Edzés instabil felületen – előnyök és hátrányok

Edzés instabil felületen – előnyök és hátrányok
Írtam már erről sokat az elmúlt 10 évben, talán csak magam ismétlem. De tény, hogy ez a trend időről-időre megjelenik, és sokan még mindig képtelenek a helyén kezelni. Vélhetően azért, mert a fitnesz ipar sem tudja mihez kezdjen vele. Az egyik legnagyobb gond, hogy a fitnesz ipar nem alapelveket keres, hanem profitot termelő eszközöket, és erre próbálnak ráhúzni marketing szempontból mozgástrendeket. A helyes azonban az lenne, ha a rendszerben gondolkodók találnának olyan eszközöket, melyekkel az rendszerük alapelveit lehet megjeleníteni. Remélem a különbség érthető a két történet között.
Az instabil felületen történő edzéssel sok bajom van, az egyik annyi, hogy a sportolók többsége még stabil felületen sem képes állni. Miért is tudna? Ahhoz, hogy a test stabil legyen, optimális testtartás és légzés kellene, itt a sportolók 80 százaléka – szerintem – el is bukik. Ezt a két probémát az instabil edzéseszköz nem hozza rendbe, de rontani bőven tud rajta. Idézhetném azokat a tanulmányokat, mely szerint ez a módszer – Instabil Felületi Edzés (IFÉ) – ront a motoros programon. Az is talány, hány olyan sport van – transzfer hatás – ahol maga a mozgás instabil felületen történik, de olyan több, ahol a sportoló instabil egy stabil felületen. 
A másik bajom az érzés összekeverése a hatással. Igen, érzésre minden tevékenység nehezebb instabil felületen, de ismét meg kell kérdeznem, ettől a sportoló erősebb, gyorsabb vagy állóképesebb lett-e? Nem. Megzavarja-e az IFÉ a motoros programot? Igen.
De a célom nem az IFÉ kutyázása itt, mert valami előnye csak kell, hogy legyen. És van is, magam is  használok gimnasztikai labdás gyakorlatokat, de sosem alsótestes edzésre, mert csak jelezném, hogy az ilyen felületen guggolás szupinációba és varus helyzetbe kényszeríti a lábakat, lábfejeket. Persze, BOSU párnán, fordítva ez más, de erre is lesz megjegyzésem…
De mikor van előnye az IFÉ-nek?
1. Felsőtest edzése. Itt valóban van transzfer az erőre, vagyis gimnasztikai labdán végzett fekvőtámaszban karhajlítás, vagy akár keverd a kondért gyakorlat.
2. Gyógytornászok. Nos, ők egy “picivel’ hamarabb kezdték el használni ezt az eszközt és tudják is mire használják. És jól is használják, talán tőlük kellene megtanulni a helyes és értelmes használatot.
És ha már ez az irány:
– Testtartás, légzés rendben?
– Bilaterális erő rendben?
– Unilaterális erő rendben?
– Stabil felületen instabilitást kiváltó gyakorlatok rendben?
– És akkor most, TALÁN, jöhet minden más, akár instabil felületen?
Akkor most az IFE ellen lennék? Nem. Csak éppen az IFE előtt fel kell építeni a statikus vagy dinamikus stabilitást. Ami most mostohagyerek…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook