Guggolás – feketén, fehéren, szürkén

Guggolás – feketén, fehéren, szürkén

A gugolás alapvető emberi mozgásminta, így nálunk mindenki guggol – hangzik az állítás.  A helyzet az, hogy a fitnesz ipar alapvetően valamit vagy végletesen kockázatosnak ítél, vagy mindenki számára kötelezőnek. Egy ideig a guggolás – főleg a teljes mozgásterjedelemben végezve – halálos bűnnek számított, így kaptunk lábtoló, lábnyújtó és hajlító gépeket, sőt, egyesek a smith gépen kezdtek el guggolni. A funkcionális edzés térnyerésével a guggolás a kötelező gyakorlatok sorába került, amit minden körülmények között gyakorolni kell.

A gond velem az, hogy utálom az ilyen igazságokat, mert túl sok esetben láttam – ahogy te is – hogy ezek a szabályok a legjobb indulattal alkalmazva is hamar megdőlnek. A szabályok a copy+paste emberek esetén működnek, de a baj az a sportolókkal, hogy eltérő morfológiai, sérülési előtörténet, edzettségi szint, motoros kontroll, cél jellemző rájuk, és nem átallanak zseniális terveket romba dönteni. Sőt, vannak különösen együttműködésre alkalmatlan sportolók, akik nem átallanak mindeféle fura szögű combcontfejjel megjelenni, és akkor még erre is képesek lapot húzni, mert hol sekély, hogy mély vápával rendelkeznek. Komolyan, semmi jó érzés nincs bennük, mi írjuk a jobbnál jobb edzésterveket, hozzuk a szabályokat, ők meg…csak a a gond van velük.

Nehéz nem észrevenni. A két sportoló egyforma magas, mégis a combcsont hossza és afelsőtest hossza oly mértékben eltérő, hogy az egyiknek szenvedés lesz a guggolás, míg a másik örömmel hajtja majd végre. ( Brett Contreras)

A guggolás első körben a szűrés dobozba kerül. A szűrés után döntjük el, hogy a mozgásminta a fájdalmas, korrigálandó, fejlesztendő dobozba kerül.

Fájdalmas – kívülről aligha tudjuk megmondani, hogy mi okozza a fájdalmat, és ugyan halálra is kinesio tapelhetjuk a szerencsétlent, mégis a szakemberhez fordulást javaslom. A fájdalom egészségügyi probléma, és egyészségügyi problémát nem viszont kapacitás fejlesztés területre.

Korrigálandó – az alapvető minőséget nem éri el a minta. Korrekció következik, amely során megállapítást nyer, hogy alapvetően mobilitás vagy stabilitás – esetleg mindkettő – probléma áll fent, A megfelelő stratégia alkalmazása gyors választ ad a kérdésre, és máris mehetünk tovább.

Fejlesztendő 1 – elsősorban megfelelő mennyiségű és minőségi ismétlésre lesz szükség, hiszen az atléta vagy egyáltalán nem guggolt, vagy nem ebben a formában. Bárhogy is, gyakorlás következik, ahol a terhelés helyett a minőség és volumen lesz a cél.

Fejlesztendő 2 – Ha elegendő ismétlésszám áll rendelkezésre – bevésés – úgy jöhet a minta megerősítése.

Fejlesztendő 3 – És itt csaphatunk bele a sport-specifikus képzésbe.

Ez egy igazán logikus algoritmusnak tűnik, de hidd el, ez még itthon is kevesen alkalmazzák. Miért ne lehetnél Te is az elsők között?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook