HIERARCHIA

HIERARCHIA
Alapvetően nem nehéz megérteni azt a szisztémát, amely alapján a velem dolgozó edzőkkel a szakmai munkát tervezzük. Egyszerűen egyik dobozból a másikba pakolgatjuk a gyakorlatokat, melyek más és más tevékenységet reprezentálnak attól függően, hogy hol van jelentőségük.
 
1. Mozgás
2. Gyakorlás
3. Edzés
4. Végmunka avagy workout
 
Edzőként nagyon is fontos, hogy értsük, mikor melyik dobozban dolgozunk a sportolóval. Ahhoz, hogy valaki a végmunkáig eljusson, megfelelő időt és minőségi munkát kell elvégeznie a mozgás-gyakorlás-edzés dobozokban.
1. Ne felejtsd el, mielőtt egy gyakorlat nevet kapna, előbb emberi mozgásként jelenik meg a könyvtárban. Lásd guggolás.
2. Ha a tanuló képtelen a minőségi alapvető mozgás bemutatására – szűrés – , egy újabb doboz nyílik, mely neve korrekció.
3. A gyakorlás során már azzal a magabiztossággal rendelkezünk, hogy az adott gyakorlat alapvető emberi mozgásmintaként már rendelkezésre áll. A gyakorlás célja a bevését tehát, ami jó minőségű ismétlések százait, ezreit jelenti. Segítségünkre lehet némi terhelés, és játék a sebességgel, de a cél nem lehet a terhelés öncélú növelése. A guggolás példánál maradva a lassú, excentrikus goblet guggolás, kis súllyal lehet egy remek példa.
4. Ahol a legtöbb edző azonnal kezdi. Sajnos. Ne feledd, a cél, hogy a megszerzett készséget most erővel és más biomotoros kapacitásokkal ruházzuk fel.
5. A végmunka. Hadd lássuk, mennyit bír a sportoló, hadd lépje át a korábbi határokat, újabbakat keresve. Itt csak keveset és ritkán dolgozunk, szemben azzal, amit ma a legtöbb edző csinál.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook