KAATSU – az alapok

KAATSU – az alapok

Garantálom, hogy a következő pár évben sokat fogsz hallani a KAATSU edzésről, mert ez az edzés remekül egészíti ki a jelenlegi edzésed, legyen az harcművészet, funkcionális tréning, Crossfit, labdajáték vagy valamelyik vizes sport, esetleg a síelés.

Miért?

– Mert minimális mechanikai stressz mellett is tudsz erőt, izomtömeget építeni.

– Felgyorsítja a regenerációt.

– Idősebb kliensek esetén tudományos kutatások bizonyítják a KAATSU edzés osteoporosisra hatását, pozitív módon, legyen az megelőzés, vagy a már kialakult osteoporosis kezelését.

 1. A vérkeringés mérsékléses – KAATSU – edzés esetében egy szorító anyagot mandzsettát az edzés előtt a végtagokra. Tanulmányok nagyobb mértékű izomtömeg növekedést mutatnak abban az esetben, ha kombináljuk a kis súllyal végzett emelést a vérkeringés mérsékeléssel.
 2. Mire van ehhez szükséged? Nos, hivatalos KAATSU oktatóként ne várd tőlem, hogy arra buzdítsalak, szorítsd el bicikli belsővel, judo övvel, vagy térdbandázzal. Ezek nem csak nem segítenek abban, hogy a maximális hatékonysággal használd a KAATSU módszert, de veszélyesek is lehetnek.
 3. Az edzés lehet tisztán KAATSU edzés, akár súllyal, akár súly nélkül. Ne lepődj meg a súly nélküli megjegyzésen sem, mert számtalan olyan atlétával dolgoztunk az elmúlt időszakban, akik egy sérülés miatt jelentős izomtömeget és/vagy kondíciót veszítettek el, náluk a belépési pont gyakran a KAATSU 3 pontos gyakorlatsora.
 4. Elképzelhető megoldás magasab szinten a „finisher”-ként történő alkalmazás. Az edzésen kövess előbb egy közepes-nehéz súllyal végzett hipertrófiás protokollt, majd a végén csinálj pár szettet a KAATSU, egy vagy többízületes gyakorlatokkal.

A KAATSU nem igazán tekinthető új módszernek. Évtizedek óta alkalmazzák Japánban, és a téma kapcsán végzett kutatások a 90-es évekre nyúlnak vissza. A hatékonyságával kapcsolatos bizonyítékok növekvő száma ellenére a legtöbb edzőnek és atlétának csupán homályos elképzelései vannak arról, hogy mit is jelent a KAATSU, és miként lehetne alkalmazni egy ellenállásos edzésprogram során az eredményeik növelése érdekében.

A VME alapjai

A VME a dolgozó izom keringésének akadályoztatását jelenti. Ezt úgy érjük el, hogy a KAATSU mandzsettákat a comb vagy felkar proximális területére helyezzük és közben dinamikus gyakorlatot végzünk. A VME célja a vénás keringés gátolása az artériás keringés jelentős befolyásolása nélkül. Ily módon a vér bejut az izomba, de képtelen kijutni onnan.

A VME hipertrófiás hatásairól szóló kutatások eredményei impozánsak. A tanulmányok azt mutatják, hogy ha ágyhoz kötött páciensek esetében egyszerűen csak mérsékeljük a vérkeringést, azzal megelőzhetjük az atrópiát és a gyengeséget – anélkül, hogy bármiféle edzést végeznénk!

Továbbá ha úgy sétálunk, hogy közben a vérkeringés el van szorítva a lábainkban – nem igazán az a klasszikus izomnövelő tevékenység –, az jelentősen növeli az izmok erejét és méretét.  De a VME valódi hipertrófiás előnyei akkor jelentkeznek, ha ellenállásos edzéssel kombináljuk.

Számos kutatás tekintélyes növekedést mutatott ki az izomtömegben, amikor a kis súllyal (az 1RM ~ 20-30%-a) végzett emelést kombinálták a vérkeringés akadályoztatással. Az így elért eredmények jellemzően egy szinten voltak az edzés korai stádiumában a tradicionális, nehéz súllyal végzett edzés hatásaival – néha akár meg is haladták azt.

Kritikus kérdések a KAATSU edzés során:

 1. Az edzés célja
 2. A pántok felhelyezése,
 3. Az aktuális edzéshez optimális nyomásérték meghatározása
 4. Az atléta megfelelő hidratáltsága
 5. Az edzés hossza
 6. Az edzés intenzitása
 7. A használt súlyok nagysága
 8. Gyakorlatok sorrendje és mennyisége

Folytatás következik…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook