KaaTsu edzés és a növekedési hormon szintje

KaaTsu edzés és a növekedési hormon szintje

A növekedési hormont (szomatotropin) az agyalapi mirigy választja ki, és a szinte minden emberi szövet növekedéséért felelős. Nélküle, fizikailag nem tudtunk nőni a természettől, és persze vannak akik a krónikus alulműködés okán sajnos képtelenek a normális magasságot elérni.

A növekedési hormon serkenti a májat és a szöveteket IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor) termelődéséhez, amely jelentős szerepet játszik növekedésben és de a sérülések helyreállításában is, de segítségedre lehet abban is, hogy atletikus fizikumot építs.

A kérdés az, hogy hogyan kerül a KaaTsu ide, amikor a cikk a növekedési hormon bemutatásával kezdődött.

Nos, a tanulmányok azt mutatják, hogy a KaaTsu edzés növeli a növekedési hormon termelését, mégpedig extém mértékben. Egyes kutatások szerint a edzés akkut módon akár 290 szeresére növelte a növekedési hormon szinten egy rövid időre, ami nekünk ismét az IGF-1 miatt izgalmas eredmény. Ez nagyon hasznos információ, mivel a szokásos ellenállással végzett során is növekedik edzésési HGH hormonszintünk, de ez a KaaTsu edzéssel hangsúlyosan magasabb.

A sportolókon végzett vizsgálatok valóban azt mutatják, hogy a véráramlás korlátozása miatt a laktát az izomban felhalmozódik, ami több motoros egység bevonását igényli, ami az agyalapi mirigy jelzését eredményezi, hogy nagyobb mennyiségű növekedési hormont szabadítson fel. És tesszük mindezt relatíve alacsony mechanikus stressz mellett, hiszen maga az intenzitás egy normál súlyzós edzéshez képest csak a fele vagy harmada!

A tanulmányok azt is mutatták, hogy a növekedési hormon pozitív hatással van a fehérjeszintézisre, de a tanulmány kedvelte azt a bizonyítékot is, hogy az alacsony intenzitású elzáródásos tréning biokémiai változásokkal járhat egy sportoló számára. Továbbá a laktáttermelés növekedése (és általában a “szivattyú”) tovább érzékeli az IGF-1 receptorokat.

Tekintve, hogy sok tanulmányban a növekedési hormon emelkedett a véráramlás korlátozása miatt, várható, hogy valamilyen növekedést tapasztalsz a saját szinteden, de ehhez nyilván az esetedben laborbvizsgálat szükséges, így kénytelen elhinni nekem, hogy így van, vagy elolvasni a kutatásokat.

Az eddigi kutatások tehát igen ígéretesek a KaaTsu edzéssel kapcsolatban és a növekedési hormon változások tekintetében. Tehát bár még nem tudunk róla mindent, a tanulmányok egyre jobban fejlődnek, és a KaaTsu egy hatékony módja lehet az egészséges növekedési hormonszint növelésének.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915940/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10642363

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook