Alvás – 3. rész – alvásszerkezet

Alvás – 3. rész – alvásszerkezet

Az alvás egy természetes, időszakosan ismétlődő inaktív állapot, amelyet az tudatosság hiánya és a külső ingerekre mutatott csökkent reakcióképesség jellemez. Az alvás sokáig nem volt a kutatások fókuszában, mert alapvetően abból indultak ki a szakemberek, hogy az alvás egy homogén szerkezettel rendelkező tevékenység…

Második rész ITT!

Egy mai moder alváslaboratórium erre az egyszerűségre gyorsan rá is cáfol. A poliszomnográfiás vizsgálatok egészen részletes képet adnak az egyénre jellemző problémákról – alvási apnoe, horkolás, nyugtalan-láb szindróma, fogcsikorgatás, inszomnia – túl azon, hogy a vizsgálat során EEG, EKG, EMG és az oxigén szaturáció is a vizsgáálat tárgya.

Írtam, hogy az alvásunk nem homogén, hiszen az alvás során a test és az agy különböző aktivitása figyelhető meg, és mindnek megvan az értelme!

Az alvás során 90-120 perces alvásciklusok váltoatják egymást épül fel, melyek ismétlik egymást. Az alvásciklusokon belül két alvástípus, a NREM (szemmozgás nélküli) és a REM (gyors szemmozgásos) alvás váltakozik. Érdekesség, hogy az ébrenlét állapota a REM fázishoz van közel, így ebből a fázisból ébredni kevesebb stressz, mint N3-ból, ami mélyalvás.

  • N 1: Felszínes alvást, könnyen felébred, a szemek lassan mozognak, az izmok aktivitása csökken, és már itt is vannak álmok.
  • N 2: A szemmozgás leáll, az agyhullámok lassulnak, theta hullámok.
  • N 3: A szuperlassú agyhullám megjelenik, – delta amelyeket rövid időre gyorsabb hullámok váltanak. Az agy szinte kizárólag delta hullámokat produkál később, nincs szem és izom aktivitás.
  • REM – ahol a memória konszolidáció megy végbe.

Alapvetően minden fázisnak fontos szerepe van az alvás során, és megint ne felejtsük a nagy négyest, amiről a második részben írtam.

Például az N1 és N2 fázisokban hűl le folyamatosan a szervezet, és éri el az alváshoz szükséges, a normál testhőnél 1 fokkal alacsonyabb hőt. Már ha hagyjuk, mert ha későn ettünk, vagy ittunk alkoholos italt, a máj működése okán a maghőmérséklet nem csökken, sőt – emelkedik.

Az alkoholnak vagy egy másik káros hatása, mégpedig az, hogy az alvást töredezetté teszi. Igen, segít abban, hogy gyorsabban elaludj, de kevésbé engedi, hogy az N3 és REM fázisokat elérd, és rendszeresen felriadsz, vagyis a folytonosság és mélység ellen dolgozik.

Minden fázis nagy fontossággal bír, de hadd emeljem ki a N3 fázist, ahol a növekedési hormon termelése van a központban, az immunrendszer korrekciója megtörténik, és az éhségért felelős hormonok is beállításra kerülnek.

Monitoroznád az alvásod? Ennél jobb eszközt erre aligha találsz – LINK!

Kutatások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651462/

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook