Valamiért az terjedt el, hogy az állatok húsa megterheli a szervezetet, nehezen emészthetők, savasak és tele vannak toxinnal. Ez utóbbi két megjegyzés nem tudom mit jelent, de tény, sokan leírják.
Ezzel szemben a növények grál lovagok, életük egyetlen célja, hogy mi és az állatok egészséges életet éljenek, és ezért képesek magukat is feláldozni.
Nos, nem dolgom és célom sem, hogy a növények fogyasztásáról lebeszéljelek – nekem ebben nincs semmi buli.
Szerintem érdekes, hogy az emberiség sok 10.000 év alatt egy csomó eljárást fejlesztett ki azért, hogy a növényeket valahogy mégis táplálóvá és kevésbé toxikussá tegye. A főzés, forrázás, csíráztatás, áztatás, hámozás és fermentálás mind olyan eljárás, amelyet mi emberek azét találtunk ki, hogy a természetes növényi töxinokat közömbösítsük.
Az állatok ezzel szemben “házon belül” megoldják ezt, és olyan emésztőrendszerrel, enzimekkel és mikrobommal rendelkeznek, hogy meg tudjanak küzdeni a feladattal.
Vagyis az az állítás, hogy lám a gorilla is csak növényt eszik, mégis mennyivel erősebb, mint mi, több okból is hibás:
– Jelemzően a gyomor térfogata hasonló minden főemlős esetén.
– A gyomor pH értéke az ember esetén szélsőségesen savas, közelebb a hiénához. Okkal – és, hogy értsd, az ember gyomra 63-szor savasabb, mint a főemlősöké.
– A vékonybél az embernék hosszú, a vastagbél kifejezetten rövid a gorillához képest. Mit jelent ez? Azt biztosan, hogy nem vagyunk képesek olyan mennyiségű növényi rostot fermentálni a vastagbélben, mint a gorilla. A töredékét sem.
– A vakbél az embernél hüvekujjnyi, a gorilla esetén közel focilabda nagyságú.
– A gorilla képes cellulózt fermentélni mi nem.
A képen látható, hogy milyen eltérések vannak a főemlősök és az ember emésztőrendszere között – itt pusztén a méreteket hasonlítja össze a grafika.
Mit láthatsz? Azt, hogy az ember emésztőrendszere TÖREDÉKE a főemlősökének, ha a fermentációs képességet hasonlítjuk össze.
Miért?
Erre adott választ a drága szövet hipotézis, mely szerint a nagyobb agyért fizettünk így, mert egyszerre két ilyen energetikailag drága szervet nem tudnánk működtetni. Ez a hipotézis kapcsolatot keresett az emésztőszervünk mérete és struktúrája és az agyunk mérete és energiaszükséglete között.
És végül sokan összekeverik a táplálékot, amit megeszik az állat azzal a makrotápanyaggal, amivé az emésztőrendszer valójában alakítja azt.
És végül egy idézet Paul Jaminet könyvéből, ahonnan kiderül, hogy bár a gorilla növényevő, de a szervezete mégis zsíron üzemel.
“A gorillák naponta akár 22 kg-nyi zöldséget is meg tudnak erjeszteni a hatalmas beleikben, így a kalóriák 58%-át rövid láncú zsírokból nyerik.
A többi emlőshöz hasonlóan a főemlősök is sokféleképpen táplálkoznak: a koboldmakik húsevők, a gorillák majdnem teljesen növényevők. Nem árt azonban még egyszer hangsúlyozni: amint a táplálék elhagyja az emésztőrendszert, minden főemlős étrendje nagyon hasonlóvá válik.
A gorillák mindig is az erdőben éltek, így az étrendjük középpontjában a levélzet – levelek, hajtások, szárak – és a gyümölcsök fogyasztása áll. Egy ilyen étrend megemésztéséhez baktériumokra van szükség. A baktériumok befogadására a gorilláknak nagyon hosszú és nagy vastagbelük van – sokkal nagyobb, mint az embereké.
A Journal of Nutrition egy 1997-ben megjelent cikke a gorillák étrendjét elemezte.[1] Az derült ki belőle, hogy a gorillák az energia 58%-át rövid láncú zsírokból szerzik, amit a baktériumok a növényi rostokból erjesztettek és a vastagbélbe bocsátanak. Emiatt a gorillák táplálkozásának makrotápanyag-összetétele nagyjából így néz ki:
– 16% szénhidrát
– 20% fehérje
– 62% telített és egyszeresen telítetlen zsírok
– 2% többszörösen telítetlen zsírok.
[1] Popovich DG et al. The western lowland gorilla diet has implications for the health of humans and other hominoids. J Nutr. 1997, 127(10):2000-5. http://pmid.us/9311957″
Olvass tovább, a peterlakatos.hu fiókoddal a cikk teljes tartalmához hozzáférsz, és ajándékba adnunk még négy ingyenes videó kurzust, valamint hat kézikönyvet.
A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében olyan technológiákat használunk, mint a sütik, amelyek tárolják az eszközinformációkat és/vagy hozzáférnek azokhoz. Ezen technológiákhoz való hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy ezen az oldalon olyan adatokat dolgozzunk fel, mint a böngészési viselkedés vagy az egyedi azonosítók. A hozzájárulás elmaradása vagy visszavonása hátrányosan befolyásolhat bizonyos funkciókat.
Funkcionális
Mindig aktív
A funkcionális tárolás vagy hozzáférés szükséges az előfizető vagy felhasználó által kifejezetten kért konkrét szolgáltatás igénybevételének lehetővé tételéhez, vagy kizárólag a kommunikáció elektronikus hírközlő hálózaton keresztül történő továbbításához.
Preferenciák
A technikai tárolás vagy hozzáférés az előfizető vagy felhasználó által nem kért preferenciák tárolásának jogos céljára szükséges.
Statisztika
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.A technikai tárolás vagy hozzáférés, amelyet kizárólag anonim statisztikai célokra használnak. Idézés, az Ön internetszolgáltatójának önkéntes hozzájárulása vagy harmadik féltől származó további nyilvántartások nélkül a kizárólag ebből a célból tárolt vagy lekérdezett információk általában nem használhatók fel az Ön azonosítására.
Marketing
A technikai tárolásra vagy hozzáférésre a reklámok küldéséhez szükséges felhasználói profilok létrehozásához van szükség, vagy a felhasználó nyomon követéséhez egy weboldalon vagy több weboldalon keresztül, hasonló marketingcélokból.