Fulladj

Fulladj

Provokatív cím, de szándékosan. Az emberi test csodálatos, a helyesen adagolt stresszhez – megfelelő időben és mennyiségben adagolt – képes nagy hatékonysággal alkalmazkodni. De hogy kerül ide a fulladj?

A hormézis egy olyan biológiai jelenség, amelynél a jótékony hatás (jobb egészség, stressz tolerancia, növekedés vagy hosszú élettartam) alacsonyabb dózisú expozícióval jár, amely egyébként mérgező vagy halálos, ha magasabb dózisban adják. A hormetizmus filozófiája, ennek a biológiai jelenségnek a szándékos és szisztematikus módon történő kihasználására épül, az erő és a rugalmasság növelése érdekében.

Alapvetően amikor egy orvos hipoxiáról beszél, az nem jó hír a pácinsnek. Hiszen ez azt jelenti, hogy az oxigén telítettségi adatok alapján nincs elegendő oxigén a vérben, amelyet a vörösvértestek / hemoglobin szállít. Kevéssé ismert tény, hogy bár a vér oxigén telítettsége fontos adat, az legalább annyira fontos, hogy mennyi oxigén jut el oda, ahol arra várnak, ez pedig végsősoron a mitokondrium.

Egy másik fontos kérdés pedig az – hormézis – hogy vajon milyen stresszre van szükségem ahhoz, hogy a szervezet számára pozitív adaptáció jöjjön létre. Jellemző, hogy a krónikus stressz hatására máshogy viselkedik a szervezet, mint a pulzáló, akut stressz hatására. Magyarán, mi történik akut hipoxia hatására?

A dolog izgalmas, a szervezetben van egy HIF-1 enzim, ami folyamatosan termelődik a sejtekben, folyamatosan ürül is onnan. Amikor pedig nem ürül – mert éppen hipoxia van éppen megöregedtünk – akkor az a HIF-1 enzim stabilizálódik, és aktivizálja az HIF-1A gént. A HIF-1, amikor hipoxiás körülmények között stabilizálódik, több gént is bekapcsol, hogy elősegítse a túlélést alacsony oxigéntartalmú körülmények között, arra gondolva, hogy az stressz újra megismétlődik. Ide tartoznak a glikolízis enzimei, amelyek lehetővé teszik az ATP szintézisét oxigén hiányában, és a vaszkuláris endothel növekedési faktor (VEGF), amely elősegíti az angiogenezist.

Miért érdekes ez? Mert vannak olyan periódusok, amikor stabilizálni akarjuk a HIF-1-et, vagyis élni akarunk a fent leírt folyamattal, de ez akut módon történik – és számtalan előnnyel jár.

Ugyanakkor általában nem akarjuk, hogy a HIF-1 stabilizálódjon, mert álhipoxiát hoz létre, és hasonló módon írják le a a rák metabolikus elmélete szerint a tumoros sejtek működését.

Mit jelent ez számodra? Nos, a Buteyko légzés és az oxygen advantage az érem két oldala. Egészség és teljesítmény.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook