Goblet guggolás – guggolj kehellyel!

Goblet guggolás – guggolj kehellyel!

A goblet guggolás ma már majdnem annyire ismerős gyakorlat, mint bármely más guggolási verzió, és kevesen mondhatják el, hogy Dan John-tól tanulták, sőt – sokat beszélgettek erről Dannel. Nos, én ezen szerencsés emberek körébe tartozom.

Goblet guggolás – a miért? – nos, egyszerűen ráveszi a sportolót arra, hogy a lehető legfüggőlegesebb testtartással végezd a gyakorlatot. Kevés olyan gyakorlat van, amiben rengeteg önjavító elem van, a goblet ilyen.

Goblet guggolás – a teszt – számos alkalommal a sportoló azért nem képes szabályos és kellően mély guggolást végezni, mert helytelen program fut. A guggolás kötelező, hogy mobilak legyünk, de a mobilitás lehívásához szükség a köponti stabilitásra. Ha a központ nem stabil, úgy a végtagok sem képesek megfelelő mobilitásra. Szándékosan ne, akarom ezt most tudományosan kifejteni, mert azt szeretném, hogy felhasználói szinten is átmenjen az üzenet. A súly mell előtt tartása ezt a problémát azonnal megoldja, mert létrehozza a köponti stabilitást. És nem ritka az, hogy hirtelen működik a goblet.

Goblet guggolás – a teszt 2 – és ha mégsem? Nos, akkor tíz esetből kilencben a boka mobilitása a gond. Ebben az esetben egy emelés sarok alá, és máris kezdődhet a minőségi munka. Figyelem, nem azt mondtam, hogy az emelés örökké ott lesz, hanem azt, hogy most ott lesz!

Goblet guggolás – a belépő szint – több fajta fogás fajtával dolgozhatunk, de a legegyszerűbb, a kettlebell talpa lefelé néz, a tanuló a szarvánál fogja meg a bellt, ma előtt. A két könyök a guggolás alsó pontján hozzáér a térd belső részhez – tudom mi a neve, nyugi, de nem az edzőknek írom – mert ezzel is elkerüljük, hogy a térd és a lábfej beessen.

Goblet guggolás – középhaladó szint – semmi más dolgod nem lesz, mint játszani a sebességgel, mélységgel és aztán a súly nagyságával. Ha az 5-8 ismétlésből álló szett kevés, nem a több imétlést célozd meg, hanem a nagyobb súlyt.

Goblet guggolás – haladó szint – emeld a súlyt. Emeld a súlyt. Emeld a súlyt. Egy erős férfi esetén 2-3 éven belül eljutunk a 60 kilós goblethez, ami jelentheti az 5×5 ismétlést. Hacsak nincs speciális célja a sportolónak, ezzel a guggolás típussal tehát évekig el is vagyunk, és ha specializálódni szeretnék, jöhet a többi variáció, úgy eszközzel, mint rögzítés típussal.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook