És a többiek?

És a többiek?

Sokan kérdezik, mi a véleményünk más tréning rendszerekről, akár kettlebell instruktori kurzusokról.

“Nem állítom, amit tesznek helytelen.. Elég ha tudom, hogy amit mi teszünk helyes.” (Steve Baccari)

Ha lenne időm, és persze érdekelne a dolog – esetleg élne bennem az a fiatalos lendület, hogy nekem márpedig minden esetben igazam kell, hogy legyen, vagy szükségem van arra, hogy mások elfogadják a véleményem – akkor roppant energiákat összpontosíthanék arra, hogy azt bizonygassam, miért rosszak más edzésmódszerek, rendszerek.

Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy igazam lenne, hiszen az összehasonlítás alapja minimum az lenne, hogy értem, ismerem a kritikába vont másik rendszert. Azonban egy ponton túl azt gondolom érdemes eljutni addig a pontig, hogy az embert egyszerűen nem érdeklődik más rendszerek iránt – aktívan semmiképpen, a nagyon jó, és nagyon rossz pedig úgy is megtalál – , pusztán azért, mert roppant módon leköt az, amiben hiszek, amit gyakorlok és ami eredménnyel járt nem csak az én életemben, de ma már mondhatom itthon, ezrek életében.

És mi van a többiekkel? – Persze vannak egyértelműen rossz és jó dolgok, de a többség korántsem fekete vagy fehér – hanem inkább szürke. A szürkéből valahogy kihámozni a fehéret és feketét azonban oly sok időt emészt fel, hogy ezt meghagyom azoknak, akik vehemensen védik a jót és üldözik a rosszat. Most persze lehetne ide beszúrni valami horror képet arról, hogy swingelnek mások, de arra sem veszem a fáradtságot, hogy képeket keressek a google-ban. Minek? Egyszerűen tehát – mások nem érdekelnek, mert tudván, hogy jó irányba megyünk minek foglalkozzunk azzal, hogy mindenki erre induljon? Talán mások kerülnének, vagy egyszerűen más céljuk van, esetleg céljuk sem. Nem kívánok minden feladványt megfejteni…

És a Crossfit? – Sokan gondolják azt, hogy én alapvetően Crossfit ellenes vagyok, holott ez nem igaz. Azzal nem értek egyet, ahogy a legtöbb iskolában a Crossfittet oktatják, és nagyon kevés olyan kivételt ismerek, aki ezt nem így teszi – az egyik kivétel itthon Radnai Tamás kollégám. Ezzel azt mondtam volna, hogy a CF rossz? Korántsem. Ha erre azt mondod, hogy elképzelhető, hogy valahol az RKC anyagot is rosszul oktatják – nos, bizonyra igazad van, de míg misszióm az, hogy az RKC oktatók a legjobban oktassanak, ugyanez nem célom a CF instruktorokkal kapcsolatban, mert ehhez nem sok közöm van. Vagyis ha lehetséges azzal foglalkozom, amire hatásom van, és amit jobban tudok/tudunk csinálni – amire nulla befolyásom van, azt szépen el is engedem, zavarjon valaki mást.

Ha van valami, amit megtanultam a BJJ-ben, akkor ezt nagyon: Tudni kell mit kell megfogni, és mihez kell ragaszkodni, de azt is, hogy mit kell elengedni.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook