Amikor kliensekkel dolgozom, az ismertetett tudományos kutatások és a korábbi tapasztalataik miatt sokan döntenek úgy, hogy egy alacsony szénhidrátos és időben korlátozott étkezésre váltanak át. A kezdeti sikerek után pár esetben beszámolnak arról, hogy esetenkét falá Még nem álltál át – míg a szervezeted elsősőrban a szénhidrátot tartja elsődleges energiaforrásnak, addig nem alakul ki az úgynevezett metabolikus rugalmasság, amely során képes más forrásból is fedezni az energia igényeket. Itt lesz szerepe a zsírsavaknak, ketonnak és a laktátnak is. Cirkadián ritmus – A megtört cirkadián ritmus azt is jelenti, hogy a hormonpárok nem képesek egymás ellenében dolgozni, nem optimális időben kapcsolnak be és le. Ehhez csak pár egyszerű lépést kell megtenned, és az első mindig a napra jellemző természetes fénykörnyezet biztosítása. Alvás – A töredezett, rövid, nem elég mély alvás már egy éjszaka után az inzulinrezisztencia irányába tolja a szervezetet, és ilyenkor a szervezet cukrot kíván. Egy másik kutatás szerint a rosszul alvók már 1-2 nap után napi 400 kcal extra kalóriát visznek be. Ez az állítás megerősíti az elsőt. Légzés – A mély, lassú hasi légzés és megfelelő mennyiségű CO2 segít abban, hogy a glukóz kevesebb inzuin hatására lépjen át az izomsejtek membránján, ergo hatékonyabb a működés. Számos kutatás erősíti meg, hogy a helyes légzés hatására csökken a vérglukóz szintje. Túl keveset eszel – Sokan nem veszik figyelembe, hogy egy alacsony szénhidrátos étkezés esetén gyorsul az anyagcsere. És nem is kicsit, akár napi 300-400 kcal mínuszba kerülhetsz csak attól, hogy megváltoztatod a makrotápanyag arányt. Ugyanez ellenkezőleg is igaz, a magas inzulin mindig lassuló anyagcserét okoz! Mikrotápanyag hiány – Megtörténhet, hogy az éhséget egyes mikrotápanyakok hiánya produkálja. A megoldás nyilván a jó minőségű, tápanyagban sűrű étkezés folytatása. Stressz – És ebből mindig van elég. Egyre több kutatás talál kapcsolatot a magas krónikus stressz, gyulladások és inzulinrezisztencia között. Rossz makrótápanyag arány – No igen, erre is érdemes gondolni. Én még ketogén diéta során is a magasabb fehérjebevitel oldalán állok. Miért? Mert aktív emberként tudom, hogy a glukoneogenézis során a szervezet képes cukrot előállítani fehérjéből, és a cukrot nem enni kell, hanem gyártani. Kiegészítők, amelyek segítenek, mert kedvező hatással vannak a vérglukózra: Kutatási linkek: A teljes tartalom megtekintéséhez kérjük, jelentkezz be!