BIOHACKER MANIFESTO

BIOHACKER MANIFESTO

Az optimalizált élet és a köré szerveződő tevékenységek ma divatos jelenségek az edzés és életmód világában, számos olyan írót találhattok, akik évek óta publikálnak ebben a témában. Dave Asprey, Ben Greenfield, Tim Ferris – hogy csak a legismertebbeket nevezzem meg – évek óta vezetik a talán mára talán akár mozgalomnak is nevezhető kezdeményezést. Semmi olyat nem olvashatsz a listán, amit magam jó ideje nem gyakorlok, tehát nem egyszerűen listázom ezeket.

De mi az a biohacking? És ki az a biohacker? Vagy mitohacker, mert végeredmnyben ez is korrekt elnevezés.

Mielőtt azt gondolnád, hogy a biohackerek amolyan fura figurák, akik alufóliából hajtogatnak csákót a fejükre, hogy elkerüljék az univerzum káros sugárzását, akkor tévedsz. Jó, itt is van pár csapágyas figura, de alapvetően nem ez a jellemző. Egyszerűen olyan emberekről van szó, akik meg kívánják ismerni a saját biológiájukat, és kis trükköket akarnak bevetni ahhoz, hogy a rendszer jobban, hatékonyabban működjön. Egy hacker ha jól értem – nyilván az informatikus kollégák majd írnak, ha nem tetszik nekik – képes átvenni a hatalmat egy olyan rendszer felett, amihez hivatalosan nincs hozzáférése. Itt annyi a különbség, hogy az ember a saját rendszeréhez fér hozzá, és veszi vissza vagy át az uralmat a rendszer felett. És ettől lehetsz te is biohacker.

Ahogy Wim Hof írja: “A testem a laboratóriumom, és a kutató is én vagyok.”

Annyit előzetesen hadd írjak ide, hogy nem célom egyik tevékenység népszerűsítése sem, főleg akkor, ha egészségügyi okokból az adott tevékenység amúgy még veszélyes is lenne számodra. Pusztán egy gyors lista pár ismert és egyre inkább kutatott megoldásról, amelyet a biohackerek szívesen alkalmaznak.

Reggeli hideg vizes zuhany – a reggeli és általában a hideg vizes zuhany egy igazán elterjedt, és ugyan sokan fogadják meg, hogy évente egyszer megmártóznak egy hideg tóban vagy folyóban, mégsem erről van szó. A hidroterápia és a balneológia itthon aligha ismeretlen fogalmak, lévén fürdő nagyhatalom vagyunk. Az úgynevezett krioterápia, krioszauna is most kezd ismert lenni itthon, és hatása nyilván több annál, minthogy jól mutat a facebook-on, amikor egy mínusz 130 fokos eszközben töltesz el pár percet, körülötted pedig sejtelmesen kavarog a hideg levegő. A reggeli hideg vizes zuhany egyfajta értorna, és azok számára akik még nem próbálták mondom, hogy erősíti a mentális ellenállóképességet is. A fokozatosság itt különösen fontos, a szakirodalom szerint igazán jó hatást vele 6 hónapon át gyakorlással lehet elérni, és a víznek 10-12 fok körül kellene lennie. A cél a javuló regeneráció, jobban működő immunrendszer.

Időben Korlátozott Étkezés (IKÉ) – az angolul beszélők masszív szakirodalmat találnak intermittent fasting néven akár az interneten is egy szimpla kereséssel. Jellemzője, hogy az étkezéssel töltött napi időszakot 5-8 órára limitálja, így a szervezet esélyt kap arra, hogy 16-21 órát pihenjen, és 2-3 óránként kezdje meg újra és újra az étkezéssel járó folyamatot. Itthon talán a legismertebb könyv ebben a témában a Harcos étrend, amit Ori Hoffmekler írt, és magyarul is kiadásra került. A 2016-os Nobel-díj az autofágia folyamatának leírásáért járt, és az autofágia és a IKÉ aligha választható el egymástól. Dr. Valter Longo és Dr. Satchin Panda a két leghitelesebb forrás ma ezen a területen, és én őket követem, olvasom.

Keto diéta – A Ketogén diéta nem új, komoly szakirodalma van, de korai alkalmazása elsősorban a 2-es típusú cukorbetegséghez és később az epilepsziás gyermekek kezeléséhez kapcsolódott – lásd Charlie Foundation. Az elmúlt 10 évben jelentek olyan tanulmányok, melyek a Ketogén diéta szerepét vizsgálják például egyes ráktípusok megelőzésében, vagy éppen a konvencionális kezelések kiegészítőjeként. Ennek egyik legismertebb szakértője Dr. Thomas Seyfried aki egészen nagy mennyiségű interjút adott a ketogén diéta terápiás és életmód jellegű felhasználásával kapcsolatban. Remek cikkeket és interjúkat jelentetett meg Dr. Dominic D’agostino is , Dr Jeff Volek könyve pedig szakirodalom az állóképességi sportolókkal foglalkozó edzők számára. Maga a diéta nem terápiás célból is kemény feladat, ezért ezt valóban tapasztalt dietetikus vezetésével kezdd csak el. Mivel a ketogén diéta esetén a szénhidrát bevitele minimális, a fehérje bevétele a is erősen limitált, míg a zsír aránya a teljes étkezésben simán eléri a 70-80%-ot, nem kis tervezés igényel a levezénylése. Időszakos böjttel kombinálva viszont elképesztő mennyiségű idő szabadul fel az életedből, az egész napos mentális élességet pedig könnyű megszokni. Fontos megérteni, hogy a KETO diéta egy egészséges ember esetén elképzelésem szerint ciklikus, és nem egy évekig tartó diétás eljárás.

Légzőgyakorlatok – A légzés optimalizálása nem új módszer, a jóga hosszú ideje tanítja. A légzés, testtartás, stressztűrés, regenerációs és még ki tudja mi egyéb kapcsolata folyamatosan bővülő lehetőségeket ad azoknak, akik valóban szeretnék optimalizálni az életüket. Én magam a Buteyko módszert részesítem előnyben, ahol gyakorlatilag egy rövid teszt után azonnal fel tudjuk mérni, hogy mennyire hatékony a légzésed, illetve házifeladatot is kapsz annak korrekciójára, fejlesztésére. Magyar nyelven Patrick McKeown könyve a csúcs – Oxigén előny – és idén Patrick ráadásul Budapest vendége lesz, mert szakmai képzést vezet hazai szakembereknek.

Készenléted monitorozása – Egyre több sportoló használja már itthon például az Omegawave rendszerét, amely segít abban, hogy az adott napon személyre szabhassuk egy sportoló edzését. Egy profi esetén a túledzés elkerülése, a sérülési kockázat minimalizálása hatalmas előny. Magyarul elérhető szakirodalma is egyre nő, érdmes beleolvasni. Ha most kezded újra el a testmozgást, aligha lesz ez az a pont, ami neked a legfontosabb, de egy középhaladó sportoló esetén ez a szemlélet – készenlét – elképesztően növelheti az edzésed hatásfokát.

SMR henger – Amikor az smr hengert első alkalommal itthon használtuk és mutattuk be annak pozitív hatásait, egyértelműen gyanakvóan nézett ránk a szakma. A henger nem csodaeszköz, a hatásmechanizmuson ma is vitázik a szakma, de elvitathatatlan, hogy hatékony. Az edzések előtti és utáni hengerelés ma már része minden úgynevezett funkcionális edzőterem tevékenysgének, az eszköz megjelent a profi sportolók és az amatőr sportolók eszköztárában, és sikersesen használják a rehabilitciós szakemberek is. Itt hadd javasoljam Csíky Ferenc kollégámat.

KAATSU edzés – Több eredmény, kevesebb idő alatt? Csökkentett mechnikus stresszel több erőt, izomtömeget elérni? Nos, a KAATSU módszer ezeket ígéri, és hidd el, ha valaki szkeptikus volt, az pont én vagyok. A közel 50 éves módszer, melyről nagy mennyiségben áll rendelkezésre ma már kutatási eredmény azonban azt tudja, amit ígér. Az edzés rövid, intenzív és már-már kegyetlen. De az eredmény gyors, és a rehabilitációban elért eredmények mutatják, hogy a módszer és eszköz jó kezekben remekül egészíti ki akár a normál edzést, akár a különféle terápiás eljárásokat.

Csontleves -ki ne emlékezne a nagyi csontlevesére. Amit az ember vasárnaponként kapott az ebédhez, vagy éppen betegség esetén menetrendszerűen. Nos, a nagyinak megint igaza volt, a csontleves megint divatos lesz. Nagy mennyiságben tartalmaz ásvnyi anyagokat, glicint, kollagént és zselatint. Már ezért értelme lenne annak, hogy rendszeresen fogyaszd. Remek kiegészítője a Ketogén diétának és hatékony fegyver akkor, ha emésztési problémáid vannak.

Földelés – A grounding/earthing néven ismert módszerek nema fák ölelgetéséről szól, meglepő módon rengeteg tudományos kutatás erősíti meg az elsőre amúgy valóban meghökkentő állítást. A testünk által létrehozott pozitív ionok és Föld által képzett negatív ionokról szól a földelés teóriája, és elsősorban a módszer a rendszeres mezítlábas sétát javasolja a természetben. Még ha nem is igaz, remek érzés mezítláb a természetben sétálni – de érdekes módon kutatási eredmények is bizonyítják a pozitív hatást.

Szauna – Megint egy módszer, ami korántsem új, és mégis – milyen kevesen élnek a szauna kínálta lehetőségekkel. A finn és az infraszauna ma már nagyon sok edzőteremben érhető el, és érdemes is jól használni. Sőt, az infraszauna ma már otthonra is elérhető, egy közepes laptop árából már akár 2 személyes otthoni infraszauna beszerezhető. Angol nyelven Dr Rhonda Patrick publikált kifejezetten izgalmas anyagokat a szauna pozitív hatásairól.

Alvás – Legyen szó az alvás hosszáról, annak pihentető hatásáról – az alvást az emberek többsége nem sorolja a fontos tevékenységek közé, míg nem lesz katona vagy édesanya, amikor az alvás értéke hirtelen megnő. Amikor az alvás monitorozásáról beszélünk nem csak az alvás hossza a kérdés, hanem annak minősége, sőt – az alvást megelőző tevékenyégek. Például az elalvás előtti telefon/számítógép használat felborítja az úgynevezett cirkadián ritmust. A túl meleg szoba, és szobába bejutó fény szintén lehetetlenné teszik a pihenést.Néhány egyszerű trükkel minőségi változást tudsz létrehozni az alvásodban.

Fény – nem lehet úgy megírni egy biohacker manifestót, hogy ne legyen benne szó a fényről. Manapság az emberek többsége már napjának 90-95%-át mesterséges fény alatt tölti, nem csoda, ha az idegredszer kevert információt kap a környezettől, és képtelen dönteni, hogy milyen hormont kellene termelnie. Így reggel álmos vagy, napközben zombie, este pedig hiperaktív. A cél az, hogy reggel találkozz természetes fénnyel, ahogy jön a napnyugta, próbáld a mobil és más eszközök kék fényét kerülni.

Testmozgás – Bizony, a jó öreg testedzés is a biohacker fegyvere, de ezt is optimális gyakorisággal, intenzitással és hosszban teszi. Ha helyesen végzi a fent felsorolt tevékenységek többségét, úgy képes is adaptálódni az edzésterheléshez, így különösen nagy örömét leli a sportban. Tudja, hogy milyen fontosságal bír az izom és izomerő a fejlesztése az életminőségre, de azzal is tisztában van, hogy az állóképesség fejlesztése is szükséges az egészség fenntartásához.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook