RESET

RESET

A helyzet az, hogy éveken át rosszul tudtuk, rosszul csináltuk. Most vonatkoztassunk el attól, hogy olyan embereket követtünk, akik maguk sem feltétlenül értették, mi és miért történik, mi a fontossági sorrend, vagyis hol a fókusz. Mert a fókusz eddig egyértelműen a diétán volt és a minél intenzívebb edzésen. Nézz körül – működik? Nem. Nos, akkor itt az ideje, hogy újratervezzük ezt az egészet.

Öt éve egy fitnesz konferencián azt mondtam, hogy a jövő fitnesz trendje az alvás, légzés, minőségi mozgás lesz. Nos, ott és akkor senki nem szólt egy szót sem, de a szünetben és privátban kaptam meg a kritikát és kérdéseket. Hogyan állíthatom, hogy az alvás és légzés fontosabb, mint az edzés vagy diéta? Hát nem nehéz kettlebelleket kell emelni, lendíteni? Hát nem paleo vagy ketogén módon kell étkezni? Nos, a válasz most is az, mint máskor – attól függ.

Az elmúlt 5-10 évben sikerült az edzés fogalmát kissé újra fogalmazni. Korábban az edzés alapvetően ez volt – futás, gépen edzés, úszás vagy aerobik, esetleg spinning. Valljuk be, ehhez nem kellett az alapvető emberi mozgások mesterének lenni, mert egyik sem követel meg annyit az emberi testtől, amely kiprovokálná azt, hogy teljes mozgásterjedelemben dolgozz. De a modern funkcionális edzés megjelenésével szükség lett megnyomni a reset gombot, mert az elmúlt 40-50 év helytelen fitnesz központú edzésmódszerei kitermeltek egy csomó olyan embert, aki függetlenül attól, hogy mennyire tűnik fittnek, sajnos a legalapvetőbb mozgásmintákkal sem rendelkezik. És ezekre az emberekre első körben nem lehet hatákonyan stresszt helyezni az adaptáció reményében, mert előbb még feladatunk van.

A kötelező olvasmányok nem a többség kedvencei, de az ember így ismerkedik meg olyan szavakkal, szófordulatokkal, melyek később majd aktív vagy passzív szókincsét gyarapítják. Az alapvető emberi mozgásminták felépítése hasonló célt szolgál. Ha van olyan, hogy szókincs, úgy van olyan is, hogy mozgáskincs, ez pedig a aktív és passzív mozgáskincs összessége. Ma a többség mozgás szintjén analfabéta, így a cél nem lehet az, hogy olyan szavakat mondjon ki, melyek jelentését sem ismeri. És ezen az sem segít, ha gyorsan és sokszor mondja ki, mert nem az intenzitás lesz a megoldás.

Mi akkor a segítség?

Nos, elsődlegesen érteni kell, mit értünk alapvető emberi mozgásokon. Érteni szükséges, hogyan vagyok képes egy ember mozgásának minőségét megítélni, meghúzni a vonalat, amely alatt a cél a minőség fejlesztése, és amely felett a cél kapacitás növelése. És ha ezt egy edző nem érti, sajnos mindig a kapacitás növelésében, az intenzitásban és volumenben látja majd a megoldást. Sajnos.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook