Táplálkozás – FAQ

Táplálkozás – FAQ

Rengetegen bombáznak táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel, és a diéta tervet kérnek, az egészséges és káros élelmiszerek listáját tudakolják, a biztos zsírfogyáshoz vezető megoldást keresik vagy azt kérdezik, melyik a legjobb étkezési rendszer. Nos, nem vagyok dietetikus, és nem is akarok annak tűnni. Ennek megfelelően minden állítással lehet vitázni, és szívesen korrigálok bármikor…


Természetesen van olyan étkezési rendszer, amit inkább preferálok – ilyen a Tökéletes egészség diéta ( TED).

Mi a célod? – Mielőtt megkérdeznéd, hogy miért jó ez vagy az az értkezési rendszer, tedd fel a kérdést magadban. Miért jó NEKEM ez az étezési rendszer? Be tudom tartani. Akár élethosszon át is? Egészségesebb is leszek tőle, vagy csak vékony? Izmos vagy “skinny-fat”? Csak az érettségi öltönybe akarok belefogyni?

Fitnesz vagy egészség? – A kérdés az, hogy fitnesz céljaid vannak, vagy a céljaid inkább az egészség javítását célozzák meg. Elérni a fitnesz újságok lapjain pózóló modellek testzsírszázalékát ugyan lehetséges, de itt az idő, hogy megtudd – közel sem biztos, hogy ez egészséges. Voltam edzőtársa olyan sportolónak, akinek az elsődleges célja az volt, hogy iszonyatosan jól nézzen ki egyetlen eseményre. Sikerült is neki, nagyjából 5-6 százalékos testzsírt ért el, miközben az emésztése szétesett, állandóan fázott, tiszta idegbeteg volt, és tortával álmodott – miközben soha nem érezte magát olyan gyengének és elesettnek, mint akkor. Ez egy fitnesz cél volt, és a felsorolásból kiderül, nem az életminőségről szólt. A cél tehát nem az, hogy a fitnesz modell testzsírszázalékát érd el, hanem azt, amit a saját tested, idegrendszered még nem ítél meg veszélyként. És ez nagy különbség. Mivel Te – én – elsődlegesen az egészségemért és az élvezetért sportolsz, így légy óvatos a fitnesz célokkal. Ha megnézed a hazai SFG oktatókat, igencsak eltérő testalkatokat találsz majd. Mindannyian erősek, de míg Pető Ferinek a 9 százalékos testzsír átlagos odafigyelést igényel csak, nekem iszonyatos diétába kellene fognom. Ez van…

Mi tehát a legfontosabb? – Minden egyes sikeres “diétás” módszer egy alapelv köré épül fel, valamilyen módon manipulálja az összes kalória bevitelét. Egy ideig felejtsük el, amit Gary Taubes mond – szerinte ez nem igaz, és persze mond olyanokat is, hogy nem kell edzeni, mert az csak éhessé teszi az embert – a kórházi körülmények között végzett kutatások mind azt bizonyítják, hogy elsődlegesen a bevitt kalória változtatásával manipulálni lehet a testsúlyt. A helyzet az, hogy kórházi körülmények között talán 4-5 olyan kutatás volt, ami mérvadó, míg szabad kutatás rengeteg van, ahol a páciens étkezési naplót vezetett, és ez alapján figyelték, hogy vajon javul-e a testkompozíció. Ez azért érdekes, mert az egyik kutatás során a páciensek 2 hétig írták amit esznek, majd két hétre be kellett költözniük egy kórházba, ahol 100%-ban azt kapták, amit beírtak a naplójkba. Nos, míg az első 2 hétben a súlyuk stagnál, úgy a második – ellenőrzött körülmények – terminusban mindenki fogyott. Tanulság? Nem fog tetszeni – az emberek hazudnak, és szeretnek jobb színben feltűnni mások előtt. Ez azért fontos, mert meg kell érteni, a diétázók többségének nincs lassabb emésztése, mint másnak, egyszerűen csak többet eszik, mint kellene. És nem vallja be, magának sem…

Akkor azt állítod, mindegy mit eszek, ha fogyni akarok szimplán kevesebb kalória kell? – Elméletileg igen. De itt jön elő az az egészség faktor. Ugyan minden szabályozott, zárt kutatás esetén az bizonyosodott be, hogy mindegy, hogy szénhidrát, zsír vagy fehérje alapú volt a diéta, a bevitel változtatásával csökkenteni lehet a testzsír arányt, az is kiderült, hogy a szénhidrát alapon működő diéták esetén átlag 65 perc múlva leszel éhes, míg a zsír alapon működőknél ez 135 perc volt. Ami nagyon nem mindegy. Mert ugye nem mindegy, hogy a célomat nyomorultul érem el, vagy sem. És itt jön képbe a Tökéletes egészség diéta, ami pont erről ír.

És hányszor egyek? – Egyszerűen nem találtam olyan kutatást, ami azt bizonyítaná, hogy ha többször eszel, gyorsabb lesz az anyagcseréd. Nincs jelentősége hányszor eszel, és javaslom a heti 1 részleges böjtöt, és ezen belül már egyéni preferencia, hogy hányszor eszel. Nincs jelentősége annak, hogy 18 óra után eszel-e szénhidrátot, ahogy annak sem, hányszor eszel, és annak sem, hogy a reggelid-e a nagyobb vagy a vacsorád. Megjegyzés: a részleges böjt lehet egy étkezés kihagyása, vagy akár például vacsorától – vacsoráig 24 óra. A heti 2 böjt John Berardi kutatása alapján már nem okozott további pozitív hatást a zsírvesztésre, vérképre vagy teljesítményre. Megjegyzés 2: Nyilván egy nagy testsúlyú sportoló esetén, ahol mondjuk 4500 Kkcal lenne a beviteli cél nem lehet megoldani ezt 1-2 étkezéssel, mert az ember fejreáll – nos ilyenkor van értelme a többszöri étkezésnek…

És a vitaminok, tápkiegek? – Nos, talán nem fog meglepni amit mondok, ez egy milliárdos üzlet. Személy szerint nagyon kevés vitamint szedek, mert próbálok a legjobban táplálkozni. Télen a d3 pótlás kifejezetten erős, és rengeteg kókuszolajat eszem…Néha fehérje kiegészítőt, de ezt is inkább az íze miatt…:) Amit itt találsz, annál általában aligha kell több. A lényeg – eléggé óvatos vagyok táplálékkiegészítő ügyben, mert ahogy jeleztem, nem vagyok dietetikus. Másrészt az engem nem győz meg, hogy egy adott tápkieg mit okozott egereken, patkányokon. Bocs, de ez kevés.

És a Paleo diéta? – Ha Neked ez működik, hajrá. Eredménnyel, kedvenc színnel, kedvenc étellel sosem vitázom. Ez a diéta van talán legközelebb ahhoz, amit én használhatónak és egészségesnek tartok. Ezért is reklámozzuk Szendi Gábort, és nem Schobert Norbit, ugye…Ha a paleo fórumon nem jelenne meg néhány 1980-ban is lejárt fitnesz tanács, azért jobban örülnék. Amikor a múltkor jeleztem egy ilyen lapon, hogy helyi zsírvesztés nincs – illetve van, de oly mértékben elhanyagolható, hogy gyakorlatilag nincs – illetve ki kellene már lépni ebből a “csináljunk kerek popsit hátsó híddal” irányból, a válasz azt volt, hogy nincsenek már mammutok sem, így hitelesen a paleo embert testmozgását sem lehet leképezni. Egyrészt vannak még vadászó-gyűjtögető törzsek, másrészt kétlem, hogy az ősember felüléseket végzett…

Akkor most számolgatnom kellene a kalóriákat? – Elméletileg igen, ha valóban fontos az eredmény. Megint csak a testépítőket hoznám fel példának. Ha valaki izomtömeget akar felépíteni, vagy zsírt leadni, nem kerülheti meg azt az 60-70 év tapasztalatot, ami a testépítés mögött van. Egy ponton túl persze már érzésre is megy a dolog, hiszen Te nem versenyre készülsz, ergo nem is kell annyira kihegyezni a formád egy estére. De egy egészséges, esztétikus szintet érdemes megcélozni, remek kihívás.

Sportoló, kommandós, fighter vagyok, velem mi a helyzet? – Nos, a Teknél merült fel ez a kérdés, mert aki ráállt a paleo kajálásra, elkezdte leadni a súlyát, elég nagy iramban. Ez amúgy nem lenne gond, ha nem lennének olyan speciális kívánalmak egy speciális munkát ellátó embernél, hogy felszerelést kell cipelnie, a társát esetleg kimenteni vagy lefogni valakit – és ilyenkor egy kis plusz tömeg jól jön. Nos, mivel itt a zsír/fehérje bevitel optimális volt, a szénhidrár alá volt lőve rendesen, ehhez nyúltunk hozzá, sikerrel. Hogy ez így már nem paleo? Hát nem. Ugyanez igaz a BJJ-es barátaimra is. Heti 5-6 edzésnél, minden edzés végén 10-20 perc küzdelemmel nem élhet az ember mogyorón. Enni kell, és itt megint a cél határozza meg az eszközt. A TED könyv ugyan erre nem tér ki, de remek megoldást ajánl – krumpli, édesburgonya esetleg rizs. Ez utóbbival azért én óvatosabb vagyok, mert mi ott a Kárpát-medencében inkább alkalmazodtunk a krumplihoz, mint a rizshez, és tapasztalatból mondom, a rizs máshogy hat a vércukor szintedre, mint a krumpli.

Akkor az úgynevezett low-carb étkezési rendszereknek nincs előnye a többivel szemben? – Ez így túlzás. Van előnye, például a viscerális zsír jelentősebb mértékben fogy a low-carb diéták esetén, ami azért nem rossz hír. A kérdés az, hogy a a teljes kalóriabevitel esetén amit kiveszel – szénhidrát monjuk – mivel pótlod. És alapvetően az egészséges zsírok irányában indulnék el. Kevésbé vagy éhes, ha egy ételnek magasabb a zsírtaltalma.

Én délután 6 óra után nem eszem szénhidrátot, mert abból zsír lesz. – Sokan vallják ezt, csak éppen egy kutatás sem tudta megerősíteni. Ezzel azt mondanánk ki, hogy valamiért a szénhidrát este gonosszá válik, és direkt kövérré tesz. Ha egész nap rosszul ettél, egy vacsora nem teszi rendben a napod, tehát akárhogy is nézzük, ez is csak az kalóriarestrikció egy trükkösebb módja…Ezért is érdesek azok a kutatások, ahol az alanyok a teljes napra tervezett szénhidrát mennyiséget este ették meg, szemben azzal a csoporttal, amelyikaz elsővel megegyező étkezést folytatott, de a szénhidrátot napközben ette meg. Az előbb csoport sokkal többet fogyott zsírból. ( Mindkét csoportban kalória megvonás alapon történt a fogyás…)

Reggelizz úgy mint egy király… - Nos, vegyük alapul, hogy egyrészt a teljes kalóriabevitel, amit meghatározza, hogy a súlyod merre indul el. Aztán az összetevők aránya teszi a napodat kényelmesebbé, vagy éppen borzalmassá, mert egész nap éhes vagy, lásd szénhidrát-alapú étkezés. Tény, hogy a kutatások többsége valójában éppen a napközbeni könnyű evést és az esti nagy evést találta célravezetőnek – testkompozíció és kényelmi szempontból is. Ki az, aki egy nagy reggeli után délig ételkómásan akarja a napot tölteni, hogy ebéd után újra nulla energiaszintje legyen. Nem lenne jobb vacsora után álmosnak lenni?

Akkor tehát csak a kalória számít, az nem, hogy miből viszem be? – Ha nem számít a végeredmény, gyakorlatilag igaz az állítás. Ha fontos a végeredmény, és fontos az is, hogy ne őrülj meg napközben, akkor zsírra és fehérjére is szükséged lesz. Az előbbi eltelít, az utóbbi szintén, plusz segít a száraz izomtömeg megtartásában.

Rossz a zsír? A szénhidrát? A fehérje? – Nos, amikor étkezésről beszélünk, akkor meg kell emlékeznünk az úgynevezett makroelemekről. Pár évtizedenként fordul a kocka, és más és más makroelem kerül a célpontba, és kvázi boszorkányüldözés áldozatává válik a szerencsétlen. Volt már ilyen helyzetben a zsír, jelenleg éppen a szénhidrát áll vesztésre. Valamiért én mégis a kiegyensúlyozott étkezést javsalom, ahol nincs gonosz makro, egyszerűen helyes arányok vannak egy max és minimális kalóriabevitel mellett, és lehetőleg a legtöbb makróelemnek egészséges forrásból kell jönnie megengedve azt, hogy az ember néha csaljon.

Összefoglalva – több kalóriát viszel be, mint kellene, hízni fogsz. Kevesebbet – fogyni. A te dolgod az, hogy megtaláld a leginkább egészséges, élvezhető, és működő étkezési módszert, ami NEKED megfelel. Megtaláld azokat az ételeket, amelyek Nálad működnek, és elhagyd azokat, amelyek nem. Megértsd mi a célod. Nálad jobban a saját tested senki sem ismerheti, és magadnak kell kitalálnod, hogy mire van szükséged – ehhez persze érdemes segítséget keresni…

42 Comments

 1. Nagyon jó cikk, gratulálok. Talán még annyival egészíteném ki, hogy nemfogyás esetén érdemes utánanézni, hogy nincs-e az embernek valami intoleranciája (laktóz, tej, glutén) illetve nincs-e ételallergiája, mert hiába a legjobb diéta, ha olyanokkal akarják etetni az embert, amitől alapvetően rosszul van.

  • Zsolt, igen – és valahol az utolsó bekezdés pont erről szól…:)

 2. “fehérje kiegészítőt, de… inkább az íze miatt…”

  Mindig tudtam, hogy nem lehetek én az egyetlen! :)

  • Gábor,
   Például – kókuszchips, kókusztej, Syntha csoki – keverék. Gyakorlatilag bounty csoki…:)

 3. Én is szemeztem a paleo étrenddel, te túlságosan sok megkötést találtam benne, amiket hosszú távon betartani lehetetlen.

  Amire én szavaznék és szerintem ebben mindenki egyetért az egészséges táplálkozás kapcsán, az az, hogy a cukrot és finomított szénhidrátokat messzire el kell kerülni, ezzel már az átlag ember akkora lépést tesz az egészsége érdekében, hogy hamarosan jobban fogja magát érezni.

  Sajnos mindent lehet cáfolni, más szemszögből nézni, de azt, hogy a cukor és a finomított szénhidrátok károsak és az egészséges életmódnak egyáltalán nem részei, szerintem senki sem kérdőjelezi meg.

  • Sokan azért kezdik el a paleolit étrendet mert valamilyen betegségből szeretnének kigyógyúlni, és ez elegendő motivációt jelent átalábban. Ha egészséges vagy nem kell minden szó szerint be tartani és lehet néha bünözni is.
   De szerintem a paleo egy nagyon jó sablon az egészséges táplálkozáshoz, amit követni érdemes akkor is ha csak 90%-ban tudod.

 4. Azért a cukorral lehet vitázni…:)

  • Mi is ez a vita?

   • Zebi, milyen vita? Mert az eddig itt nem volt…

    • :) félreértetted. Én a cukorral való vitára gondoltam.

     • Zebi, de hol a vita?

 5. Kísérleti nyúlként, többféle táplálkozási rendszert kipróbáltam már magamon az évek során, nem egy-két napig, hanem huzamosabb ideig. A paleóval az a “baj”, hogy tökéletesen működött. Csökkent a testsúlyom, és ezzel párhuzamosan nőtt a sportteljesítményem. Amint eltértem a tökéletesen belőtt étrendtől, abban a pillanatban romlott valamelyik komponens. Azért “baj”, mert nem ehettem a kedvenc ételeimet: sem a zabpelyhet, sem a tejtermékeket. Most tudom, hogy jelenlegi rendszerem nem tökéletes, viszont hosszú távon tarthatóbb, és szerintem ez fontosabb.

  Egy átlagembernek én azt javasolnám, hogy nulladik lépésként hagyja el azokat a dolgokat, amikkel direkt károsítja magát (bagó, pia, stb…). Azután a táplálkozásából hagyja el azokat a komponenseket, amivel szintén direkt károsítja magát (fornetti kategória, transzzsírok, töméntelen finomított ch). A dolgok 90%-a ezen múlik. Ha csak ennyit tesz meg, akkor is óriási javulást fog tapasztalni. Minden további finomítás már csak hab a tortán.

 6. Krissz, az egész folyamat remekül le van írva a TED könyvben. :)

 7. Péter, Szent-Györgyi Albertünk C-vitaminját sem fogyasztod?

  Se Q10, se KalMag, semmi Multi, “csak” D3?

  • De igen – paprikában, gyümölcsben.

   • Természetesen úgý értettem, hogy tabletta formájában nem fogyasztod…

    Gyümölcsökbôl nagy dozisban elvileg nem tudja bevinni az ember.
    …persze lehet, hogy pont ez a gyártók szlogenje ;-)

    Korábbi bejegyzéseid alapján régebben fogyasztottál vitaminokat.
    Végül milyen cikk, könyv, tanulmány, stb által hagytad el ôket, és csak a D3 maradt télre?

    • MáT,

     A helyzet az, hogy ha nem fogyasztasz gabonát – ami alapvetően befolyásolja a vitaminok felszívódását – akkor még elég is lehet a gyümölcs, zöldség. Folyamatosan elvettem a vitaminokat, és semmi nem történt. Ezen azért már érdemes elgondolkodni. Melyik tanulmány? Folyamatosan olvasom a kutatási anyagokat, így egy folyamatosan alakult ki…

 8. Nem régiben olvastam egy brit úriemberről, aki kísérletképpen napi 5000 kalóriát fogyasztott alacsony szénhidrát, magas zsír falállásban 21 napig. Előzetes számításai alapján attől kb. 7 kg-t kellett volna híznia, viszont alig több, mint 1 kg-val lett csak nehezebb és csökkent a derékbősége.
  Ez nagyon jól hangzik, mert azt a következtetést vontam le belőle, hogy az az 1 kg többlet tisztán izomtömeg növekedés volt. Nem hiszem, hogy mindenkinek beválna ez a módszer, de lehet, hogy teszek vele egy próbát.

  Forrás:
  http://paleodietlifestyle.com/whats-happening-calories/

  • János,

   Sok sikert. Attól tartok ez nem ilyen egyszerű. De drukkolok.:)

   • Az biztos, hogy olyan időszakban fogom kipróbálni, amikor csak maximális erőre edzek, mondjuk GTG mellett. Tapasztalataim szerint erőállóképességi edzéshez mindenképp kell némi szénhidrát üzemanyag.

    • János, igen – kell. Persze intenzitás és intenzitás között is van külöbség. A burgonya és a rizs egy szintig elég, de van, aki ennél is durvábban nyomja az edzést, nos igen…

 9. Vitaminokhoz csak annyit, hogy rosszul fogalmaztam. Úgy értettem, hogy volt-e egy olyan bizonyos cikk, tanulmány, amelyik “végleg betette a kaput”? Amelyik hatására hagytad el végleg a vitaminokat.

  Én nem ebben az iparban dolgozok ;-) , csak azért érdeklődöm, mert jó pár éve a sok cikk, olvasmány hatására kezdtem szedegetni őket, és tényleg azóta alig voltam beteg vagy ha igen, akkor is klasszisokkal redukálódott a betegen töltött napok száma.
  Viszont az étkezésem is azóta folyamatosan tisztult, és egyre jobban elkezdett “zavarni”, foglalkoztatni, hogy valóban rendben van-e ez így, hogy napi 5-10 színes bogyót szed be az ember?! (nem épp a fáról lesznek leszedve, és benne lehet, hogy nem feltétlen emberbarát anyagokból gyúrják őket össze)

  Összegezve, nálam kb ez a cikk tette be a kaput… elhagyogatom őket, aztán meglátjuk, hogy mi lesz azon kívül, hogy több pénz marad halra, tojásra :)

  • Szerezz be nem összegyúrt táplálék kiegészítőket.
   Ha pl. C-vitamin kell, lehet kapni teljesen tiszta aszkorbinsav port. (Aszkorbinsav == C-vitamin)
   Ha magnézium, akkor abból is lehet kapni tiszta port. (magnézium-citrát por)
   Kérdés persze, hogy mi kell neked.

 10. Jaj, de kevesen fogalmaznak ilyen világosan a témáról! Köszönet érte!

 11. Nos, nem szeretném halálra dicsérni a szerzőt, de nincs mit tenni. Ez a poszt remekbe szabott.

  Én az utolsó étkezésnél még akár zsíros sajtot is eszek. Nem kényszerítem a gonosz szénhidrátot, hogy zsírrá változzon. Inkább zsírt viszek be.
  Ezzel azonban elérem, hogy amikor leülök még pl. tv-zni nem nyúlok automatikusan a kajához. 50 gramm zsíros(30-45%) sajt is eltelít. Az kb. 200 kcal. És még csokit is eszek néha. Max 100-150kcal-t. Szigorúan a napi kereten belül. Nincs szenvedés.

  Számolom a kalóriát. Mindent. Még az ízesítőt is. És fehérjét viszek be sokat (pl. sovány sonka, 2-3% zsírral, cottage cheese) és 5 hét alatt -8 kilónál járok.
  És ehhez kirándulni járok, és sok otthoni aktivitást vállalok. Nincs kifejezett sport, de a kerékpár sok év után előkerült.

  Na, nem fogom hosszúra nyújtani:
  1. kevesebb kalória be, mint amennyit elégetsz
  2. megfelelő leosztású tápanyag bevitel (sok fehérje, kevés zsír és szénhidrát)
  3. kis mozgással rásegíteni a kalóriaégetésre ÉS a bélmozgás elősegítésére
  X. ha nem iszol folyadékot, akkor komoly problémák elé fogsz nézni.

  Azt hiszem Lakatos Péter is ezt írta, de jól esik elismételni, és remélem ez is hat valakire.

 12. Kedves Péter!

  Egész véletlenül találtam erre a remekbe szabott cikkedre, gratulálok hozzá. Ha megengeded, csak egy kis kiegészítést tennék hozzá (kicsit késve), vagy mondom úgy, tágítanám a látóköröd – természetesen, csak ha nem haragszol meg érte:)
  Az “esti nagy vacsora legyen-e” kérdése régóta vita tárgyát képezi, és én nem is szeretnék állást foglalni. Egy dolog azonban tudományosan elfogadott tény: az emberi szervezetnek (egészében és részeiben is) van egy napi ritmusa. Vonatkozik ez úgy a tápcsatorna működésére mint akár a fájdalomérzékelésre (és még sorolhatnám), vagy jelen esetben amire célozni akarok: a hormonháztartásunkra. A legtöbb hormonunk termelése a nap folyamán nem egyenletes, illetve befolyásolják külső és belső tényezők is (legyen az életkor, évszak, testmozgás, stressz). Ha röviden és tömören akarom megfogalmazni: nem a szénhidrát lesz rossz este, hanem a mi szervezetünk reagál rá másképpen a hasnyálmirigy inzulintermelésének és sejtjeink inzulinérzékenységének napi ritmikus változásai miatt.
  Ha kicsit ki akarom fejteni: a bevitt szénhidrát felszívódva a vérbe kerül, amelyben így elkezd nőni a szintje (ezt tudjuk mérni). Erre reagálva a hasnyálmirigy inzulintermelésbe kezd (ezt is tudjuk mérni), amely a véren át a sejtekhez jutva, inzulinkötő receptoraikhoz kapcsolódva bejuttatja a szénhidrátot a sejtbe. Ez azért csodálatos, mert a vérben lecsökken a szintje normálisra, a sejteknek pedig lesz energiája. Mindehhez még hozzájön a glükagon nevű másik hormon (szintén hasnyálmirigy által), ami szükség (pl. éhezés) esetén számtalan módon tudja emelni a vércukor-szintünket, biztosítva ezzel a sejtek energiáját, azaz a túlélést. Hát nem lenyűgözően csodálatos a testünk?:)
  AZONBAN: ha a sejtjeink igényénél jóval több szénhidrátot viszünk be, a maradékot az inzulin valahogyan kénytelen eltakarítani a vérből, ezt pedig a szénhidrát zsír formájában való raktározásával éri el. Mondok erre egy hétköznapi példát, amivel talán már te is találkozhattál (vagy hallottál róla): az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok esetében, akiknél kiesik az inzulintermelés, kórosan nagymértékű súlyvesztést tapasztalnak. Ez a súlyvesztés történik egyrészt zsírból, másrészt nagy mennyiségű folyadékból. És itt megállok, mert innen már hardcore endokrinológia következne:D
  A fentebb leírtak természetesen sokkal de sokkal bonyolultabbak, csak pár gondolatot, az ismeretek töredékét szerettem volna felvázolni a szénhidrát-háztartás eme részéről. Ezek, amiket leírtam, olyan alapvető élettani folyamatok, melyeket ma minden egészségügyis (a dietetikustól elkezdve az orvosig, így ápolóként én is) tanul éveken át, szakkönyvekből, évtizedek kutatásainak termékeként – nem kétes tudományosságú, számtalanszor megcáfolt divatirányzatként!
  A logikus konklúzió tehát az, hogy a reggel éhgyomorra bevitt 50 g tiszta glükóz nem ugyanazt fogja eredményezni mint a kora délután vagy éjfélkor bevitt 50 g tiszta glükóz. Az viszont szintén belátható józan paraszti ésszel, hogyha valaki a szükségleteinek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, energiát visz be (és még uram bocsá’ mozog is valamennyit), akkor nem fog attól hízni, hogy reggelre vagy estére eszik több kalóriát. Ha tovább viszem a gondolatot a fentebbiek tekintetében, akkor viszont az is következik, hogy az egyszerre, nagy mennyiségben, lökésszerűen (másképp fogalmazva: rendszertelenül) bevitt szénhidrát a vércukor- és inzulinszint olyan mértékű ingadozásait, kiugrásait okozzák, amelyeknek már vannak hatásai. Ezek közül néhány, ami talán a legszembetűnőbb: a hirtelen ránktörő farkaséhség és következményes túlevés, zsírpárnák növekedése, hangulati és energiaszintbeli változások. És itt le is zártam, mert túlságosan terjengősre sikeredett, amiért elnézésedet kérem.
  Remélem, szavaim nem voltak túl kuszák és eljutnak hozzád. Ha a téma felkeltette az érdeklődésedet, esetleg utána tudsz nézni interneten rengeteg helyen (szakmai illetve szakemberek által laikusoknak készült honlapokon), szakkönyvekben (endokrinológia, élettan, diabetológia)ami esetleg túl tömény, illetve egy szakember a szakkönyveknél talán számodra érthetőbben is tud információkat adni az anyagcserénk ezen bonyolult szegmenséről:) (Sőt, zárójelben: ha igényled, akár én is mesélhetek még)

  UI.: Mielőtt valaki félreétene, és azt feltételezné, hogy gonosz mumusnak tekintem a szénhidrátot – sosem lennék ennyire buta. A szénhidrát a legalapvetőbb energiaforrásunk, szükségünk van rá nap mint nap (főleg az idegsejtjeinknek), nem kis mennyiségben. A probléma a szükségleteknél jóval több szénhidrát, ezáltal kalória bevitele (vagyis az eszetlen zabálás).

  Üdv:)

  • Abszolút mint laikus kérdezem, itt konkrétan az inzulinérzékenységről lenne szó nem? Ami egyénenként tudtommal eltérő, és számtalan dologgal lehet befolyásolni (pl. fahéj). Valamint befolyásoló tényező a testedzés is, annak időpontja stb stb stb. Ezáltal nehéz lesz valakire azt mondani, hogy éjszaka/este rosszabbul reagál a szénhidrátra (általánosságban lehet).
   Persze tényleg abszolút laikusként írom ezeket, és inkább csak kérdezem, hogy mi ebből az igazság?

   • Én meg mint laikus írom, hogy bizony ez is egy fontos eleme az egésznek.:)

 13. Én a harcos étrendet követem már közel egy éve. Nem volt célom a fogyás, sem a hízás, csak szerettem volna kipróbálni. Két maratont is futottam vele és azért a felkészüléskor erősen hangolnom kellett a dolgokon, ahhoz képest, amikor “csak” a belles edzéseket csináltam. Teljesen egyet értek a cikkel. Meg kell találni azt, ami legjobb lelki és testi egyensúlyt nyújta.

 14. Sziasztok! En azt szeretnem kerdezni, hogy en heti 4x jarok alkalmankent 1 orat edzoterembe, emellett heti 3 szor futok 7-8 km ert terepen, es keso delutanonkent a het 5 napjan tornazom is. Dietas eteleket eszem, semmi cukor, teszta, feherlisztes etelek…. fogyas celjaval csinalom ezt az egeszet de ehelyett inkabb izmosodom… :( valakinek otlet,tipp??

  • Kedves Tímea, az első gondolatom ez volt – Neked mennyi időd van…:)

   De most komolyan – ha így nem éred el a célod, akkor vélhetően nem jó eszközt választottál.

   Nem tudom mit értesz edzőtermi edzés alatt, nem tudom mi a futásod intenzitása, és fogalmam sincs arról, mit értesz torna alatt. Ha ezeket kifejted, talán tudok segíteni…de ez akkor is durva…:)

   • Kedves Peter!
    Valoban eleg feluletesen irtam le a dolgokat… :S Na szoval:
    En divatban dolgozom, 4 utan erek haza szinte minden nap. Az edzotermi edzes az minden reggel, 7 orakor tortenik, valtott napokon.. egyik nap felsotest edzes, de mivel nem kivantam izmosodni igy ez inkabb kondiban tartas, az erre valo szinte osszes gepet hasznalom, hatizom, bicepsz,tricepsz, vallizom.. stb, masik nap, futas a futopadon fel ora, vagy fel ora kerekparozas altalaban es utana egyeb lab es fenek erosito gyakorlatok.
    egy orat vagy benn reggelente munka elott teremben.
    delutanonkent amikor ugy van idom, vagy az idojaras is engedi terepen futok, 7-8 km ert osszessegeben 3/4 ora alatt teszek meg megallas nelkul.
    amelyik nap nem terepen futok, aznap csinalom a beachbody insanity tornat, a masodik honap vegen jarok mar. en csak azt szeretem tudni min valtoztassak h fogyjak es ne izmosodjam..

    • Tímea,
     Heti négyszer gyakorlatilag testépítő edzést végzel – de nem akarsz izmosodni. Hát…:)

     • Abban a remenyben csinaltam ezeket a dolgokat, hogy majd ugy fogyok le h kozben nem leszek lottyedt… szeretnek akkor ezek tudataban segitseget kerni.. :( hogyan min valtoztassak

     • Kedves Tímea,

      Ehhez azért több kellene. Étkezés, jelenlegi edzés, testzsír és súly. Ez azonban már az a szint, amire a net nem ad lehetőséget – így kénytelen leszek két lehetőséget felvázolni:
      1. Felkeresel egy szakembert.
      2. Visszaveszel az edzéseidből. Heti 2-3 intervallumos edzés mellett belefér heti 1 torna és heti egy futás – mindkető közepes intenzitással.

 15. Ertem. Az etkezessel biztos nincs baj, ilyen mozgas mellett nekem napi 2330 kaloriat kene elfogyasztanom. Ezt tartom is 98 szazalekban.semmi feher liszt, semmi cukor, egyszoval dietas egeszseges etrendet kovetek. Koszonom a valaszat, sajnos szakemberhez nem tudok fordulni, se szemelyi edzohoz.. anyagilag nem fer bele, de a masodik lehetoseggel elek, es bizom benne h valtozast hoz:)

  • Nem is javasolnám a személyi edzőt. Lásd egy korábbi írásom…:)

 16. Kedves Péter!
  Ez tényleg egy nagyon jó cikk, de azért vannak kérdéseim… Pl. az esti étkezések kapcsán eddig azt gondoltam, hogy azért kell elhagyni, mert utána, tehát alvás közben nem égetünk kalóriát, így az automatikusan lerakódik. Ez akkor téves? Másik: tudnál esetleg valamilyen általános “javaslatcsomagot” adni a javasolt és nem javasolt ételek kapcsán? Tudom, nem vagy dietetikus, írod… De azért jó lenne! :) Mert pl. ez a sajt jöhet este, ez nekem új!

 17. A piaci trendek könnyen beláthatók az étrend-kiegészítők és fogyás-elősegítő tabletták összetevőinek terén. A gyártók egyre inkább eltávolodnak új, szintetikus készítmények gyártásától, amik azonban több kárt, mint jót tesznek általános egészségeddel…

 18. Kedves Péter,
  Ezt a cikket most találtam, kíváncsi lennék a véleményedre róla. Szerintem nagyon érdekes, és még a laktózt meg sem említette.
  http://tudnodkell.info/a-szomoru-igazsag-a-tejrol-amit-minden-szulonek-tudni-kell/
  Te egyébként fogyasztasz tejtermékeket? És ha igen, miket?
  Köszönöm.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Spartacus étkezése | Tomomania - [...] és napi 1kiló húst és több mint egy kiló zöldséget kellet el pusztítania. Lakatos Péter blogja is ezzel a ...

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


6 × = four

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>