Földelés, mezítlábazás – jó az nekem?

Földelés, mezítlábazás – jó az nekem?

Emlékeim szerint 2010-ben jelent meg az Earthing című könyv – földelés – ami nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a mezítláb járni a földön egészséges. Engem maga a koncepció annyira megragadott, hogy azonnal el is kezdtem használni, sőt – külön fejezetet kapott a korábban Primal Move, majd később Ground Force Method néven ismert mozgásrendszerben!

Akkor szinte bárkivel beszéltem erről, kicsit mindenki csapágyasnak tartott, de hogy értsétek miről van szó:

“De nem csak a talpizmaink profitálnak a mezítlábazásból, egyre több kutatás bizonyítja azt is, hogy a cipő nélküli séta során magának a földfelszínnek is gyógyító ereje van. Szép időben a talaj ugyanis negatív töltésű, a légkör felső része pedig pozitív. (Zivatar idején azonban a talaj pozitív töltésű, a zivatarfelhőben pedig negatív és pozitív tartományok is vannak.)

A talaj és az ionoszféra tehát egy kondenzátor két lemezének tekinthető, az elektromos térerősség köztük 100 volt méterenként. Ez a globális kondenzátor szép időben sül ki, és a viharok töltik fel. Bár ez a „kisülési áram” nagyon kicsi (3 x 10-12 amper négyzetméterenként), egyes kutatások szerint mégis érezhetjük a hatását, ha rendszeresen mezítlábazunk, sátorozunk, természetben alszunk.” ( origo )

Nyilván az ember szkeptikus, de ezt a 2017-es kutatást most találtam, ahol csecsemőket vizsgáltak, és a bolygóideg és HRV aktivitást mérték.

“Az elektromos környezet befolyásolja az autonóm egyensúlyt. Az földelés javítja a bolygóideg tónust, javíthatja a stresszel szembeni ellenállást és csökkenti az újszülöttkori megbetegedések kockázatát a koraszülötteknél.”

Konkrétan ez elég jó hangzik. Placebo? Aligha.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5542808/

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook