Készen állsz?

Készen állsz?

Gyakran kérdezik, hogy akkor az edzés, hidegterápia vagy éppen melegterápia hasznos vagy sem. Aki olvassa a cikkeimet tudja, hogy itt az egyetlen igaz válasz az attól függ. Ami nem az, amit a kérdező hallani akar.

Érteni kell, hogy minden amitől az emberi test képes új és magasabb ingert elviselni, az a jelen készültségétől és az adaptáció készségéről szól. Készen állok-e erre a specifikus bejövő jelre és tudok-e hozzá alkalmazkodni?
 
Buteyko professzor nevét olyan nevek mellett kellene látnunk, mint Semmelweis, Warburg, Szent-Györgyi és mások.
Az egyik legjobb készenlétet mérő eljárás a TOT, vagy angolul BOLT érték mérése. ( Test oxigénszint teszt.) Ha a reggeli TOT értéked nem haladja meg a 25 másodpercet, úgy kérdéses, hogy mennyire állsz készen olyan kihívásokra, mint a hidegzuhany vagy egy kimerítő edzés.
 
Éppen ezért helytálló az attól függ válasz. De nem jelenti azt, hogy nem vagy képes elvégezni egy feladatot, mert alacsony a BOLT értéked, hiszen elképesztően alacsony BOLT értékeket mérek top hazai sportolóknál. Majd kiderül, hogy horkol, hiperventillál, asztmás, orrnyálkahártya gyulladása van – és általában sosem érzi magát pihentnek. Akkor mégis hogyan képesek magas szinten teljesíteni? Nos, kompenzál a rendszer, és a kiadott utasításnak próbál megfelelni, alternatívák után kutat és persze itt a lényeg, magasabb árat fizet érte. És ez a lényeg, a magas áron vett adaptáció sokba kerül a szerevezetnek, aminek a vége az akut és krónikus betegségek.
A megoldás úgy tűnik egyszerű, elérni egy relatíve magas BOLT értéket, amely tartalékot ad a jövőre nézve. Ez munkával jár, de a javuló regeneráció, pihentető alvás, napközbeni élesebb fókusz kárpótlás a munkáért.
Készen állsz?
A 20 másodperces BOLT érték az alsó érték, ahol érdemes hidegterápiát egyáltalán alkalmaznod. A 25 vagy e fölötti érték lenne a legjobb, mert ebben az esetben az immunrendszered egyre jobban működik, és kevésbé kell tartanod attól, hogy a hidegterápia megfázást produkál.
A Buteyko és Oxygen Advantage programnak pont az a nagy előnye, hogy mindig tudhatod, mivel érdemes foglalkozni, és milyen intenzitással.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook