Mirror Neuron – Tükör idegszál

Mirror Neuron – Tükör idegszál

Az elmúlt évek egyik legnagyobb idegtudományi felfedezése az, amiről az írásom szól, és amely érdekes lehet a motoros tanulással foglalkozók számára. vagy bárkinek, aki mozgást tanul. Esetleg mozog…

A kutatás azért is érdekes, mert megerősíti azt feltevést, hogy az ember igazi nagy utánzó, és pusztán az a tény, hogy valaki mozgást végez a szemünk előtt az agy motoros területeit stimulálja. Egyszerűbben: az agy nem tesz szinte különséget abban a két esetben, ha a haverokkal focizol, vagy ha a kedvenc csatárod látod akcióban. Egyetlen szóval: őrület.

A felfedezés itt is a véletlennek köszönhető. A mozgással kapcsolatos területet kívánták pármai tudósok feltérképezni, a kísérletben majmoknak kellett mogyorót elvenni egy asztalról. Az agyi terület jóla azonosítható volt, amikor az egyik kutató nyúlt a mogyoróért, a jelzett terület újra felvillant, habár a majom mozgást nem végzett. A következtetés egyszerű: a mozgást az agy tanulja meg, amelyhez erősen kötődik a vizuális rendszer. Megint valami, ami az idegrendszer alá tartozik, ahogy mellesleg minden. Monkey see, monkey do. ( Utánozó majom…)

Tehát azt tudjuk, hogy a mozgástanulásban nagy szerepe van a megfigyelésnek, és önmagában már a megfigyelés is segíti a mozgás elsajátítását. ha nem hiszed figyeld meg, hogyan tanulnak a gyerekek…Túlzó megállapításnak tűnhet, de vállalom: már csak ezért sem mindegy, hogy kitől tanulsz, vagyis ki áll előtted. A rosszul bemutatott technika természetesen rosszul kerül elraktározásra, már csak ezért sem érdemes a youtube mesterektől ellesni a fogásokat…

További érdekesség, hogy a gyakorlás egyik remek módja a mentális tréning, hiszen nem meglepő módon ugyanazon agyi terület villan fel ebben az esetben is. Lehet persze azon vitatkozni, hogy a mentális edzésnek van-e létjogosultsága. De gondold végig: ha az idegrendszer irányít mindent, és az agy szinte alig “lát” különbséget a valós gyakorlás, más gyakorlásának megfigyelése és/vagy ennek elképzelése között, úgy a mentális edzés hirtelen nem is tűnik olyan lebecsülendő lehetőségnek.

Nem véletlen az sem, hogy a balett táncosok sérülés esetén is kötelesek a próbák látogatására. A tudomány megint pár lépéssel lemaradt, hiszen a tánctanárok tapasztalata azt mutatta, hogy pusztán a próbák megfigyelése segítette a koreorgráfia megtanulását.

A mentális edzés során elismételt mozdulatok a tükör idegszálakat stimulálják, amelyek segítenek abban, hogy a mozgás maga hosszútávú memóriába kerüljön. Elegendő ismétlés hiányzik már csak ahhoz, hogy a motoros tanulás elmélete alapján a mozgás autonóm státuszba kerüljön.

Teljesen mindegy, hogy harcművészettel vagy erősporttal foglalkozol, azt gondolom ez a rövid írás a segítségedre lehet abban, hogy miért több az edzés, mint maga a gyakorlás.

Rövid videó itt – persze ángélus nyelven: link

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook