sem említenek az első beszélhgetések során. Pedig a helyesen megtervezett mozgás, edzés megoldás lehet számtalan testi és lelki bajra. Alapvetően nem gondolom, hogy nem azért mozgunk, mert a testkompozíción akarunk változtatni, mert akkor a mozgás máris büntetés lett. A mozgás elsődleges célja az, hogy magában a mozgásban hatékonyabbak, elegánsabbak és persze erősebbek legyünk – mert ezek hatalmas életminőségnövekedést okoznak, és persze mellesleg kalóriát is égetnek. Na és?

Teljesítmény – Ez sem gyakori szempont, de megesik, hogy egy tanuló jól definiált céllal érkezik: SFG képzésen a jó kondíció, egy BJJ versenyre a felkészülés teljes mértékben ide sorolható, és a megnevezett események abban segítenek minket, hogy közösen eldönthessük, melyek az elsődleges szempontok, és a verseny vagy program dátuma remek fogódzó, mert időkeretet ad a közös munkának.

Testkompozíció – nem titok, ez az, amiért a legtöbben felkeresnek bennünket. Jobban akarnak kinézni, amivel semmi gond sincs. Nincs kifejezett egészség vagy teljesítmény céljuk, de azt tudják, hogyan szeretnének kinézni. Ezt jellemzően a társak, a média befolyásolja erősen, és bár a 6%-os testzsírnak – férfiak –  a normál életben nem sok előnye van, de mégis sokan vágynak arra, hogy így nézzenek ki.

Mondhatnám azt, hogy a mi edzőtermünk – 360gym.hu – elsősorban a kliensekből él, és ha a tanuló a fenti célok bármelyikével érkezik, mi azon leszünk, hogy elérje a célját. Ez elméletileg igaz is, de itt kerül előtérbe az, ami elválaszt minket a nagy és szerintem lélektelen hatalmas edzőtermektől – ez pedig a filozófia alap. Azt gondolom, hogy a tanulók eleve azért keresnek fel minket, mert azt gondolják mi valóban akarunk és tudunk is segíteni, szakértők vagyunk akik nem akarnak minden irreális célra csak azért bólintani, hogy plusz egy tanulónk legyen.

Szakértőként gondolkodva a célunk az, hogy a tanuló megtalálja az egyensúlyt a három egyébként gyakran egymásnak ellentmondó kategória között.

A StrongFirst kurzusra készülve sokan elérik a felkészülés során azt a testkompozíciót, amit legvadabb álmukban sem reméltek volna – de innentől a több nem jobb, mert mit sem ér, ha közben megsérülnek.

A címlapra is alkalmas testkompozíció értelmetlen magamutogatás, ha nem párosul erővel, kondícióval és egészséggel. Dolgoztam testépítő barátommal versenyidőszakban, pár nappal a verseny előtt sem erős, sem egészséges nem volt. De a színpadon jól mutatott. Megéri?

És “pusztán” az egészségre koncentrálva sehová sem jutunk, mert jön majd az örökös félelelem attól, hogy esetleg asszimmetrikusan fejlődunk, megsérülünk. A reggeltől-estig mozgásmintákat korrigáló edzőkkel az a baj, hogy gyenge tanulóik vannak, mert örökösan aggódnak akkor is, amikor már régen fel kellene tépni a vasat a földről.

A kérdés az, hogy Te edzőként figyelsz-e mindegyik komponensre…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook