Mitokondrium – 5. rész

Mitokondrium – 5. rész

A szervezet szempontjából MINDEN adaptáció hasznos. De a hasznosság nem feltétlenül a sport vagy egészség szempontjából az, hanem a túlélés szempontjából értékelhető kizárólag.

Az egyik kérdés amit évek óta magamban feltettem az ez: mi van akkor, ha a rák nem más, mint egy adaptációs válasz a környezeti hatásokra. Mi van akkor, ha a rák alapvetően nem is betegség, hanem egy adaptációs stratégia, amely a túlélést szolgálja.

Hogyan tudunk jobb, hatékonyabb és sűrűbb mitokondriális hálózatot kiépeteni? Nos, itt jön képbe az összes olyan tevékenység, melyekről évek, vagy több, lassan 15 éve a blogom írok.

1. A mechanikai stressz vagy izomfeszültség.

2. A ROS kontrollált növelése.

3. Az izom-kalcium-koncentráció növekedése a kioldás-összehúzás összekapcsolásához szükséges módon.

4. Megváltozott energiaállapot (azaz alacsonyabb ATP-koncentrációk) az izomban.

A fenti kép az edzéssel kiváltott mTOR és AMPK jelútra koncentrál, de ahogy korábban írtam, számos más módja van még annak, hogy a szervezetet provokáljuk a helyesebb működés irányában. A fenti képen viszont megjelenik az mTOR jelút, amiről eddig nem volt szó. Ne feledd, a mechanikai stressz maga is hat mitokondriális hálózatra, ezért is butaság arról beszélni, mi a jobb az anaerob vagy aerob edzés. Nos, ha nem a specializáció a cél, mindkettőre szükséged van. Ahogy arra is, hogy néha böjtölj – AMPK – és feltöltsd a raktárakat, mert ezzel aktivizálod a másik jelutat, mely során a szervezet felépítése a cél. Arra felhívom a figyelmed, hogy az mTOR egy onkológus szemében sejtburjánzást jelent, egy edző szótárában pedig izmot, fehérjeszintézist és hatákonyabb mitokondriális hálózatot.

De mi aktivizálja az mTOR jelutat?

  • Erőedzés
  • Szabad aminósavak a szervezetben
  • Hypoxia
  • Mechanikai stressz
  • Anabolikus környezet

És itt jönnek az izgalmas részek, mert az is alapvető, hogy a dózis nagysága határozza meg a mérget, vagyis nem mindegy, ezekből mennyit alkalmazunk, és mit mivel teszünk párba.

Példa 1 – A hidegterápia erőedzés után csökkenti az adaptációs nyomást, vagyis kevesebb izmot és erőt pakolsz magadra, ha hidegzuhannyal zárod az edzést. De a hidegben edzés előnyösen hat a fejlődésedre.

Példa 2 – Az antioxidánsok elméletben csökkentik a ROS hatását, miközben az edzés megnövekedett ROS termeléssel jár, tehát teljesen logikus edzés mellett antioxidáns kiegészítőket szedni. Csak éppen úgy tűnik felesleges, mert kioltja az adaptációs nyomást.

Példa 3 – A nem szteroid gyulladáscsökkentők – NSAID – hatása fiatalok esetén kioltja az erő és hipertrófia edzés bemenő jelét, vagyis nem fogsz fejlődni úgy, ahogy szeretnél. Idősek esetén azonban az NSAID növeli a hipertrófia és erőedzés hatását. Mi az oka? Egy idősebb emberben több a szisztémás gyulladás.

Példa 4 – A metformin nevű diabétesz gyógyszer úgynevezett edzés mimikri hatással jár. De edzéssel kombinálva akár aerob kapacitás csökkenést okozhat.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook