40 felett – miért kellene Krav-Magát tanulnom?

40 felett – miért kellene Krav-Magát tanulnom?

Több levelet kaptam, hogy Krav-Maga (KM) témakörben is írjak egy 40 feletti cikket, és bevallom, nem esik nehezemre, hogy az egyik nagy szerelmemről írjak. Sokan még ma sem tudják, mi az a krav maga, így egy rövid bemutatkozás.

A krav maga egy amúgy magyar háttérrel is rendelkező önvédelmi stílus, amelyet a Budapesten született Lichtenfeld Imre fejlesztett ki, több sportból összegyúrva, lásd ökölvívás, japán jiu-jitsu, birkózás, judo. Alapvetően Imi egy reneszánsz ember volt, aki szinte minden sportban kiemelkedően teljesített, de a történelembe a krav maga megalapításával kerül be a neve. Az újonnan megalakuló Izrael állam hivatalos katonai közelharc rendszere lett a krav maga, ami pont ezt is jelenti, közelharc.  Ma már számos krav maga szervezet létezik, és felhasználási területek szerint két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni, az egyik a civil, a másik az fegyveres testületeknek eredetileg kifejlesztett verzió.

Azon szerencsések között lehettem, aki a hazai krav maga első lépéseinél ott lehettem, így elmondhatom, hogy közel 17 éves múltam van ebben a stílusban. Amikor 2002-ben az első szemináriumok zajlottak, jobbára rendőrök, kommandósok, kidobók voltak az első tanulók, de az elmúlt pár évben már sokan jönnek nők és gyerekek is, és végre megjelent a 40 feletti korosztály.

De mit tud nekik, neked nyújtani a krav maga?

Rendszer – én magam nagyon szeretem, ha mindennek van oka, minden mögött logikus és ésszerű magyarázat van. A Krav Maga egyik nagy vívmánya volt, hogy egy mérnököt kért fel Imi arra, hogy a módszert rendszerré ötvözze, és ez a mérnök Eyal Yanilov, akit mesteremként és barátomként tisztelhetek. Minden egyes megoldás mögött az emberi test és elme mélyreható ismerete lelhető fel, ami bevallom engem 17 éve tart lázban.

Tesztelve – minden egyes technika amit tanulsz, kiállta az idők próbáját, háborúban és egyéb szélsőséges helyzetekben. Nem ritka, hogy egy technika helyett új kerül be, és ennek  mindig oka van, mert gyakran van egy új, jobb, egyszerrűbb és hatékonyabb megoldás.

Fokozatosság – technikailag és fizikálisan is a fokozatosság elve jellemző a rendszerre. Nem fogsz azonnal küzdeni, és nem leszel azonnal legyőzhetetlen kommandós sem. Sőt, az első időszak pont a konfliktusok elkerülését, a szélsőségesen erőszakos helyzetet túlélését tanítja meg neked. Mert sem fontosabb, mint épségben hazaérni.

Hitelesség – az elmúlt 17 évben volt szerencsém oktatni segítőként olyan egységeket is, mint a Navy Seals vagy éppen a 34-es Bercsényi KMZ. Mindenhol a legnagyobb tisztelettel váltunk el egymástól, és életre szóló barátságok kötödtek. Aki olvassa, tudja kiről van szó.

Edzők – a hazai edzők több éves tanulói tevékenység után egy 21 napos instruktori képzésen tanulják meg az oktatás alapjait, majd a végén vizsgát tesznek. Ez a fajta hitelesség, munka rendhagyó a küzdősportok világában.

Fitnesz – a program során a tanulók fokozatosan nehezedő fizikai kihívásoknak felelnek meg, és sokan itt erősödnek meg, fogynak sokat testzsírból, és érik el a máshogy szinte elérhetetlennek tűnő fitnesz céljaikat is.

Önvédelem – És amire Te is kíváncsi lehetsz. Azt gondolom a KM piacvezető abban, amit magáról állít, vagyis reális önvédelmet tanít, ami kortól és nemtől függetlenül hatékony lehet egy erőszakos konfrontáció esetén.

És egy kis reklám, itt: KMG Magyarország honlapja.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook